Europa

articolul anterior articolul urmator

Pensionarii greci încep să se mute în Bulgaria. Ce stă la baza deciziei

19
8 Nov 2018 12:48:31
Autor: Andreea Romanovschi
Sofia, capitala Bulgariei, este ispititoare pentru pensionari din Grecia Foto: EPA
Sofia, capitala Bulgariei, este ispititoare pentru pensionari din Grecia Foto: EPA

Pensionarii greci au suferit în ultimii ani diminuări atât de puternice ale pensiilor, încât unii dintre ei au decis să se mute în Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.

Printre ei se numără şi George, în vârstă de 75 de ani. După ce a rămas văduv în urmă cu cinci ani, bărbatul şi-a închiriat apartamentul din Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia, şi-a făcut bagajele şi s-a mutat la Sofia, capitala Bulgariei. Acolo, spune el, pensia sa lunară de 800 de euro îi permite să „trăiască precum un rege“.
 
Pensionarul grec recunoaşte că a întâmpinat o serie de „dificultăţi în ceea ce priveşte adaptarea“ şi spune că nici nu i-a fost uşor să-şi facă prieteni, dar se declară mulţumit de alegerea făcută. „Cu banii pe care îi am pot să merg des în Grecia şi am şi posibilitatea de a călători“, afirmă George, care nu a vrut să-i fie făcut public numele de familie de teamă să nu aibă probleme cu autorităţile elene din domeniul fiscal. 
 
În timp ce alţi pensionari europeni aleg să se mute în Grecia, cetăţeni ai acestei ţări sunt interesaţi să îşi trăiască ultimii ani din viaţă în statul vecin din nord, care este mai ieftin, după ce pensiile lor au fost tăiate de cel puţin 20 de ori în timpul crizei datoriilor.
 
Ispita bulgară
 
Iar alegerea acestora este una raţională, comentează Bloomberg, evidenţiind că, potrivit datelor Eurostat din 2017, costul vieţii în Grecia este aproape dublu comparativ cu cel din Bulgaria, unde costul vieţii este cel mai mic din Uniunea Europeană. 
 
Cu toate că nu există date precise care să arate cât de răspândit este fenomenul pensionarilor greci care se mută în Bulgaria, există indicii că acesta ar putea să se extindă. În Sofia un litru de benzină costă 1,15 euro comparativ cu 1,60 euro la Atena, o cafea Espresso costă 2,30 euro la Sofia şi 4,70 euro la Atena, iar un bilet de metrou costă 80 de eurocenţi faţă de 1,40 euro. Serviciile de telefonie mobilă sunt şi ele mult mai ieftine în Bulgaria - la aproape jumătate din preţ, adaugă agenţia citată. 
 
„În general, viaţa este cu 30% mai ieftină decât în Grecia şi asta dacă alegi să te muţi în Sofia, Burgas sau Plovdiv“, spune George. „În oraşele mai mici sau în sate, viaţa este chiar mai ieftină“, adaugă el.
 
Bulgaria a aderat la UE în 2007 şi, între timp, a înregistrat un ritm mediu de creştere economică de 2,4% pe an. Acel an a fost ultimul în care economia Greciei a crescut, după care a urmat o criză a datoriilor care şters un sfert din PIB-ul Greciei şi a dus şomajul la peste 20%.
 
În ciuda creşterii economice, Bulgaria rămâne cea mai săracă ţară a UE. Autorităţile de la Sofia speră ca până în luna iulie 2019 să intre în mecanismul ERM-2, anticamera zonei euro. Bulgaria îndeplineşte criteriile formale pentru a deveni a 20-a ţară membră a zonei euro, chiar dacă în luna septembrie inflaţia a urcat la 3,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, ceea ce ar putea complica procesul ei de aderare la euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Cristian saileanu
8.11.2018, 13:33:06

800 e euro? are pensie mare pt un grec. grecii pe care i'am cunoscut eu au pensii de 500 euro

+4 (6 voturi)
Serbanescu Serbanila
8.11.2018, 14:33:47

Eu ce sa fac acum daca vad ca te aberezi? Sa-ti intorc insulta pe care mi-ai adresat-o cand nu ti-a convenit ca i-am atacat pe asasinii lui Iorga? Pensia medie in Grecia este de 833 de euro/luna. In rest, desigur, eu sunt "scursura comunistoida", iar tu intelectualul bine informat!

-2 (12 voturi)
pathfinder
8.11.2018, 14:40:40

Auzi Attila, a aparut un articol despre manifestatia anticomunista din 8 noiembrie 1945. Şo pă el! Sunt si troli amerikansky acolo!!

+1 (5 voturi)
Cristian saileanu
8.11.2018, 15:11:02

eu locuiesc in corfu - vad realitatea sigur ca daca 5 greci au 1200/luna si 500.000 au 400, media este in jur de 800... Ai meritat cu priosinta ce ti'am spus, pt ca numai o scursura comunistoida poate sa improaste cu noroi ceea ce a avut mai bun tara romaneasca in acele timpuri... Nu, nu intreaga miscare legionara a fost minunata... Nici nu s'ar fi putut, dupa ce autoritatile le'au omorat conducatorii - SUTE DE conducatori LEGIONARI NEVINOVATI DIN INTREAGA TARA au fost ucisi si LASATI SA PUTREZEASCA PE STRAZI. Copiii de scoala au fost scosi de la ore si dusi sa ii vada, mai rau ca in Asia... Daca nu stii, nu te mai baga sa il injuri pe unul ca Zelea... Unde nu ar avea romania la conducere un Zelea astazi...

+8 (10 voturi)
Voluntat Solis
8.11.2018, 13:50:21

Grecii = frecatori de menta prin definitie

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (19)