Europa

articolul anterior articolul urmator

Planul lui Bannon de unificare a populiştilor europeni, criticat

2
12 Aug 2018 15:26:35
Autor: Andreea Romanovschi
Steve Bannon, fosttul strateg-şef al lui Donald Trump Foto: EPA
Steve Bannon, fosttul strateg-şef al lui Donald Trump Foto: EPA

Unul dintre liderii extremei-drepte din Germania s-a declarat sceptic cu privire la planurile lui Steve Bannon, fost strateg-şef al preşedintelui american Donald Trump, de a forma o alianţă a mişcărilor populiste de dreapta din Europa înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor.

Potrivit lui Alexander Gauland, copreşedinte al formaţiunii Alternativa pentru Germania (AfD), proiectul lui Bannon, un personaj cunoscut pentru vederile sale de extremă-dreapta, va fi sortit eşecului.
 
Într-un interviu acordat grupului german de presă Funke, Gauland a explicat că „interesele partidelor antisistem din Europa sunt destul de diferite“. „Nu văd mari oportunităţi pentru colaborare“, a declarat liderul AfD în interviul publicat sâmbătă. „Nu suntem în America“, a subliniat el.
 
Gauland a recunoscut, totuşi, că liderul grupului parlamentar al AfD, Alice Weidel, a avut, la un moment dat, o întrevedere cu Bannon.
 
Partidul lui Gauland, care este parte a grupului eurosceptic Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe din cadrul Parlamentului European, alături de UKIP din Regatul Unit şi Mişcarea antisistem Cinci Stele din Italia, adoptă o linie dură în privinţa imigraţiei şi islamului, ca multe alte formaţiuni de extremă-dreapta din Europa, însă are păreri diferite referitor la subiecte ce ţin de politicile economice şi apartenenţa la blocul comunitar. 
 
Afirmaţiile co-preşedintelui Alternativei pentru Germania au venit în contextul în care, luna trecută, Steve Bannon a anunţat că intenţionează să pună bazele unei fundaţii cu sediul principal la Bruxelles - „The Movement“ („Mişcarea“, în trad.) - în scopul de a consilia şi coordona diversele partide europene de extremă-dreapta şi grupurile politice de această natură în vederea alegerilor europene din 2019. 
 
Alexander Gauland nu este însă singurul politician de extremă-dreapta din Europa care a respins planul lui Steve Bannon de a impulsiona o agendă antisistem şi eurosceptică înaintea europarlamentarelor. 
 
„Bannon este american şi nu are ce căuta într-un partid politic european“, a afirmat Jérôme Rivière, membru al formaţiunii franceze de extremă-dreapta Adunarea Naţională (fostul Front Naţional), notează Politico.eu. „Noi respingem orice entitate supranaţională şi nu participăm la crearea niciunei structuri cu Bannon“, a insistat acesta

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

TGV PROFESORUL
12.08.2018, 15:45:13

-1 (1 vot)
Biroul National de Cenzura
13.08.2018, 10:15:32

Greu de facut ceva. Dupa razboi tot ce inseamna educatie, cultura, media a fost confiscat de oculta neo-marxista. E un intreg mecanism de spalat creiere care opereaza.