Europa

articolul anterior articolul urmator

Peste 100 de ţigani trimişi în stradă! Printre ei sunt 11 bolnavi de tuberculoză!

0
16 Mar 2010 16:21:54
Autor: adevarul
Aşa arăta tabăra ţiganilor români, în urmă cu trei luni
Aşa arăta tabăra ţiganilor români, în urmă cu trei luni

Autorităţile locale din Hernani au evacuat o tabără ilegală de ţigani români, situată într-o clădire părăsită. Peste 20 de copii au dormit aseară în stradă.

O tabără ilegală din localitatea Hernani (ţara Bascilor), în care locuiau peste 100 de persoane a fost evacuată în ultimele zile de către autorităţile locale, anunţă pagina de Internet noticiasdegipuzkoa.com.

Tabăra, situată într-o clădire a societăţii "Azkar", era considerată cea mai mare aşezare ilegală de la marginea oraşului San Sebastian, capitala provinciei Guipuzcoa. Aici locuiau de mai bine de doi ani, câteva zeci de familii de ţigani români. Clădirea urmează să fie demolată în scurt timp, iar persoanele evacuate au rămas în stradă. Peste 20 de copii au fost nevoiţi să doarmă aseară, împreună cu părinţii lor, sub un pod aflat în apropierea unei autostrăzi.

Printre persoanele evacuate se află şi 11 bolnavi de tuberculoză. şapte dintre aceştia sunt copii, iar patru sunt adulţi. Cu toţii au fost transportaşi la un spital din Astigarraga, pentru a primi îngrijirile medicale. Ţiganii au părăsit tabără fără să riposteze. 24 de persoane, printre care 15 copii, elevi ai unei şcoli din Astigarraga, au fost cazaţi, temporar, în diferite centre sociale.

Doi copii au fost muşcaţi de şobolani

Judecătoria din Donostia a ordonat de curând dărâmarea clădirii care are o suprafaţă totală de 1.500 de metri pătraţi. Evacuarea a fost urgentată de un raport negativ al departamentului de Sănătate, care reliefa condiţiile insalubre şi focarul de tuberculoză depistat în tabără. În tot acest timp, doi copii au fost muşcaţi de şobolani şi au trebuit să fie transportaţi de urgenţă în România, deoarece "în Gipuzkoa nu exista un protocol privind asemenea cazuri", menţionează sursa citată.

Ţiganii aflaseră de două săptămâni că vor fi evacuaţi. Majoritatea dintre ei au părăsit tabăra în week-end-ul trecut. Unii dintre ţigani au revenit în România, alţii s-au stabilit în alte tabere din localităţile Ordizia şi Arrasate. Familiile cu copii au rămas pe loc, sperând că vor fi ajutate.

Vezi pe adevarul.es cine a sărit în ajutorul şiganilor români şi cum vor fi unii dintre ei sprijiniţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările