Pentru un Cod Silvic european

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karl Falkenberg, Greenweek 2015
Karl Falkenberg, Greenweek 2015

Mulţi dintre cei care monitorizează zi de zi mediul înconjurător, şi în special pădurile europene, vor o super-reglementare comunitară. Este cu atât mai valabil pentru România unde parlamentarii sunt foarte permeabili la interese mafiote sau corporatiste.

A lăsa legislaţia de mediu privind pădurile numai în mâinile unor parlamentari de paiaţă de la Bucureşti e pur şi simplu o eroare. Strategia europeană forestieră nu există, cu atât mai puţin o directivă care să suprareglementeze toate pădurile europene astfel încât parlamente “est-europene” să nu lucreze împotriva copacilor.

Comisia Europeană, de altfel, a “deschis” Directiva Habitate şi Directiva Păsări. Ideea este îmbunătăţirea şi aducerea la zi” a acestor relativ vechi reglementări. Mai mult, liderii europeni vor să integreze capitalul natural în Produsul Intern Brut.

Acum, România, dar şi alte State Membre, se mândreşte cu o industrie lucrativă şi cu rezultate imediate bune în contul PIB-ului. Dar acestea lasă în urmă numai cioturi din ceea ce odată fu o pădure. Mai mult, pădurile europene îşi pierd capacitatea de a reţine carbonul.

Ar fi util un Cod Forestier european?

“Da, e o idee foarte bună din punct de vedere ecologic”, spune Karl Falkenberg, director general pentru mediu la Comisia Europeană. Însă nu există nicio prevedere în Tratat în privinţa domeniului forestier, pădurile sunt acoperite de dreptul comunitar în principal prin Politica Agricolă Comună (PAC). Evident, multe păduri au un grad de protecţie specială în măsura în care fac parte din situri Natura 2000.

E o viziune interesantă, crede Enrico Brivio, purtătorul de cuvânt pe probleme de mediu al Comisiei Europene. ”Desigur, poate fi un tratat sau o iniţiativă voluntară, dar e dificil să facem o judecată precisă acum”.

“Unii spun însă că avem prea multă Europă în politicile naţionale şi e bine să ţinem cont de asta”, spune Brivio. În contra, la unison, reţelele de protecţie a biodiversităţii europene precum IUCN ori BirdLife International cer o reglementare aspră, extinsă şi bine detaliată a protecţei speciilor.

Uniunea Europeană, spune Falkenberg, ar fi interesată de o Înţelegere pan-europeană pe păduri împreună cu Rusia. Oportunităţile de exploateare sustenabilă a pădurii sunt în creştere, noi tehnologii pot proteja domeniile forestiere din nordul Scandinaviei şi până în Europa centrală şi de est.

A nu tăia pădurile e esenţial pentru o economie europeană prosperă pe termen lung, încheie Falkenberg. “Pădurea, natura în general, este cea mai bună economie circulară”.
  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite