Europa

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul European a votat pentru activarea articolul 7 în cazul Ungariei pentru încălcarea principiilor statului de drept

41
12 Sep 2018 14:27:16
Autor: Viorica Marin

Eurodeputaţii au votat, astăzi, pentru lansasarea procedurii contra Ungariei privind statul de drept. Membrii PE au aprobat raportul elaborat de eurodeputata Judith Sargentini (din grupul Verzilor) care constată „un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene“ şi cere activarea procedurii articolului 7 din Tratatul UE.

 
Parlamentul a cerut statelor membre ale UE să determine, în conformitate cu Articolul 7 al Tratatului, dacă există riscul ca Ungaria să încalce valorile pe care se întemeiază UE. 
 
Propunerea a primit 448 de voturi pentru şi 197 împotrivă. Pentru ca propunerea să fie adoptată, a fost nevoie să fie susţinută de o majoritate absolută a eurodeputaţilor, adică 376 de voturi pentru şi două treimi din voturile exprimate. 
 
Este prima dată când Parlamentul solicită Consiliului UE să ia măsuri împotriva unui stat membru pentru a preveni o ameninţare sistemică la adresa valorilor fundamentale ale Uniunii. Aceste valori, care sunt consacrate în Articolul 2 al Tratatului UE şi reflectate în Carta drepturilor fundamentale ale UE, includ respectul pentru democraţie, egalitate, statul de drept şi drepturile omului. 
 
Membrii Parlamentului European au cerut statelor UE să iniţieze procedura prevăzută în Articolul 7, alineatul 1 al Tratatului UE, observând că, deşi autorităţile din Ungaria şi-au arătat disponibilitatea de a discuta despre legalitatea oricăror măsuri, acestea nu au abordat situaţiile în cauză şi “rămân multe îngrijorări”. Deputaţii subliniază că aceasta este etapa preventivă a procedurii, pregătind un dialog cu statul respectiv şi „încercând să evite posibile sancţiuni”. 
 
Parlamentul reaminteşte că aderarea Ungariei la UE a fost “un act voluntar bazat pe o decizie suverană, în urma unui consens politic larg” şi subliniază că oricare dintre guvernele Ungariei are datoria de a elimina riscul unei încălcări grave a valorilor UE. 
 
Îngrijorările principale ale Parlamentului sunt legate de: 
 
• funcţionarea sistemului constituţional şi electoral, 
• independenţa judiciară,
• corupţia şi conflictele de interese,
• protecţia datelor personale, 
• libertatea de exprimare,
• libertatea academică,
• liberatatea de religie,
• libertatea de asociere,
• dreptul la tratament egal, 
• drepturile persoanelor aparţinând unor minorităţi, incluzând comunitatea Roma şi comunitatea evreiască,
• drepturile fundamentale ale migranţilor, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor, 
• drepturile economice şi sociale. 
 
Următoarele etape
 
Propunerea pentru o decizie a Consiliului va fi transmisă statelor membre ale UE. Acestea pot, cu o majoritate de patru cincimi, să determine existenţa unui risc clar pentru încălcarea valorilor europene în Ungaria. Înainte de a lua o decizie, Consiliul trebuie să audă poziţia autorităţilor din Ungaria iar Parlamentul va trebui să îşi dea consimţământul. Statele UE pot, de asemenea, să adreseze recomandări Ungariei pentru a contracara riscul. 
 
Într-o etapă ulterioară, Consiliul European poate decide, în unanimitate şi cu consimţământul Parlamentului, existenţa încălcării grave şi persistente a statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale în Ungaria. Aceasta ar putea conduce la sancţiuni precum suspendarea dreptului de vot în Consiliu. 
 
În decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii similare în cazul Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

41 Comentarii

pathfinder
12.09.2018, 14:41:56

Unde-s toti adoratorii Orbanului? Ha?

-2 (18 voturi)
Fair Trade
12.09.2018, 14:56:53

De ieri: "Reprezentanții pro-migrației au o majoritate în Parlamentul European", a declarat premierul într-un video de pe Facebook postat marți dimineață. "Adevărul este că verdictul a fost deja scris", a spus el. Am urmarit ieri vreo 3 ore fel de fel de europarlamentari cu ocazia discutiei despre actuale conducere din Ungaria. Sper ca alegerile din PE din 2019 sa aduca oameni mai ancorati in realitate, poate mai tineri, mai dinamici si mai putini "intelectuali" activisti.

+3 (13 voturi)
Stancu Dan
12.09.2018, 14:46:22

Ei, si ? Viata merge inainte, ungurii produc si exporta, arabii cersesc ajutoare sociale de la nemti, intr-o zi se va intoarce roata. Ca nici neamtu' nu inghite la infinit. Maaaai ales daca se isca vreo criza economica.

+9 (11 voturi)
ovidiu preda
12.09.2018, 14:46:36

Sint doar lozinci, nu va fi activat nimic

+6 (12 voturi)
Vlad de Banat
12.09.2018, 14:47:27

Afara din Unione... fie RO, HU sau PL.... Numai autocrati si pseudodemocratii. Corupti, Penali si Homofobi

-9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (41)