Pianistul mascat le dă curaj revoluţionarilor de la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre zecile de mii de protestatari care înfruntă frigul din capitala ucraineană se numără acum şi un maestru al pianului, mascat şi îmbrăcat în echipament militar, care cântă în Piaţa Independenţei.

Aproximativ 50.000 de manifestanţi au înfruntat şi duminică temperaturile cu mult sub zero grade pentru a cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi a guvernului controlat de acesta. Acum, protestatarii au de partea lor şi un maestru al pianului, după cum este descris de agenţia de ştiri Reuters. Mascat şi îmbrăcat în echipament militar, bărbatul îşi spune Pianistul-extremist, în semn de batjocură faţă de cuvintele folosite de forţele guvernamentale pentru a mânji imaginea protestatarilor ucraineni. „Ne numesc extremişti şi criminali, dar nu este aceasta situaţia. Oamenii sunt aici din patriotism, nu pentru bani sau pentru că sunt violenţi”, le-a explicat pianistul jurnaliştilor străini. 

Protestele de la Kiev au intrat deja în cea de-a treia lună fără întrerupere, însă autorităţile continuă să califice mişcarea de stradă drept „huliganism”, intervenind în forţă pentru dispersarea mulţimilor care rămân baricadate în Euromaidan – Piaţa Independenţei din Kiev. 

Ianukovici se întoarce din concediul de odihnă

Ianukovici îşi reia luni activitatea după ce a intrat în concediu medical săptămâna trecută din cauza unei infecţii respiratorii acute. „Preşedintele Ucrainei se simte bine, starea sa de sănătate este satisfăcătoare. Viktor Ianukovici intenţionează să îşi reia activitatea luni”, precizează Preşedinţia ucraineană. 

Şi de data aceasta protestele antiguvernamentale au fost dublate de o manifestaţii din partea susţinătorilor regimului Ianukovici. Un vehicul al ambasadei Canadei în Ucraina a fost incendiat la Kiev, în ceea ce pare a fi un act de răzbunare faţă de susţinerea protestelor proeuropene, după ce autorităţile ucrainene şi cele de la Moscova au condamnat sprijinul acordat de guvernele vestice protestatarilor ucraineni. Săptămâna trecută, aceiaşi contrarevoluţionari despre care presa scrie că sunt plătiţi au format un lanţ uman în jurul Ambasadei SUA de la Kiev şi au aruncat cu roşii pe faţada acesteia din aceleaşi motive. 

Războiul Rece se joacă acum la Kiev

Sâmbătă, rivalitatea ruso-occidentală a revenit în prim-plan, în contextul în care Statele Unite, Germania şi Franţa au exprimat susţinere pentru opoziţia ucraineană, în timp ce Rusia a denunţat manifestaţiile "ilegale" din Ucraina. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, Aleksei Pucikov, a acuzat duminică Uniunea Europeană de comportament "colonizator" faţă de Ucraina. 

Aceasta după ce, la consiliul de securitate care a avut loc la Munchen, ministrul rus al Externelor, Serghei Lavrov, a continuat să acuze protestatarii de violenţe şi huliganis. „Ce au aceste proteste tot mai violente de-a face cu promovarea democraţiei?”, s-a întrebat retoric Lavrov. În acest timp, Vestul se aliniază în spatele mişcării de opoziţie din Ucraina. John Kerry, secretarul american de stat, a discutat cu opoziţia de la Kiev. Alături de acesta, Catherine Ashton, şefa diplomaţiei UE, Anders Fogh Rasmussen, liderul NATO, şi Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European au criticat Rusia pentru rolul jucat în destabilizarea Ucrainei şi pentru poziţia faţă de evenimentele din ultimele luni. 

Manifestant crucificat la Kiev. Noi acuzaţii de tortură la adresa forţelor de represiune

Un cunoscut activist ucrainean, devenit unul dintre liderii protestelor pro-europene din Kiev, a dispărut opt zile şi a reapărut joia trecută, cu o ureche tăiată, găuri în palme şi tăiat pe faţă. Bărbatul susţine că a fost răpit şi torturat de persoane „care vorbeau cu accent rus”, care l-au abandonat crezând că va muri în urma bătăilor primite. Dmitro Bulatov, care a organizat mai multe proteste antiguvernamentale, se află acum într-un spital din Kiev. Bulatov a povestit că, după ce a fost răpit şi torturat, a fost până la urmă abandonat la periferia capitalei ucrainene, agresorii săi considerându-l deja mort.

„M-au crucificat, aşa că acum am găuri în palme. Pe lângă asta, mi-au tăiat urechea, mi-au tăiat faţa. Tot corpul meu e vraişte. Se poate vedea totul. Sunt viu. Slavă Domnului pentru asta”, a spus Bulatov. 

Activistul a adăugat că nu ştie cine sunt cei care l-au răpit şi torturat, dar că i-a auzit vorbind cu accent rus. Alţi trei activişti ucraineni au fost răpiţi luna aceasta. Unul dintre ei a fost găsit mort într-o pădure din apropierea Kievului, având multiple semne de tortură pe corp.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite