Parlamentul sârb sprijină acordul cu Kosovo: Nu vrem să devenim „Coreea de Nord a Europei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul sâtb Ivica Dacic FOTO Arhiva Adevărul
Premierul sâtb Ivica Dacic FOTO Arhiva Adevărul

Parlamentarii sârbi au votat vineri un acord de normalizare a relaţiilor cu Kosovo, înţelegere menită să pună capăt tensiunilor şi care le-ar putea pava calea către aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit agenţiei Associated Press, Parlamentul a sprijinit acordul cu 173 contra 24 de voturi. Acordul a primit sprijinul partidului naţionalist de guvernământ şi al opoziţiei de centru-stânga. Partidul naţionalist Autodeterminarea a fost singurul care a votat împotriva acordului.

Sprijinul parlamentar este un impuls pentru guvernul sârb, care a ajuns la un acord cu Kosovo în această lună la Bruxelles, dar s-a confruntat cu presiuni din partea naţionaliştilor şi a radicalilor sârbi din nordul divizat al Kosovo, care l-au respins.

„Nu este un simplu vot cu privire la un acord“, a declarat premierul Ivica Dacic la sfârşitul dezbaterii care a durat întreaga zi. „Acest vot arată ce susţinem şi ce cale vrem să urmăm“.

Serbia a refuzat să recunoască, în 2008, declaraţia de independenţă a Kosovo, care a fost recunoscută de mai bine de 90 de state, printre care se numără Statele Unite şi 22 din cei 27 de membri ai Uniunii Europene.

Acordul cu Pristina a trimis un mesaj puternic în toată Europa cu privire la atitudinea europeană a Serbiei“, a declarat Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, în timpul unei vizite în Belgrad. „Serbia a depăşit conflictele din trecut şi s-a apropiat de un viitor în cadrul Europei“, a adăugat el.

Acordul le oferă etnicilor albanezi din Kosovo suveranitate asupra rebelilor sârbi, punând capăt controlului Serbiei în nordul Kosovo. În schimb, sârbilor li se va garanta autonomia în Kosovo.  

Pe de altă parte, naţionaliştii care s-au opus au insistat că acordul echivalează cu trădarea. Premierul Dacic a reacţionat prompt.

„Am făcut acest pas“, a spus el. „Credeţi că a fost uşor?“.

Mai mulţi oficiali sârbi au declarat că este posibilă organizarea unui referendum cu privire la acest acord. În context, Fule a precizat că „oricare ar fi  modul în care doresc să tergiverseze procesul, în cele din urmă trebuie să se asigure că implementarea efectivă este sustenabilă“. A adăugat apoi că, în măsura în care se va respecta acordul, statele membre ale UE vor hotărî în iunie dacă încep negocierile de aderare cu Belgradul.

Ceva mai devreme, Dacic le-a spus membrilor legislativului că Serbia ar deveni „Coreea de Nord a Europei“ dacă ar respinge acest acord.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite