Europa

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul European solicită sancţiuni mai severe împotriva Rusiei în cazul Navalnîi şi stoparea Nord Stream 2

14
21 Jan 2021 18:42:20
Autor: Ion Gaidau
Colaj cu preşedintele rus Vladimir Putin şi principalul său adversar politic Aleksei Navalnîi FOTO Arhivă
Colaj cu preşedintele rus Vladimir Putin şi principalul său adversar politic Aleksei Navalnîi FOTO Arhivă

Parlamentul European a cerut impunerea unor sancţiuni mai severe împotriva Rusiei în cazul Navalnîi, interzicerea în Uniunea Europeană a resurselor financiare ruse din surse neclare şi stoparea în mod imediat a lucrărilor de finalizare a conductei Nord Stream 2.

Astfel, în urma recentei încarcerări a lui Alexei Navalnîi, eurodeputaţii cer ţărilor UE să înăsprească în mod semnificativ sancţiunile împotriva Rusiei, transmite Parlamentul European într-un comunicat de presă preluat de news.ro.

Într-o rezoluţie adoptată cu 581 voturi „pentru”, 50 „împotrivă” şi 44 abţineri, Parlamentul European invită statele membre să adopte o poziţie activă la următoarele reuniuni cu privire la arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a multora dintre adepţii săi şi să înăsprească în mod semnificativ măsurile restrictive ale UE faţă de Rusia.

Această poziţie ar trebui să includă sancţionarea persoanelor fizice şi juridice implicate în decizia de arestare şi plasare în detenţie a lui Alexei Navalnîi, afirmă rezoluţia.

De asemenea, ar trebui impuse sancţiuni împotriva oligarhilor ruşi care au legături cu regimul Putin şi apropiaţi ai preşedintelui rus, precum şi împotriva propagandiştilor pro-Kremlin din mass-media care deţin active în UE şi care, în prezent, se bucură de libertatea de a călători în statele membre. Totodată, ar trebui luate măsuri restrictive suplimentare în cadrul regimului global de sancţiuni al UE în materie de drepturi ale omului.

Stoparea Nord Stream 2 

Sursa citată mai spune că după ani de deteriorare a relaţiilor, eurodeputaţii subliniază importanţa revizuirii în mod critic a cooperării cu Rusia prin diverse platforme de politică externă şi proiecte precum Nord Stream 2. Europarlamentarii solicită UE să oprească imediat finalizarea acestei conducte controversate. Eurodeputaţii subliniază, de asemenea, că UE nu ar trebui să mai întâmpine cu braţele deschise pe ruşii îmbogăţiţi din surse neclare.

„Având în vedere noua administraţie de la Washington, Parlamentul European subliniază că UE ar trebui să profite de această dinamică pentru a consolida unitatea transatlantică pentru protejarea democraţiei şi a valorilor fundamentale împotriva regimurilor autoritare. În cele din urmă, rezoluţia solicită eliberarea imediată şi necondiţionată a lui Alexei Navalnîi şi a tuturor persoanelor reţinute în legătură cu întoarcerea sa în Rusia, fie că sunt jurnalişti, colaboratori din echipa lui Navalnîi sau cetăţeni care îşi exprimau susţinerea pentru acesta”, mai arată comunicatul de presă al PE, potrivit news.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Ramona Georgescu
21.01.2021, 18:57:45

Parlamentarii europeni solicita statului rus sa nu respecte legea. Asta în timp ce ii acuza pe rusi de o grămadă de lucruri. Și nu au explicat cum conducta ruseasca nefinalizata o sa poată livra gaze în Europa.

+3 (5 voturi)
Promoroaca
21.01.2021, 19:03:19

Sunt niste politicieni corupti , de aia ei cred ca si in Rusia politicienii pot interveni in procesele judecatoriei .

-1 (7 voturi)
Promoroaca
21.01.2021, 19:00:43

Se pare ca parlamentarii europeni au inceput sa tremure de frica Rusiei

-3 (7 voturi)
Promoroaca
21.01.2021, 19:05:51

Putin a pus mare presiune pe parlamentarii europeni care simt ca li se clatina scaunele . Cand vad o tara unde justitia e independenta incep sa se gandeasca ca asa justitia ii poate judeca si pe ei .

-9 (9 voturi)
Index 4.3
21.01.2021, 19:08:00

Doamne Ajuta!

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările