Europa

articolul anterior articolul urmator

„Pierderile colaterale nucleare” - noua dimensiune a invaziei ruse în Ucraina

37
4 Mar 2022 10:11:38
Cristian Unteanu
Centrala atomo-electrică de la Zaporojie
Centrala atomo-electrică de la Zaporojie

Este o certitudine, nu doar presupunere de scenariu-catastrofă, faptul că armata rusă a atacat o centrală atomo-electrică din Ucraina, deschizând astfel un nou capitol în ceea ce este aventura omenirii spre propria sa distrugere. Iată primul semnal de alarmă care a declanşat alarma pe plan mondial.

A fost transmis, ca strigăt de ajutor şi apel la solidaritate internaţională, de către Dimitrii Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei care semnala un atac rusesc care, ca „pierdere colaterală” acceptată de Kremlin, a lovit şi centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei şi care produce aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al ţării şi „a cărei explozie va produce un efect de 10 ori mai mare decât ce s-a întâmplat la Cernobîl!”.

Reacţia Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a fost instantanee, comunicând că a declanşat o stare de alertă pentru monitorizare permanentă 24/24 ore datorită „situaţiei serioase” de la centrala din Ucraina lovită de bombardamentul rusesc.

Situaţie foarte serioasă şi gravă pe care mulţi analişti militari şi de securitate o anticipau după ce, nu cu mult timp înainte, apăruse perspectiva „pierderilor colaterale nucleare” după ce fusese bombardat şi un depozit de deşeuri nucleare (200 t) de la Cernobîl. Aceasta a fost sensul avertismentului adresat cu spaimă de oligarhul rus Oleg Derispaska, un apropiat al Kremlinului, care a amintit că Ucraina dispune de patru centrale nucleare cu un total de 15 reactoare şi trei mari depozite de combustibil nuclear uzat: „Pentru aceia grei de cap: dacă se produce orice fel de incident la aceste instalaţii, descendenţii noştri din partea europeană a Rusiei, din Ucraina şi din Europa ne vor pomeni şi ne vor blestema 200 de ani de acum încolo”, a spus oligarhul rus. 

Incendiul provocat de bombardamentul rusesc asupra centralei atomo-electrice ucrainiene

Chiar dacă, în acest moment, rapoartele arată că incendiul a fost stins şi că instalaţiile critice nu au avut de suferit deoarece un reactor a fost închis, incidentul este extraordinar de grav şi este oricând posibil de repetat deoarece se pare că militarii nu au primit consemne foarte precise privind existenţa unor zone de importanţă critică, obligatoriu de protejat şi evitat în timpul ofensivei.

De aici, reacţii în lanţ pe plan internaţional, în primul rând, extrem de serioasă prin consecinţele sale imediate, decizia luată de Administraţia Canalului Panama care a transmis că nu va mai permite trecerea vreunei nave ruseşti: „Canalul Panama este în permanenţă o cale maritimă de tranzit neutră... Canalul rămâne sigur şi deschis pentru tranzitul unor nave paşnice aparţinând tuturor naţiunilor în condiţii egale, fie pe timp de pace sau război”. În acelaşi context, premierul britanic a transmis că, dată fiind primejdia extremă reprezentată de repetarea unor asemenea acte, va solicita convocarea în urgenţă a Consiliului de Securitate, la doar câteva ore după ce Federaţia Rusă fusese declarată drept „stat agresor” în Rezoluţia adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

Poate, în aceste condiţii, cu totul altfel sună avertismentul formulat ieri, în faţa unei comisii din Parlamentul European, de Dimitri Muratov, redactorul şef de la Novaia Gazeta şi laureat al premiului Nobel pentru Pace: „Cea mai mare primejdie vine din riscul real al unui răspuns militar cu arme nucleare. Asta a fost spus de Putin atunci când a afirmat că o intervenţie a Statelor Unite ar putea provoca un răspuns cum nu a mai fost văzut vreodată. Nu exclud faptul că, la un moment dat, va fi tentat să folosească armele nucleare”.

Dar asta este „varianta clasică” a scenariului nuclear. Mai există şi alta, avertizează James Acton de la Carnegie Endowement for International Peace într-un studiu difuzat cu puţine zile în urmă în care găsiţi celălalt scenariu, acum cu mult mai posibil, al unei catastrofe generată de bombardarea unor reactoare nucleare în timpul invaziei ordonate de Preşedintele Putin. Aveţi aici întreaga analiză, nu mi-aş dori să fie cu adevărat profetică, dar care, iată, începe să se confirme:

Pentru a spune lucrurile cât mai simplu, centralele nucleare nu sunt create pentru a exista în zone de luptă... Chiar dacă Moscova nu autorizează un atac direct împotriva centralelor nucleare, el poate avea totuşi loc. Un bombardament împotriva unei ţinte din apropiere poate lovi o centrală nucleară în cazul unei defecţiuni la sistemul de ghidare. Dacă forţele ruseşti cred că militari ucraineni se află în centrala nucleară, ar putea solicita o lovitură aeriană, poate chiar împotriva oricărei dispoziţii anterioare de a nu fi atacate centralele nucleare”.  

Este posibil. Sau, pentru a fi corecţi, nu este deloc imposibil.

Am convingerea că suntem extrem de aproape de o zonă de foarte mare primejdie generată de conştientizarea de către Putin şi echipa lui că, într-adevăr, ceea ce i-au mai rămas la îndemână sunt doar opţiuni legate strict de folosirea forţei, fără alte posibilităţi de joc pe măsură ce, foarte rapid, se închide în cercul uriaşei presiuni internaţionale.

(Der Spiegel)

Care nu face decât să crească exponenţial în urma situaţiei de acum şi a simbolisticii cu totul speciale pe care o reprezintă pentru întreaga lume în general şi, în special, pentru ţările din centrul şi estul României, pentru România care nu va uita timp de generaţii efectele teribile provocate de explozia de la Cernobîl, ascunsă, cât s-a putut de mult, de ierarhia de partid şi de stat a URSS.

Deocamdată, acesta este situaţia după incendiul provocat de bombardamentul rusesc. Şi ce facem, aşteptăm data viitoare să vedem unde vor bombarda trupele de invazie? Atât poate face comunitatea internaţională? Dacă da, vom merita ceea ce va urma.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

. Cloudvikus
4.03.2022, 10:16:45

... un atatc nuclear (de orice fel) sau un incident nuclear ar fi linia rosie peste care occidentul nu ar mai avea nicio justificare sa nu raspunda pe masura sau, pentru a evita un cataclism nuclear, sa faca tot ce ii sta in putinta pentru eliminarea fizica a dementului Putin

+8 (18 voturi)
indianul joe
4.03.2022, 10:17:39

Rusul a spus ca prefera sa dispara omenirea decat sa piarda el leaganul civilizatiei ruse, Rusia Keveana ! Unii nu l-au crezut si de aceea avem balamucul asta... Americanu l-a tratat pe rus ca pe invinsul din Razboiul Rece...si acum ai iese pe nas... Iar noi, Uniunea ne-am facut pres in fata americanilor... Ce-i trebuie Americii Ucraina ??? Ce vrea sa faca cu tara asta ??? Nu-i ajunge cat a luat in sfera sa de infuenta ??? A luat 3 baltice, a luat statele foste comuniste din Europa de est...acum vrea sa ia si sufletul rusilor ??? Chiar nu pricep ca acolo s-a format poporul rus ????

-26 (36 voturi)
brave.com
4.03.2022, 10:22:22

Putin's grandfather was the personal cook of Lenin and Stalin and his father Vladimir Spiridonovich Putin was a war criminal who served in the destruction battalion of the NKVD. These death squads killed thousands of people including a large proportion of women and children while dozens of villages, schools and public buildings were burned to the ground. A school boy, Tullio Lindsaa, had all bones in his hands broken then was bayoneted for hoisting the flag of Estonia. Mauricius Parts, son of the Estonian War of Independence veteran Karl Parts, was doused in acid.... Putin killed hundreds of his own Russians when he ordered the Moscow residential buildings bombings in 1999... do you think he'll even blink when launching ICBM's at America and Europe ?... think again !... Valery Solovey, 61, a political scientist and former professor in Moscow who was recently questioned about allegations that Putin was suffering from physical and mental illness, claims that the Kremlin leader sent yesterday his family to a nuclear bunker in Altai Mountains, Siberia, Dailymail reports....get ready folks !... nuclear holocaust maybe days away ! Citeste mai mult: adev.ro/r87mc3

-14 (28 voturi)
indianul joe
4.03.2022, 10:30:11

De unde scoti miciunile astea ??? Vad ca esti nou, 0 fani...totusi mai e unul brave pe aici... Rusul vrea sa fie tratat normal de american....sa nu se mai uite de sus la el.... Nu va folosi nici o arma atomica.

-25 (31 voturi)
Lucifer
4.03.2022, 10:26:41

Putin este un terorist criminal şi Rusia este UN STAT TERORIST care ameninţă cu arma nucleară. Ei trebuiau opriţi mai de mult, acum suntem la mâna şantajului lor. Occidentul e vinovat, vreo 30 de ani s-au pupat cu Putin, l-au lăudat şi l-au făcut vedetă internaţională( era chiar să-i dea premiul Nobel pentru PACE!...). Acum tragem toţi ponoasele politicii neghioabe a Occidentului.

+10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările