Europa

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul grec a adoptat controversatele măsuri de austeritate împotriva cărora mii de oameni au protestat în stradă

3
9 May 2016 04:38:56
Autor: Silviu Boiangiu
FOTO AP
FOTO AP

Parlamentul de la Atena a adoptat, duminică noaptea, un pachet de reforme fiscale şi ale sistemului de pensii, cu mai puţin de o zi înaintea întâlnirii de luni a miniştrilor de Finanţe din Zona Euro în care se va discuta soarta Greciei.

Măsurile controversate de austeritate vor permite ţării să acceseze împrumuturi de aproximativ 5 miliarde de euro.
 
Înaintea votului, mii de oameni au manifestat în Atena împotriva noilor măsuri, iar protestele au devenit violente. Oamenii au aruncat cu cocktail-uri Molotov în forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene.
 
Măsurile de austeritate, cele mai dure de până acum, vor aduce Greciei economii de aproximativ 5,4 miliarde de euro. Ţara îşi propune ca, prin aceste măsuri, să ajungă la un surplus bugetar de 3,5% din PIB până în 2018. Fondul Monetar internaţional crede, însă, că surplusul bugetar al Greciei nu ar trebui să depăşească 1,5% şi că singura soluţie de a repune ţara pe picioare este o reducere a datoriei.
 
Sindicatele spun că Grecia nu poate suporta o altă rundă de austeritate, în timp ce premierul Alexis Tsipras spune că legislaţia îşi propune un sistem „sustenabil” care „va avea la bază dreptatea socială”. Potrivit acestuia, doar 7,5% din pensionari vor pierde bani în urma reformei. Cu toate acestea, executivul condus de Alexis Tsipras e hotărât să meargă înainte pe calea austerităţii.
 
Nici Guvernul de la Atena nu pare să fi ajuns la un consens privind eficienţa acestor măsuri. 
 
„Nimeni din guvern nu este de acord cu această înţelegere, însă am semnat-o şi ne-am luat un angajament istoric să o implementăm. Ştim că va fi greu pentru greci”, a declarat pentru The Guardian ministrul grec al Culturii, Aristides Baltas.
 
Pachetul legislativ a fost dezbătut timp de două zile în Parlamentul de la Atena. El prevede reducerea unor pensii, creşterea contribuţiilor sociale şi taxelor plătite de persoanele cu venituri medii şi mari.
 
Mii de persoane au protestat împotriva măsurilor în Atena şi Thessaloniki. O grevă generală de trei zile a paralizat transportul public şi a afectat considerabil alte servicii publice.
 
În reuniunea de luni a miniştrilor de finanţe din Zona Euro vor fi evaluate reformele implementate de Grecia în schimbul unui împrumut internaţional acordat ţării în anul 2015 şi se vor discuta soluţiile pentru a ajuta ţara.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Florin Georgescu
9.05.2016, 09:22:07

Deci vor creste yaxele la persoanele cu venituri medii si mari.Ihi ! Vor fi taiate pensiile nesimtite(la 7,5 % din pensionari !!).Ihi ! Nu e rau,e un pas catre dreptate sociala ! Dar bancherii nu prea vor asa ceva....Vad ca sunt impozitati si bogatasii si nu le place.Ca ei erau obisnuiti sa dea legi doar in favoarea lor. Saraci vor mai fi ,ca sunt in toate statele,dar nu sunt favelas,nu sunt suburbii,nu suint ghetouri.Grecii sunt cat de cat mai echilibrati intre bogati si saraci.De fapt nu prea au saraci...asta e problema capitalistilor,ca nu-i pot sili pe greci sa munceasca pe 2 lei !

-1 (1 vot)
arogantu
9.05.2016, 10:03:39

Las ca vor munci pe 1,5 lei. Când ai fost ultima oara în Grecia??? Sa vezi acum ce pustii sunt cafenelele care înainte erau pline seara de seara de patroni grecotei acum sau reorientat sunt angajați la marile lanțuri hoteliere... Deja salariul minim în Grecia a ajuns la 500 euro și scade. Dar totuși georgescule unde este ajutorul rusesc pe care se baza tsipras când făceau gargara greci acum 2-3 ani???

-1 (1 vot)
Ghe Stoian
9.05.2016, 10:21:19

Milioanele de protestatari, s-au cam obisnuit cu "sistemul" "trai pe vatrai", dar nu prea merge asa ! De unde nu-i, nici Dzeu nu cere ! De unde buget, daca platesti pensii grase, salarii (la bugetari) mari, iar incasari putine ? Domnii "Georgescu" si "arogantu" isi pot parmite sa cheltuiasca, ei si familiile lor, mai mult decat veniturile ? Cum ? Explcati, dominilor, cum ?

+1 (1 vot)
Modifică Setările