Poate supravieţui Ucraina fără ajutorul FMI?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa globală a obligaţiunilor guvernamentale a salvat Ucraina de la deficitul bugetar, în prima jumătate a acestui an, ceea ce a ajutat-o să îndeplinească condiţiile impuse de creditorii străini. Guvernul ucrainean a emis o serie de obligaţiuni suverane, dar şi interne, care au fost subscrise în totalitate. Deşi acest influx financiar a evitat un plan de salvare al FMI, succesul Ucrainei nu garantează soluţii pe termen lung.

Autorităţile ucrainiene trebuie să avanseze demersurile pe două căi simultan, potrivit cotidianului „The Moscow Times”.

În primul rând, trebuie să păstreze legătura cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în eventualitatea unui nou acord de finanţare; în al doilea rând, trebuie să caute instrumente financiare alternative pentru a-şi îndeplini obligaţiile faţă de creditori. Deşi mai puţin atractive decât împumuturile de la FMI, alternativele sunt mult mai puţin costisitoare din punct de vedere politic, comparativ cu riscul unor reforme nepopulare.

O nouă misiune a FMI va avea loc în Kiev, la sfârşitul lunii iunie. Există posibilitatea ca autorităţile ucrainiene şi reprezentanţii Fondului Monetar să nu ajungă la un nou acord, deoarece FMI nu este dispus să îşi schimbe politicile în favoarea unei ţări unde reformele structurale sunt implementate cu greutate, evoluează lent şi unde există monopoluri asupra domeniilor energetice şi de transport, notează jurnaliştii ziarului rus.

Teoretic, banca centrală ucraineană dispune de suficiente resurse pentru a continua să întărească moneda naţională până în 2014, iar guvernul poate trece de anul 2013 fără schimbări semnificative în cheltuielile bugetare. Însă aceste date s-ar putea înrăutăţi din cauza intenţiilor preşedintelui Viktor Ianukovici de a majora cheltuielile sociale şi nu numai, în contextul alegerilor electorale din 2015.

„Economia din umbră” alimentează consumul intern

Economia Ucrainei s-a contractat timp de 11 luni consecutive. Printre cauze se numără mai ales lipsa investiţiilor străine, dar şi nivelul producţiei interne, în scădere. În aceste condiţii, planurile guvernului ucrainean de a majora cheltuielile bugetare, bazate pe aparenţele unei creşteri economice modeste, ar putea conduce ţara într-o criză şi mai profundă.

În mod paradoxal, vânzările cu amănuntul sunt într-o continuă creştere, ceea ce demonstrează că populaţia Ucrainei îşi asigură câştiguri din surse neoficiale, ceea ce urgentează misiunea guvernanţilor de a implementa legi care să stimuleze veniturile bugetare prin colectarea de taxe şi impozite şi care să combată economia „din umbră”.

Lupta împotriva evaziunii fiscale

Există mai multe opţiuni la îndemâna autorităţilor ucrainiene, prima fiind înăsprirea controlului caselor de marcat. Deşi anterior mulţi guvernanţi au mai avut aceeaşi iniţiativă, au eşuat să o ducă până la capăt. Astăzi este timpul să fie aplicată tuturor canalelor de comerţ: de la serviciile de taximetrie, până la pieţele în aer liber. Această măsură nu numai că va genera venituri importante pentru bugetul de stat, dar poate aduce în legalitate afaceri de pe piaţa neagră.

De asemenea, autorităţile ar putea apela la o lege de reducere a impozitului social, proiect care ar putea fi un succes, dacă sectorul corporativ va coopera cu autorităţile fiscale, pentru a simplifica legislaţia impozitelor. În prezent, antreprenorii nu pot respecta întru totul legea, nici dacă ar vrea, din cauza legilor incomplete şi a corupţiei la nivel înalt.

Nu în ultimul rând, parlamentul Ucrainei ar trebui să implementeze amendamente care să reglementeze preţurile, astfel încât să elimine lipsurile din legislaţie care dau ocazia companiilor să-şi transfere profiturile în paradisurile fiscale, cum ar fi Cipru. Dacă autorităţile ucrainiene ar forţa companiile care produc materii prime şi produse de bază să îşi plătească impozitele către stat, atunci bugetul naţional şi-ar putea acoperi datoriile, potrivit „The Mosow Times”.

Ajutorul guvernamental, în locul potrivit

De asemenea, un alt instrument la dispoziţia Ucrainei este măsura de scutire de la plata impozitelor şi taxelor, aplicată domeniilor cu probleme. Însă pot fi complet inutile dacă ar sunt aplicate industriilor metalurgice şi chimice neperformante, controlate de oligarhi.

Mai degrabă ar trebui implementat un regim special de impozitare în agricultură, pentru a duce mai departe eforturile de modernizare şi creştere. Astfel, guvernul ucrainean ar trebui să acorde anumite scutiri de la impozit doar proiectelor de infrastructură şi celor de modernizare.

Guvernul are puterea de a pune în aplicare o serie de reforme fiscale nepopulare, care pot afecta în mod negativ monopolurile controlate de oligarhi. De asemenea, oficialii ar trebui să renunţe la speranţele într-un miracol economic, cum ar fi o creştere bruscă a cererii globale de oţel şi alte comodităţi care au ajutat Ucraina în timpul recesiunii, în trecut.

Comunitatea de investitori aşteaptă reforme care să genereze creşterea economiei în cea de-a doua jumătate a acestui an şi în 2014. Cu toate acestea, guvernul ucrainean nu are suficient curaj pentru a renunţa la jumătăţile de măsură, riscând să condamne întreaga ţară la o criză profundă, chiar înainte de alegerile prezidenţiale din 2015.

 

 

 

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite