Parlamentul European trimite în judecată Comisia Europeană pentru că a eşuat să apere drepturile cetăţenilor din România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. FOTO Arhivă personală / Facebook David Sassoli
David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. FOTO Arhivă personală / Facebook David Sassoli

Parlamentul European trimite în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru „eşecul de a acţiona” pentru garantarea reciprocităţii depline a vizelor între UE şi SUA, a anunţat joi pe Twitter purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch.

„Pe scurt, SUA nu au ridicat obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, declanşând mecanismul de reciprocitate din regulamentul 2018/1806. PE a cerut Comisiei să adopte o suspendare temporară a scutirilor pentru cetăţenii americani", a mai precizat el pe Twitter, potrivit HotNews.rp

„Comisia nu şi-a definit poziţia în cadrul legal stabilit", a mai precizat el. În urma recomandării departamentului juridic al PE, instituţia trimite acum Comisia Europeană în judecată la CJUE „pentru a se asigura că legislaţia UE este aplicată pe deplin".

Parlamentul European a adoptat pe 22 octombrie 2020 o rezoluţie prin care cere Comisiei să prezinte un act juridic care să elimine scutirea de vize pentru cetăţenii americani care călătoresc în Europa, în condiţiile în care România, Croaţia, Cipru şi Bulgaria nu beneficiază de scutirea de viză pentru Statele Unite.

Parlamentul European a adoptat atunci cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă şi 43 abţineri o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA, după cum este stabilit în aşa-numitul mecanism de reciprocitate, potrivit unui comunicat de presă al PE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite