Patru actori-cheie în revoltele din estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vyacheslav Ponomaryov - lider separatist FOTO AP
Vyacheslav Ponomaryov - lider separatist FOTO AP

În ultimele trei luni, estul Ucrainei a fost curprins de numeroase revolte ale separatiştilor proruşi care au denunţat sistematic noua conducere de la Kiev. Aproape toate ocupările sediilor guvernamentale au fost realizate după un scenariu similar. Site-ul britanic BBC ilustrează patru „actori-cheie” în tulburările din estul Ucrainei.

Viacheslav Ponomariov - lider separatist

După ce s-a autoproclamat primar separatist al oraşului Slaviansk din Doneţk, în urma ocupării sediului guvernamental la data de 14 aprilie, Viacheslav Ponomariov a devenit unul dintre liderii manifestanţilor proruşi din estul Ucrainei. Văzut deseori călătorind cu o maşină fără numere de înmatriculare, Ponomaryov este însoţit aproape mereu de oameni înarmaţi cu mitraliere.

Presa occidentală notează că acesta a avut o mică fabrică de săpun în regiune, iar în anii 1980 se crede că a luptat ca soldat sovietic în Afganistan, ceea ce ar putea demonstra conexiunile sale cu forţele speciale ruse.

De asemenea, Viacheslav Ponomariov s-a făcut remarcat atunci când i-a cerut lui Vladimir Putin să trimită o misiune de menţinere a păcii în estul Ucrainei. Tot Ponomariov este cel care a anunţat că va face un schimb de ostatici între observatorii OSCE reţinuti recent şi separatiştii proruşi arestaţi de curând de către autorităţile ucrainene.

Igor Strelkov - comandant prorus, lider al separatiştilor din Slaviansk

Igor Strelkov

Igor Strelkov FOTO AP

Un alt lider cunoscut al revoltei separatiştilor proruşi este şi Igor Strelkov, cel care conduce mai multe armate de militanţi din estul Ucrainei.

Potrivit serviciului de securitate ucrainean, Igor Strelkov lucrează pentru Agenţia rusă de informaţii militare (GRU), numele său real fiind Igor Girkin.

Activ şi în cadrul ocupării din peninsula Crimeea, Strelkov declara în cadrul unui interviu pentru ziarul rus Pravda că oamenii din subordinea sa au fost de fiecare dată voluntari, însă majoritatea lor au beneficiat de experienţa de luptă în teatre de operaţiuni precum Cecenia, Asia Centrală, Iugoslavia sau Irak.

Presa rusă mai notează despre Igor Strelkov că nu este un colonel al Agenţiei ruse de informaţii militare (GRU), ci mai degrabă un ofiţer pensionat al Serviciului Federal de Securitate rus (FSB). Ultimele sale operaţiuni ar fi fost în domeniul combaterii terorismului internaţional.

Serhii Taruta - Guvernator al regiunii Donetk

Serhiy Taruta

Serhii Taruta FOTO AP

O altă figură controversată, de această dată din guvernul ucrainean, este şi guvernatorul regiunii Doneţk, Serhii Taruta, numit în această funcţie pentru a înăbuşi protestele separatiştilor.

Cu toate acestea, mai multe oraşe din Doneţk se află sub controlul militanţilor ruşi, reactţa autorităţilor ucrainene fiind una slabă.

Serhii Taruta susţine că el nu a dorit niciodată să fie guvernator de stat. Presa occidentală notează despre el că a fondat compania metalurgică ISD şi că are o avere de peste 500 de milioane de euro, potrivit Forbes.

Hennadii Kernes - primarul din Harkov

Hennadiy Kernes

Hennadii Kernes FOTO AP

Primar din anul 2010, Hennadiy Kernes a fost rănit recent de către o persoană necunoscută care l-a împuşcat în spate. Chiar dacă a fost iniţial un susţinător al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, Kernes şi-a schimbat discursul în ultimele luni în favoarea autorităţilor interimare de la Kiev.

Descris şi el ca fiind un „mini-oligarh”, Kernes a susţinut în numeroase rânduri ideea unei unificări a Ucrainei.

Este acuzat că şi-a început cariera în afaceri pe baza implicării în crima organizată, lucru pe care acesta îl neagă. Siteul britanic BBC notează că Kernes a fost închis o dată pentru fraudă. Mai mult chiar, acesta a fost acuzat de presupuse conexiuni cu persoanele care au ameninţat cu moartea participanţii grupării Euromaidan.

Pe data de 28 aprilie, Hennadii Kernes a fost împuşcat în spate în timp ce se afla pe o bicicletă de către un atacator necunoscut, care a folosit o armă cu lunetă. Mai multe rapoarte sugereaza că în spatele acestei acţiuni s-au aflat activiştii proruşi.


Citeşte şi:

„Războiul murdar“ din estul Ucrainei: faza pe umilinţe

Rusia recurge la tehnici de demoralizare a tupelor ucrainene şi a populaţiei pentru a câştiga şi estul Ucrainei. Strategii militari occidentali ar trebui să studieze tehnicile de luptă pe care le-a folosit Rusia pentru cucerirea Crimeei şi în estul Ucrainei.

Preşedintele interimar al Ucrainei denunţă „trădarea“ forţelor de ordine din estul ţării

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a denunţat, marţi, „pasivitatea" şi „trădarea" membrilor serviciilor de securitate din estul Ucrainei, în contextul amplificării acţiunilor insurgenţilor proruşi.

Rusia nu se poate decide dacă evreii din Ucraina sunt victime sau răufăcători. Lavrov spune că în Ucraina se construiesc lagăre de concentrare

Ministerul de Externe al Rusiei, condus de Serghei Lavrov, a anunţat ieri că în Ucraina se construiesc „clădiri mari, asemănătoare lagărelor de concentrare fasciste” pentru separatiştii arestaţi. În acelaşi timp, militanţii pro-ruşi vorbesc despre un acord secret încheiat între comunitatea evreiască şi extremiştii de dreapta pentru „lovitura de stat” de la Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite