Europa

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul francez a adoptat o lege care califică drept viol actul sexual cu un copil cu vârsta sub 15 ani. Pedeapsa poate ajunge la 20 de ani de închisoare

6
16 Apr 2021 08:03:05
Autor: News.ro
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Parlamentul francez a adoptat, joi, o lege care caracterizează actul sexual cu un copil cu vârsta de sub 15 ani drept viol, pedeapsa putând ajunge până la 20 de ani de închisoare, aducând codul penal mai aproape de legislaţia din multe alte state occidentale, transmite Reuters.

În timp ce vârsta legală pentru sexul consimţit era de 15 ani, procurorii din Franţa trebuiau să dovedească faptul că actul sexual nu a fost consimţit, pentru a obţine o condamnare pentru viol.

„Aceasta este o lege istorică pentru copiii noştri şi pentru societate”, a afirmat ministrul Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, în Adunarea Naţională.

„Niciun agresor adult nu va mai putea susţine că actual sexual cu un minor mai mic de 15 ani a fost consimţit”.

Votul în favoarea acestei legi a fost în unanimitate pentru versiunea finală, a anunţat Adunarea Naţională pentru Twitter.

Au existat îngrijorări din partea unor parlamentari că o vârstă de consimţământ sub care actul sexual constituie în mod automat viol ar putea incrimina o relaţie sexuală consensuală între un minor şi o persoană cu doar câţiva ani mai în vârstă.

În consecinţă, a fost creată o clauză de tipul „Romeo şi Julieta”, care permite relaţii sexuale între un minor şi o persoană cu o vârstă mai mare cu cel mult cinci ani. Clauza nu se va aplica în cazurile de agresiune sexuală.

Legislaţia consideră, de asemenea, că actual sexual incestuos cu un minor de sub 18 ani este un viol.

Într-o ţară care a preţuit multă vreme imaginea sa de ţară a seducţiei şi a romantismului, abuzurile sexuale împotriva femeilor şi copiilor au rămas nedetectate sau nedeclarate în eşaloanele superioare ale puterii şi în cercurile celebrităţilor.

Dar în ultimii ani a avut loc o schimbare de mentalitate. Mişcarea #MeToo, care s-a extins la nivel mondial după ce în 2017 numeroase femei l-au acuzat pe producătorul american de film Harvey Weinstein de agresiune sexuală, s-a dovedit a fi un moment decisiv în Franţa.

La fel şi căderea în dizgraţie, în 2020, a unui scriitor francez care a scris deschis despre pedofilia sa.

Franţa îşi înăsprise deja legile privind delictele sexuale în 2018, când a interzis hărţuirea sexuală pe străzi, persoanele care fac remarci sexuale şi indivizii agresivi fiind pasibili la amenzi aplicabile pe loc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

mircea miricioiu
16.04.2021, 08:41:28

asta face un stat civilizat cu politicieni responsabili. noi, inclusiv in acest domeniu, inca suntem si actionam ca pe vremea cand plateam bir otomanilor.

+1 (1 vot)
Stefan din Nord
16.04.2021, 08:44:29

La noi daca s-ar aplica o lege ca asta ar trebui construite 40 de puscarii noi de mare capacitate ca sa incapa toti violatorii de minori .

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
16.04.2021, 09:35:50

Comentariu considerat abuziv.

gigi banateanul
16.04.2021, 10:02:00

E doar un pas... Sa speram ca se mai raresc incesturile si pedofilia. Ca in vest e mai rau ca in tarile ''neciviliztate''....Numarul e muuult mai mare si e mai multa ''roleranta'' pt. dragoste. Spre ca in viitor sa fie reglementata si gerontofilia !!! Dar dupa ce pleaca actualul presedinte !!!

-1 (1 vot)
Liiceanu Randunel
16.04.2021, 10:43:56

Nu este in regula... Scenariu: Ai 18-19 ani, esti la liceu, mergi la o petrecere, iti faci prietena o pustoaica de clasa a IXa (poate te combina chiar ea, daca esti mai timid). Doar nu-i ceri cartea de identitate. Maica-sa afla ca nu mai e virgina. Tu faci (la 19 ani) 20 de ani de puscarie.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările