Parlamentul European va înfiinţa o comisie de anchetă cu privire la scandalul Panama Papers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European (PE) va înfiinţa o comisie de anchetă cu privire la implicaţiile în Uniunea Europeană ale dezvăluirilor în scandalul Panama Papers, a declarat joi Philippe Lamberts, preşedintele grupului Verzii/Alianţa Liberală Europeană (ALE), pentru AFP.

„Avem un acord de principiu“, a precizat eurodeputatul belgian, după Conferinţa preşedinţilor, formată din şefii grupurilor politice şi preşedintele PE, responsabilă cu stabilirea agendei Legislativului european, relatează Agerpres.

Eurodeputaţii din grupul Verzi/ALE au propus pe 7 aprilie înfiinţarea unei comisii care să investigheze schemele financiare complexe puse în practică de personalităţi, mai ales europene, în Panama.

„Acum trebuie să ne asigurăm că viitoarea comisie va avea un mandat solid şi nu va fi un tigru de hârtie“, a declarat Sven Giegold, eurodeputatul însărcinat din partea Verzilor cu chestiunile economice şi financiare.

Sunt avute în vedere două opţiuni de mandat. Prima ar fi fuzionarea acestei comisii cu Comisia TAXE, creată în urma scandalului LuxLeaks din noiembrie 2014, care a marcat negativ preluarea şefiei Comisiei Europene de către Jean-Claude Juncker.

LuxLeaks a scos la lumină un amplu sistem de evaziune fiscală practicat de companii multinaţionale, dar şi rolul jucat de unele state, precum Luxemburg, pe vremea când premier şi ministru de Finanţe al acestei ţări era Juncker.

Comisia TAXE este mandatată cu anchetarea practicilor de optimizare şi de evaziune fiscală ale companiilor din interiorul UE.

A doua variantă, propusă chiar de preşedintele comisiei TAXE, eurodeputatul francez Alain Lamassoure, ar fi crearea unei noi comisii de anchetă ad-hoc, în condiţiile în care comisia pe care o conduce se apleacă asupra derivelor fiscale ale companiilor, iar documentele Panama Papers au dezvăluit practici scandaloase fiscale ale unor particulari.

Chiar dacă în ambele cazuri au existat aceiaşi intermediari, marile bănci, şi aceleaşi paradisuri fiscale, beneficiarii au fost diferiţi, a explicat Lamassoure.

Peste 214.000 de entităţi offshore sunt implicate în operaţiunile financiare din peste 200 de ţări şi teritorii, potrivit dezvăluirilor făcute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) care acoperă o perioadă de aproape 40 de ani, între 1977 şi 2015. În acest vast sistem de evaziune fiscală sunt implicaţi în special responsabili politici, oameni de afaceri, celebrităţi din întreaga lume, notează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite