Europa

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul European: Rusia trebuie să înceteze să se amestece în conflictele din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina

27
21 Jan 2016 19:25:58
Autor: Mediafax
Parlamentul European
Parlamentul European

Rusia trebuie să înceteze să se amestece direct sau indirect în conflictele din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina şi să nu mai interfereze cu aspiraţiile lor europene, afirmă Parlamentul European (PE) într-un raport privind progresele reformelor din aceste ţări, votat joi.

 
La un an după ratificarea Acordurilor de asociere şi de liber schimb aprofundat şi comprehensiv (AA/DCFTA) cu UE, eurodeputaţii subliniază reformele rămase pentru fiecare stat şi "iau act" de referendumul din 6 aprilie din Olanda privind acordul UE-Ucraina, informează un comunicat al PE.
 
În rezoluţia care salută progresele Georgiei, Moldovei şi Ucrainei pe "calea pentru o integrare politică şi economică mai mare cu Uniunea Europeană", deputaţii cer Rusiei să înceteze implicarea directă şi indirectă în conflictele din teritorii, inclusiv ocuparea Crimeei.
 
Ei subliniază că exporturile Georgiei către UE au crescut cu 15%, iar ale Moldovei cu 62% în primul an şi spun că aşteaptă creşteri similare în privinţa Ucrainei, precizând că sprijinul financiar al UE trebuie să fie combinat cu progrese concrete privind reformele.
 
Deputaţii sunt îngrijoraţi în privinţa independenţei puterii judecătoreşti şi a posibilelor ameninţări la adresa pluralismului presei în Georgia, amintind, de exemplu, un proces privind proprietatea asupra organizaţiei media "Rustavi 2". Ei sprijină ideea de a trimite o misiune de experţi UE pentru a supraveghea situaţia.
 
Ei critică, de asemenea, "criteriile confuze" pentru numirea procurorilor şi investigatorilor, precum şi "presiunea disproporţionată" asupra judecătorilor la Curtea Constituţională a Georgiei, presiune confirmată de Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei.
 
Deputaţii europeni salută de asemenea noul guvern al Republicii Moldova, care preia mandatul după mai mult de un an de blocaj în "instabilitate politică sistemică". Ei deplâng furtul sumei de un miliard de euro din sistemul bancar moldovean şi cer ca vinovaţii să fie aduşi în justiţie.
 
Pe de altă parte, eurodeputaţii condamnă suspendarea acordului de liber schimb al Rusiei cu Ucraina chiar în momentul în care acordul de liber schimb între UE şi Ucraina intrase în vigoare. Ei deplâng "restricţiile comerciale severe" privind exporturile Ucrainei către Rusia şi exprimă îngrijorare privind blocajul economic şi financiar al Ucrainei, reiterând nevoia unei asistenţe financiare suplimentare din partea UE. Deputaţii cer statelor membre să evite construirea unor noi conducte de gaz din Rusia, care să ocolească Ucraina, cum ar fi Nord Stream II.
 
Parlamentarii europeni aşteaptă ca liderii Ucrainei să îşi respecte angajamentele de a lupta împotriva corupţiei "endemice", care rămâne cea mai mare provocare la adresa eforturilor de reformă.
 
Deputaţii "iau act" de referendumul din Olanda privind acordul dintre UE şi Ucraina şi "au încredere că decizia poporului olandez va fi luată pe baza meritelor acordului, recunoscând efectele concrete asupra UE şi Olandei în special".
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

orre
21.01.2016, 19:37:53

IAR ANGLOSAXONII AU DREPTUL SA SE AMESTECE IN ORICE TARA DE PE MANT. INTERESANTA LOGICA.

+2 (8 voturi)
Iris IRIS
21.01.2016, 19:40:27

Putin si cu Hitler nu au si nu avut limite - dar sfarsitul lor va fi si a fost groaznic.

-3 (9 voturi)
orre
21.01.2016, 19:44:01

anglosaxonii nu au limite iar asta s-ar putea sa dezumfle gogoasa ue dat si a ocupatiei militao-politice ce se doreste la nivel mondial

+1 (7 voturi)
mafia mafia
21.01.2016, 19:55:10

mizeria asta de rusia trebuie sugrumata economic. sistate importurile si exporturile. altfel nu se astampara.

-3 (11 voturi)
toteu eu
21.01.2016, 20:28:38

dar de ce nu cereti parlamentu lui mUE,si imperialistilor americani sa nu se amestece in treburile interne ale altor tari ? de ce ii pupati asa in dos ?

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările