Planul Belarus: ce caută Pompeo la „batka“ Lukaşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pompeo (dreapta) dând mâna cu Aleksandr Lukaşenko FOTO EPA-EFE
Mike Pompeo (dreapta) dând mâna cu Aleksandr Lukaşenko FOTO EPA-EFE

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a promis, sâmbătă, în Belarus, realizarea unor „reale progrese“ în relaţiile dintre ţara sa şi această fostă republică sovietică situată între Rusia şi Uniunea Europeană.

După 25 de ani, un şef al diplomaţiei americane s-a întors la Minsk, capitala Belarusului, o ţară aflată de câţiva ani încoace în recăpătarea părţii de suveranitate cedate Rusiei.

După o perioadă lungă de îngheţ, relaţiile americano-belaruse s-au mai dezmorţit în ultimul timp, Washingtonul renunţând chiar la calificativul „ultima dictatură a Europei“ pentru regimul condus de Aleksandr Lukaşenko, aflat de aproape 26 de ani la putere.

„Avem încredere în capacitatea noastră de a face reale progrese împreună pe toate dimensiunile relaţiei noastre“, a declarat Pompeo în cursul întrevederii avute cu Lukaşenko.

La rândul său, preşedintele belarus a salutat vizita şefului diplomaţiei americane la Minsk. „Este foarte bine că v-aţi asumat riscul de a veni la Minsk după neînţelegerile variate dintre Belarus şi Statele Unite“, a spus el.

Exprimându-se în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său belarus Vladimir Makei, Mike Pompeo a vorbit despre un „pas solid spre îmbunătăţirea relaţiilor şi legături mai strânse“. El şi-a oferit ajutorul pentru construirea unei „ţări suverane“ faţă de Rusia. Un prim aspect în acest sens ar fi furnizarea a „100% din petrolul necesar (Belarusului, n. re.d.) la preţuri competitive“. Ori Minskul este angajat în prezent într-o dispută cu Kremlinului pentru aprovizionările sale cu energie şi se află în căutarea unor furnizori noi pentru a-şi reduce dependenţa de hidrocarburile Rusiei. „Suntem cel mai mare producător de petrol din lume şi tot ce aveţi de făcut este să ne solicitaţi“, a insistat Pompeo la Minsk.

Turneu în fosta Uniune Sovietică

Vizita lui Pompeo la Minsk este a doua etapă a unui turneu diplomatic de mai multe zile în fosta Uniune Sovietică, un turneu care a început în Ucraina şi se va încheia în Asia Centrală, şi anume în Kazahstan şi Uzbekistan, alte două ţări apropiate Moscovei.

Washingtonul intenţionează să-şi „normalizeze“ relaţiile sale cu Minskul, în timp ce preşedintele belarus caută să se mai elibereze de sub aşa-zisului aliat rus. O tentativă de apropiere văzută cu ochi răi la Moscova, care, dimpotrivă, vrea şi mai multă influenţă în Belarus. Ipoteza unificării celor două state circulă de doi-trei ani încoace ca posibilitate pentru Putin de a continua la Kremlin după 2024, când îi expiră al patrulea mandat la preşedinţia rusă şi ultimul permis deocamdată de Constituţia rusă.

Statele Unite nu mai are ambasador la Minsk din 2008, în urma unor sancţiuni economice impuse cu doi ani mai devreme Belarusului în semn de protest faţă de organizarea unor alegeri „fundamental nedemocratice“ şi represiunea politică dusă de Lukaşenko împotriva criticilor săi. Aceste sancţiuni au fost ridicate parţial în 2016. „Vom avea un ambasador aici în curând“, a subliniat Pompeo. Apoi a adăugat că vede în Belarus „o mare oportunitate“ pentru întreprinderile americane.

Întrebat despre respectarea drepturilor omului în Belarus, Pompeo a răspuns că „face progrese“. „Singura cale pentru ridicarea sancţiunilor este înregistrarea de noi progrese“, a precizat şeful diplomaţiei americane.

Ultima vizită a unui reprezentant american la Minsk datează din august 2019, când consilierul de la acea vreme pentru securitate naţională de la Casa Albă, John Bolton, s-a întâlnit cu Aleksandr Lukaşenko.

Cei doi au propus atunci „deschiderea unui nou capitol“ în relaţiile americano-belaruse, chiar cu riscul de a irita Rusia, principalul creditor al Belarusului, a cărei datorie era de 7,52 de miliarde de dolari la sfârşitul lui 2018.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite