Piaţa neagră din Europa, locul unde s-au refugiat zeci milioane de oameni, din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ratele mari de impozitare sunt considerate o cauză principală a fenomenului pieţei negre
Ratele mari de impozitare sunt considerate o cauză principală a fenomenului pieţei negre

Piaţa neagră este un fenomen ce capătă amploare tot mai mare în Europa, pe măsură ce politicile fiscale continuă să creeze dificultăţi mediului de afaceri. Mulţi europeni au abandonat cadrul legal de angajare şi au optat pentru „economia subterană”, care valorează miliarde de euro, potrivit unui studiu publicat marţi.

Institutul britanic de Afaceri Economice (IAE) a întocmit recent un studiu paneuropean care demonstrează că economia ilicită din Europa implică 30 de milioane de oameni din întreaga Uniune Europeană, iar totalul câştigurilor se ridică la aproape  20% din veniturile naţionale, în special în ţări precum Spania, Italia şi Grecia.

În Mare Britanie, economia pieţei negre constituie aproximativ 10 procente din PIB, iar în ţările nordice reprezintă aproape 14 procente, în timp ce multe ţări din sudul Europei au o economie ilicită care acoperă între 20 şi 30 de procente din PIB, potrivit raportului IAE.

Unul dintre motivele care au dus la răspândirea fenomenului în ultimii ani se datorează „exploziei ratelor de impozitare”, care a dus la pierderea încrederii în instituţiile statului, scriu jurnaliştii de la CNBC.

„Nivelurile ridicate ale cheltuielilor guvernamentale şi creşterile fiscale au forţat atât muncitorii, cât şi antreprenorii să se orienteze spre piaţa neagră. Pe măsură ce tot mai mulţi oameni se implică în economia subterană, (autorităţile fiscale guvernamentale) pierd o parte din veniturile fiscale. Acest lucru a dus la majorarea ratelor de impozitare, care a stimulat şi mai mult angajarea la negru”, conform raportului publicat marţi.

Cu toate acestea, una dintre ipotezele înaintate de autorii studiului sugerează că autorităţile guvernamentale ar trebui să accepte situaţia în care se află antreprenorii şi să reducă ratele de impozitare, în loc să descurajeze economia ascunsă.

Un prim efect ar putea fi limitarea expansiunii pieţei negre, odată cu relaxarea politicilor fiscale. Cercul vicios poate fi rupt prin implementarea unor rate de impozitare mai mici, care ar putea duce la o reducere a fenomenului, favorizarea unui sentiment general pozitiv şi colectarea unor venituri mai mari din impozitare.

Activităţile din economia subterană pot fi aparent inofensive, precum îngrijirea şi supravegherea copiilor de către bone, activităţi de întreţinere şi curăţenie a caselor sau lucrări de construcţie. Însă pot căpăta proporţii mari, cum ar fi vânzarea ilicită a unor cantităţi uriaşe de băuturi alcoolice şi ţigări.

 

 

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite