Europa

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul European, despre alegerile prezidenţiale din Republica Moldova: „Un test pentru democraţie” într-un context de „instabilitate politică acută”

1
21 Oct 2020 12:38:28
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Uniunea Europeană şi organizaţiile internaţionale trebuie să monitorizeze îndeaproape situaţia din Republica Moldova, întrucât alegerile prezidenţiale programate pentru data de 1 noiembrie în această ţară vor fi un „test pentru democraţie şi statul de drept”, apreciază Parlamentul European într-un comunicat făcut public miercuri.

Marţi, Parlamentul European a adoptat - cu 554 voturi pentru, 70 împotrivă şi 65 abţineri - raportul de evaluare a implementării Acordului de Asociere UE - Republica Moldova.

Într-un context de „instabilitate politică acută”, eurodeputaţii solicită autorităţilor din Republica Moldova să se asigure că alegerile prezidenţiale vor fi „libere şi corecte” şi să îmbunătăţească în continuare legislaţia electorală. Aceste aspecte sunt o necesitate pentru a garanta dreptul de vot, corectitudinea campaniilor electorale, transparenţa procesului legislativ şi supravegherea democratică, ce trebuie să permită un control public adecvat al activităţilor guvernului şi parlamentului, se menţionează în comunicatul difuzat miercuri şi preluat de Agerpres în pagina electronică.

Autorităţile moldovene trebuie, de asemenea, să nu modifice normele şi reglementările din motive politice, ceea ce ar duce întotdeauna la tulburări politice şi instabilitate care afectează angajamentul pentru reforme structurale, se arată în raportul de evaluare.

Totodată, Parlamentul European se declară preocupat de ritmul lent al reformelor privind statul de drept şi lupta împotriva corupţiei din Republica Moldova, care continuă să sufere din cauza „instabilităţii politice acute”.

Raportul reafirmă angajamentul UE de a sprijini „calea europeană” a Republicii Moldova prin asociere politică, integrare economică şi reforme şi subliniază „contribuţia constructivă a Republicii Moldova la cooperarea din cadrul Parteneriatului Estic”.

În acelaşi timp, Legislativul european cere mai multe eforturi pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul acordului său de asociere cu UE, în special în ceea ce priveşte asigurarea independenţei instituţiilor statului, prevenirea influenţei oligarhice, intensificarea luptei împotriva corupţiei generalizate, promovarea justiţiei, consolidarea statului de drept, îmbunătăţirea libertăţii presei şi a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor.

Eurodeputaţii condamnă ferm „presiunea enormă” exercitată recent asupra judecătorilor Curţii Supreme după ce au declarat neconstituţional un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dorit de preşedintele prorus Igor Dodon din partea Rusiei.

„Uniunea Europeană şi Republica Moldova sunt parteneri, deoarece şi-au asumat un angajament reciproc. În centrul acestui angajament se află o valoare, care este dezbătută chiar şi între noi, membrii Uniunii: statul de drept. Reamintind statelor membre că statul de drept este ţesutul nostru democratic, subliniem, de asemenea, acest principiu cetăţenilor moldoveni. În repetate rânduri. Angajamentul faţă de statul de drept şi democraţie este esenţial pentru destinaţia comună pe care ne-am asumat-o, integrarea europeană. Raportul meu şi cel mai important mesaj pe care îl transmitem Republicii Moldova din partea Parlamentului European în această săptămână se referă tocmai la aceste opţiuni fundamentale şi valori care ne definesc pe toţi ca europeni”, a declarat raportorul Dragoş Tudorache, membru al Renew Europe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Navrapascu Vasile
21.10.2020, 12:50:35

"Cu intentii bune este pavata calea...""

Modifică Setările