Parlamentul European va vota o rezoluţie privind Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul european
Parlamentul european

Parlamentul European va dezbate miercuri în privinţa etapei în care se află Brexit, înainte de a vota o rezoluţie care cere Marii Britanii să părăsească UE având un acord.

Aceasta va fi o oportunitate pentru preşedintele Comisiei Europene de a oferi o prezentare mai detaliată a întâlnirii sale recente cu Boris Johnson, dincolo de declaraţiile scurte emise luni.

Parlamentarii vor dezbate apoi şi vor vota o moţiune care le va actualiza poziţia în privinţa Brexit. Un proiect existent susţine că un acord rămâne cel mai bun mod ca Marea Britanie să părăsească UE şi că ţine de britanici să aducă idei alternative pentru a evita o graniţă concretă cu Irlanda, în acelaşi timp cu protejarea procesului de pace şi a economiei de pe insula Irlandei.

De asemenea, Parlamentul va da aprobarea pentru amânarea termenului de pe 31 octombrie, dacă astfel se va evita un Brexit dur.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-claude Juncker a declarat, în timplul dezbeterii: ”Premierul britanic ne-a dat asigurări că el doreşte în continuare un acord, dar, indiferent ce se va întâmpla, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără acord. De aceea, riscul unui Brexit fără acord este palpabil... Comisia este pregătită să muncească zi de zi, de dimineaţa până noaptea, pentru a încerca să găsim soluţiile tehnice şi politice de care avem nevoie, dar nu sunt sigur că vom ajunge acolo. Nu a mai rămas foarte mult timp, dar ştiu sigur că trebuie să mai încercăm„, a subliniat Juncker. 

Michel Barnier : Nu subestimaţi consecinţele unui Brexit fără acord

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat miercuri, la Strasbourg, că nu trebuie subestimate consecinţele unui Brexit fără acord şi a atenţionat că problemele implicate de ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar trebuie să fie soluţionate înainte ca viitoarea relaţie cu Londra să fie convenită, informează Reuters.

''Sfătuiesc pe toată lumea să nu subestimeze consecinţele - evident pentru Regatul Unit în primul rând, dar şi pentru noi - absenţei unui acord'', a spus Michel Barnier într-o dezbatere în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

Potrivit oficialului european, acordul de divorţ, care se ocupă de drepturile cetăţenilor şi de frontiera irlandeză, precede un eventual acord privitor la relaţiile economice viitoare între Londra şi UE.

''Dacă Regatul Unit iese fără un acord, doresc să vă reamintesc faptul că toate aceste chestiuni nu vor dispărea pur şi simplu. La aproape trei ani după referendumul privind Brexitul nu ar trebui să ne prefacem că negociem'', a accentuat Barnier.

Guy Verhofstadt l-a coparat pe Boris Johnson cu Mrs Doubtfire

 Guy Verhofstadt, reprezentând grupul Renew, a criticat modul în care Regatul Unit gestionează situaţia cetăţenilor europeni care se află în Marea Britanie, precizând că există exemple de oameni cărora li se refuză statutul de şedere, deşi locuiesc acolo de 10 sau chiar 20 de ani.

El l-a atacat direct pe premierul Boris Johnson pe care l-a comparat cu Mrs Doubtfire. Cu toate că îi place să se compare pe sine cu eroi din filme ca incredibilul Hulk, celebrul rol interpretat de Robin Willliams i se potriveşte mult mai mult, a spus Guy Verhofstadt.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni că premierul britanic Boris Johnson încă nu a prezentat vreo propunere alternativă pentru evitarea unei ''frontiere dure'' între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, în timp ce şeful executivului de la Londra a anunţat, după întrevederea avută cu Juncker, că vor continua discuţiile cu Bruxelles-ul legate de acordul privind Brexitul şi a reafirmat că nu va cere o nouă amânare a ieşirii a Regatului Unit din UE dincolo de 31 octombrie, relatează AFP, Reuters şi DPA.

''Preşedintele Juncker a reamintit că este responsabilitatea Regatului Unit să propună soluţii operaţionale din punct de vedere juridic care să fie compatibile cu acordul de retragere'' din UE, a indicat Comisia Europeană într-un comunicat. ''Preşedintele Juncker a subliniat dispoziţia Comisiei de a examina dacă astfel de propuneri corespund obiectivului ''backstop-ului'' (plasa de siguranţă nord-irlandeză). Astfel de propuneri încă nu au fost făcute'', mai menţionează în text executivul comunitar.

Obiectivul întâlnirii, care s-a desfăşurat într-un restaurant din Luxemburg şi la care a participat de asemenea negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a fost ''să se ia act de actualele discuţii tehnice între UE şi Regatul Unit şi să se examineze paşii următori'', mai precizează Comisia Europeană, adăugând că cele 27 de state membre rămân ''unite'' în ce priveşte dosarul Brexitului.

Şi biroul de presă premierului britanic a emis o declaraţie, după întrevederea avută luni cu preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene. Ei ''au convenit că discuţiile trebuie să se intensifice şi că în curând întâlnirile se vor desfăşura pe o bază zilnică'', se arată într-o declaraţie transmisă de purtătorul de cuvânt al executivului britanic. ''S-a convenit că discuţiile trebuie să se desfăşoare la nivel politic între Michel Barnier şi secretarul (britanic) pentru Brexit, discuţiile urmând să continue de asemenea între preşedintele Juncker şi prim-ministrul'' Johnson, mai menţionează purtătorul de cuvânt de la Londra.

Boris Johnson doreşte eliminarea clauzei privind ''plasa de siguranţă'' nord-irlandeză, în virtutea căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană până când se va găsi de comun acord cu UE o altă soluţie care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, indiferent cât timp ar dura acest lucru.

Prin urmare, această clauză, care nici nu permite Regatului Unit o retragere unilaterală din uniunea vamală cu UE, restrânge marja de manevră a Londrei la negocierile privind viitoarea relaţie cu blocul comunitar. Din acest motiv parlamentarii britanici susţinători ai unei rupturi clare de UE au respins la vot acordul convenit de fostul premier Theresa May, acord respins, din motive complet diferite, şi de parlamentarii adversari ai retragerii din UE, ceea ce a condus la amânarea succesivă a Brexitului, ultima stabilită pentru 31 octombrie.

Cum blocul comunitar a respins eliminarea clauzei de ''backstop'' din acordului convenit cu Theresa May, Boris Johnson este hotărât să scoată Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie şi avertizează că excluderea unui Brexit fără acord reduce forţa de negociere a guvernului său în încercarea de a convinge UE să revină totuşi asupra acordului respins de Camera Comunelor.

Însă o lege adoptată de parlamentul britanic la începutul lui septembrie - lege pe care Johnson o numeşte ''legea capitulării'', pentru că estimează că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord - îl obligă pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Totuşi, Boris Johnson a ''reafirmat (la întâlnirea cu Juncker) că nu va cere o amânare şi va retrage Regatul Unit din UE pe 31 octombrie'', a mai transmis luni purtătorul de cuvânt al guvernului britanic.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite