Europa

articolul anterior articolul urmator

Planta care-i făcea furioşi şi neînfricaţi pe vikingi

4
1 Oct 2019 18:42:09
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un cercetător este convins că a găsit secretul curajului fără seamăn manifestat de vikingi împotriva inamicilor lor.

Karsten Fatur, un doctorand la Universitatea din Ljubljana interesat de antropologie, folclor şi etnofarmacologie, emite o nouă ipoteză în cazul furiei oarbe şi neînfricării atribuite luptătorilor vikingi.

Într-un articol publicat în „Journal of Ethnopharmacology“, tânărul doctorand afirmă că vikingii se îmbărbătau înainte de lupte consumând într-o anumită cantitate măselăriţă.

Măselăriţa, sau Hyoscyamus niger, este o plantă din familia Solanaceae cu florile galben-verzui. Înfloreşte în perioada iunie - august şi este toxică. Totuşi, în cantităţi foarte mici, are proprietăţi anestezice, antispasmodice, sedative şi antinevralgice. Este cunoscută totodată pentru faptul că provoacă un comportament coleric, care, potrivit cercetătorului, poate „merge de la agitaţie până la furie şi combativitate, în funcţie de doză şi starea de spirit a individului“.

Pe lângă atenuarea durerii şi asigurarea invulnerabilităţii vikingilor, această plantă explică şi unele efecte secundare resimţite după încheierea luptelor, precum dilatarea pupilelor şi vederea neclară.

Fatur respinge astfel ipoteza legată de ciuperca buretele muştelor, subliniind că era destul de greu de găsit la acea vreme în Scandinavia spre deosebire de măselăriţă.

Una peste alta, tânărul cercetător nu oferă un răspuns la întrebarea de ce vikingii îşi scrâşneau dinţii şi îşi muşcau scuturile. Prin urmare, subiectul rămâne deschis cercetării, relatează slate.fr.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Bibi Loi
1.10.2019, 20:56:22

Pesemne ca aveau si ei, pe vremea lor, o Dancila la fel de proasta. E de inteles ca-si muscau scuturile.

+2 (4 voturi)
Ivan Turbinca
1.10.2019, 22:15:02

Acum este clar,de ce unii dintre postaci sunt zapaciti,furiosi si agresivi,intrebuinteaza maselarita(rej.mold-macelari).

-2 (4 voturi)
Ionel Marcu
2.10.2019, 10:13:12

Măselariță, Ivane, pe rusește meldoniu. De asta a fost interzisă, crează avantaje pentru utilizator care e socotit un trișor, trișoare, Șarapova a făcut produsul ăsta celebru. Fără drog, Șarapova e o bleagă, de locul 100+. Așa ar fi fost și vikingii dacă luptau ne-drogați.

+2 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
2.10.2019, 01:01:59

...la mioriticii nostri romanasi ...maselaritza aia a avut cu totul alt efect .......ca-i apuca diareea cu schije si se ascundeau imediat printre tufishuri.....

-3 (5 voturi)
Modifică Setările