„Paşaportul de aur”: Cum sfidează Malta regulile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Valletta FOTO EPA-EFE
La Valletta FOTO EPA-EFE

„Paşaportul de aur” al Maltei poate fi obţinut cu minimum 14 zile de şedere în această ţară insulară din Marea Mediterană, dezvăluie cotidianul britanic „The Guardian”, care citează e-mailuri ale unei firme ce propune servicii de cetăţenie.

Din octombrie anul trecut, Malta se află sub o procedură de infringement lansată de Comisia Europeană (CE) din cauza programului său controversat privind „paşaportul de aur”. Este un document dorit de numeroase persoane bogate certate cu legea şi care întâmpină dificultăţi în a intra în Uniunea Europeană (UE), printre ele numărându-se în special ruşi şi chinezi. Malta acordă paşaportul în schimbul unei „investiţii” de un milion de euro (350.000 într-o proprietate imobiliară) şi unei şederi permanente pe teritoriul său de cel puţin un an. Dar punctul cu privire la şedere nu este respectat în cele mai multe cazuri, relatează „The Guardian”.

Potrivit „The Guardian”, de mai mulţi ani încoace, miliardari ruşi, chinezi sau saudiţi şi-au garantat accesul fără limită în spaţiul Schengen prin intermediul unui paşaport maltez obţinut fără a respecta regulile stabilite de UE. În centrul acestei sfidări se află firma de consultanţă pentru cetăţenie Henley&Partners, fondată de avocatul elveţian Christian Kälin. Cotidianul britanic precizează că firma respectivă, care îşi are sediul la Londra, activează mai ales în paradisuri fiscale.

În 2014, Comisia Europeană a denunţat sistemul maltez de acordare a cetăţeniei, cerând acestei ţări să elibereze un paşaport doar persoanelor care au legături autentice cu ea. Atunci Henley&Partners şi-a oferit imediat ajutorul şi a inventat o stratagemă de ocolire a regulilor UE. La două săptămâni de la apelul UE, Malta a anunţat instituirea unei obligativităţi de şedere pentru o perioadă de un an pe teritoriul său în vederea acordării paşaportului. Totuşi, ţara mediteraneană nu a definit termenul de „reşedinţă”, precizează „The Guardian”. Cotidianul britanic a intrat în posesia a sute de e-mailuri în care solicitanţii de paşapoarte îşi exprimă dorinţa de a nu sta în Malta timp de un an. Ei cer sfaturi pentru evitarea acestei prevederi, iar Henley&Partners este foarte promptă în a găsi soluţii în acest sens. „Este suficientă o şedere între 7 şi 14 zile în Malta?”, îşi întreabă un angajat responsabil de un dosar superiorul. „Solicitantul nu trebuie neapărat să fie prezent în ţară”, răspunde un alt angajat unui client. „În schimb, pentru a crea o legătură autentică cu Malta, Guvernul şi-ar dori să ştie numărul de zile de şedere. Numărul de zile trebuie să fie de minimum 14”, continuă angajatul în e-mail.

„The Guardian” a consultat 250 de astfel de e-mailuri şi a constatat că solicitanţii s-au angajat să stea în medie 16 zile în Malta.

Aceste e-mailuri au fost obţinute prin intermediul fundaţiei înfiinţate în memoria jurnalistei Daphne Caruana Galizia, ucisă la 16 octombrie 2017 în timp ce investiga un caz de corupţie cu ramificaţii spre China. Asasinarea jurnalistei malteze a fost condamnată la nivel internaţional şi a provocat un cutremur politic în ţara sa, ducând la demisia premierului Joseph Muscat. Comanditarul asasinatului ar fi magnatul maltez Yorgen Fenech, care a fost arestat în 2019 şi inculpat între timp.

În Cipru, un scandal privind atribuirea „paşapoartelor de aur” a dus la demisia preşedintelui Parlamentului în toamna anului trecut. În noiembrie, Cipru a anunţat încetarea acestui program.

Comisia Europeană apreciază că această practică a dus la infiltrarea unor indivizi din crima organizată în teritoriul UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite