Europa

articolul anterior articolul urmator

Partidul de guvernământ din Ungaria propune o lege care ar obliga primăriile să vândă către chiriaşi, la preţuri mici, apartamentele închiriate

3
15 May 2021 08:43:58
Autor: News.ro
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a depus în această săptămână un proiect de lege în Parlament care ar obliga primăriile să vândă chiriaşilor, la preţuri foarte mici, zeci de mii de apartamente închiriate, măsură despre care organizaţiile neguvernamentale şi primarii afirmă că va agrava criza locuinţelor, transmite Reuters.

Proiectul, depus de Laszlo Borocz, parlamentar al Fidesz, propune ca apartamentele deţinute de municipalităţi şi de stat să fie vândute chiriaşilor cu un discount de 15%-30% faţă de preţul pieţei.

Proiectul nu ar interzice revânzarea imediată a apartamentelor, dintre care multe se află în cel mai scump cartier al Budapestei, Castle.

Potrivit proiectului,  măsura ar ajuta familiile care nu pot cumpăra locuinţe din cauza creşterii recen te a preţurilor proprietăţilor.

Preţurile locuinţelor din Ungaria au crescut puternic din 2015, susţinute de subvenţiile generoase acordate familiilor pentru achiziţia de locuinţe noi şi de reducerea dobânzilor, care a alimentat cererea din partea investitorilor.

Criticii, inclusiv unii din cadrul Fidesz, afirmă că legea ar agrava criza locuinţelor, prin desfiinţarea sistemului locuinţelor sociale.

În 2019, primăriile din Ungaria aveau în proprietate 105.174 de apartamente, respectiv 2,6% din totalul apartamentelor din Ungaria, potrivit Biroului Central de Statistică.

Într-un semn rar de opoziţie din interiorul Fidesz, membrul de partid Peter Kovacs, primarul districtului 16 al Budapestei, a numit proiectul de lege ”o prostie” şi ”o nedreptate”. El a spus că vânzarea apartamentelor înseamnă că municipalitatea sa nu va mai putea ajuta oamenii care au nevoie.

Vânzarea celor 200 de apartamente din districtul său ar însemna o pierdere de 3-8 miliarde de forinţi (10 milioane - 27 milioane dolari) pentru municipalitate, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Primarul opoziţiei din districtul 13 al Budapestei, o municipalitate care deţine aproape 6.000 de apartamente, a criticat proiectul de lege pe Facebook. Jozsef Toth a spus că este sacrificat sistemul de locuinţe municipale destinate închirierii, de măsură urmând să beneficieze oamenii mai înstăriţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

gyll
15.05.2021, 10:06:49

Populism electoral ,tip psd în România, ieftin,în timp ce ei se îmbogățesc peste măsură aruncă praf în ochii sărăcimii .

+2 (4 voturi)
Prieten
15.05.2021, 10:24:07

Cati neuroni iti trebe sa emiti aceleasi slogane ? Daca politicienii dau populatiei salarii marite si pensii marite din ce se imbogatesc politicienii? Si daca vin politicienii tradatori si corupti si nu dau nimic nici salarii nici pensii nu asta inseamna ca politicienii fura tot pentru ei ?

-5 (7 voturi)
imsi1 imsi1
15.05.2021, 13:14:27

O masra foarte bine venita. Apartamentele alea sunt facute pe vremea socialismului si s au amortizat. Intretinerea lor costa proprietarul adica statul sume considerabile fiindca in Ungaria statul are grija de proprietatea lui nu ca la noi unde toti nu stiu cum sa l jefuiasca. Trecind in proprietatea locatarilor astia vor trebui sa si ingrijjeascalocuintele si condominiul locativ. In Ungaria, Bulgaria cehia sau slovacia nu vei vedea nicairi ruine ca la noi si locative si industriale.

-3 (3 voturi)
Modifică Setările