Europa

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul European „condamnă în termenii cei mai fermi cu putinţă” legislaţia anti-LGBTIQ din Ungaria

56
8 Jul 2021 19:02:14
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Parlamentul European „condamnă în termenii cei mai fermi cu putinţă” recenta legislaţie anti-LGBTIQ şi denunţă dezmembrarea democraţiei şi a statului de drept în Ungaria. Eurodeputaţii cer Comisiei Europene să iniţieze o procedură accelerată de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor.

Într-o rezoluţie adoptată joi cu 459 voturi „pentru”, 147 „împotrivă” şi 58 de abţineri, eurodeputaţii descriu legislaţia maghiară ca încălcând în mod clar drepturile fundamentale consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE, în tratate şi în legislaţia UE privind piaţa internă, se arată într-un comunicat remis News.ro.
 

Un alt atac la adresa democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale

Parlamentul subliniază că acesta nu este un incident izolat, ci „mai degrabă constituie un alt exemplu intenţionat şi premeditat de dezmembrare treptată a drepturilor fundamentale în Ungaria”, unde fobia faţă de persoanele LGBTIQ sponsorizată de stat şi campaniile de dezinformare au devenit instrumente de cenzură politică. Aceste încălcări ale drepturilor omului fac parte dintr-o agendă politică mai amplă de combatere a democraţiei şi a statului de drept, inclusiv a libertăţii mass-mediei, şi ar trebui considerate o încălcare sistematică a valorilor UE.
 
Manifestările recente ale acestei probleme includ modificarea Constituţiei ţării pentru a declara că „mama este o femeie, iar tatăl un bărbat”, precum şi interzicerea de facto a recunoaşterii juridice a genului pentru persoanele transgen şi intersexuale. În acest context, eurodeputaţii îşi afirmă angajamentul ferm de a apăra drepturile copiilor, declarând că toleranţa, acceptarea şi diversitatea ar trebui să servească drept principii directoare pentru a asigura respectarea intereselor copilului.
 

Sunt necesare acţiuni urgente

Eurodeputaţii solicită Comisiei Europene să iniţieze o procedură accelerată de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi să utilizeze toate instrumentele din cadrul Curţii de Justiţie, cum ar fi măsurile provizorii şi penalităţile pentru neconformitate, dacă este necesar. Aceştia solicită, de asemenea, statelor membre să sesizeze CJUE în cazul în care Comisia nu acţionează şi să lanseze o cerere interstatală la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
 
În plus, Parlamentul atrage atenţia asupra unei serii de probleme din Ungaria, unde Regulamentul privind statul de drept ar trebui să fie declanşat imediat pentru a proteja bugetul UE şi îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la faptul că este posibil ca planul de redresare şi rezilienţă al Ungariei să nu fie conform cu dreptul UE. PE solicită, de asemenea, Consiliului şi Comisiei să deblocheze Directiva privind combaterea discriminării şi să dea curs iniţiativei Parlamentului privind instituirea unui mecanism permanent al UE pentru democraţie, statul de drept şi drepturile fundamentale. Alarmat de faptul că legislaţia maghiară seamănă cu „legea privind propaganda LGBT” din 2013 din Rusia, eurodeputaţii solicită Comisiei să investigheze în profunzime finanţarea campaniilor anti-LGBTIQ în Europa.
 
La 15 iunie 2021, Parlamentul Ungariei a votat aproape în unanimitate (157 voturi la 1) în favoarea unor norme care, sub pretextul combaterii pedofiliei, restrâng libertatea de exprimare şi drepturile copiilor prin interzicerea prezenţei conţinutului LGBTIQ în materialele educaţionale sau în emisiunile TV pentru persoanele cu vârsta sub 18 de ani. Noua lege a intrat în vigoare la 8 iulie 2021.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

56 Comentarii

Utilizator Adevărul
8.07.2021, 19:11:34

Comentariu considerat abuziv.

Ludwig
8.07.2021, 19:19:21

Acum inapoiatii vor incepe sa urle. Problema lor e cine cu cine se iubeste. Nu-i intereseaza de servici, de rate la banca sau ce masina sa aiba. Ei pur si simplu ii intereseaza daca vecinul sau vecina cu cine se culca noaptea in patul lor...

-6 (30 voturi)
Dr. No
8.07.2021, 19:23:58

Scuza-ma amice dar daca cineva încearcă să-mi bage pe gat o absurditate ideologica sunt datori să judec și să refuz. Ce sugerezi tu e ignoranță nu emancipare. Asta vor ideologii și propagandiștii sa crezi, care știu foarte bine că prostul trebuie măgulit.

+12 (26 voturi)
Amdo Odma
8.07.2021, 19:20:08

Sa se duca dreaq PE, unde sunt oameni ca EBA, Becali si Dancila. Crema prostiei.

+5 (15 voturi)
Dr. No
8.07.2021, 19:20:44

Se joacă cu focul. Nu înțeleg de ce o structură supranaționala ca această adunătură de agenți sub influența grupurilor ideologice se suprapune și judeca deciziile unui parlament național. Și ce ne facem daca Ungaria va fi sancționata producând o criza economică care va afecta inclusiv sutele de firme occidentale care fac afaceri acolo ?

+5 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (56)

Modifică Setările