Parlamentul grec a adoptat măsurile de austeritate solicitate de creditorii internaţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexis Tsipras în Parlamentul de la Atena FOTO AP
Alexis Tsipras în Parlamentul de la Atena FOTO AP

Parlamentul grec a adoptat, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, măsurile de austeritate solicitate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), necesare pentru ca Atena să poată primi o tranşă de credit în valoare de două miliarde de euro, relatează AFP online.

La opt zile după votul de încredere obţinut de Guvernul condus de extremistul de stânga Alexis Tsipras, la al doilea mandat, Parlamentul de la Atena a adoptat - 154 de voturi pentru şi 140 împotrivă - un nou pachet cu măsuri de austeritate. Aceste măsuri, incluse în bugetul pentru anul 2016, cuprind, printre altele, introducerea de noi taxe, creşterea vârstei de pensionare şi pedepse mai dure pentru cei vinovaţi de evaziune fiscală.

Noul buget a fost votat de parlamentarii din coaliţia formată din Syriza (partidul premierului Alexis Tsipras) şi Grecii Independenţi (ANEL, formaţiune condusă de Panos Kammenos). Întreaga opoziţie, de la comunişti la partidul de extremă-dreapta „Zori Aurii“, a votat împotriva pachetului de măsuri, chiar dacă unii parlamentari s-au pronunţat în favoarea anumitor articole.

Adoptarea acestor măsuri de austeritate reprezintă primul test pentru Guvernul Tsipras după votul de încredere obţinut în parlament săptămâna trecută, în urma alegerilor anticipate desfăşurate pe 20 septembrie şi câştigate de Syriza, transmite Agerpres.

Aceste măsuri „dificile“ sunt necesare pentru deschiderea negocierilor în vederea „reducerii datoriei“ şi  menţinerea ţării sub perfuzie financiară, a declarat Alexis Tsipras.

Mii de persoane au manifestat vineri seara în centrul Atenei pentru a denunţa adoptarea noilor măsuri de austeritate.

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, s-a angajat să implementeze cât mai rapid măsurile solicitate de creditorii internaţionali, pentru a putea negocia restructurarea datoriei suverane, a recăpăta acces la pieţele financiare şi a scoate ţara de sub monitorizarea internaţională, notează Mediafax.

În cadrul acordului din 13 iulie cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE), Fondul Monetar Internaţional şi Mecanismul European de Stabilitate), Grecia urmează să primească un credit de încă 86 de miliarde de euro, conform noului program de asistenţă financiară. În schimbul împrumutului, Guvernul Alexis Tsipras, reinstalat în funcţie după recentul scrutin parlamentar, trebuie să aplice reforme fiscale, în domeniul pensiilor, sănătăţii, în sectorul financiar şi în administraţia publică.

Politicianul de extremă-stânga şi-a schimbat radical poziţia imediat după referendumul de la începutul lunii iulie, prin care au fost respinse măsurile de austeritate. Tsipras a acceptat planul de reforme propus de creditori, iar acum, după câştigarea alegerilor, promite că le va aplica în totalitate.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către BCE. Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite