Europa

articolul anterior articolul urmator

Polemică în Franţa, după ce Frontul Naţional le-a interzis unor jurnalişti să participe la petrecerea de după alegeri

4
7 May 2017 20:46:28
Autor: News.ro
Marine Le Pen FOTO Mediafax / Anadolu Agency
Marine Le Pen FOTO Mediafax / Anadolu Agency

Zece instituţii media franceze, inclusiv Mediapart, au denunţat duminică “interdicţia” de a asista la evenimentul organizat de Frontul Naţional după cel de-al doilea tur de scrutin, relatează Le Figaro. În semn de solidaritate, jurnaliştii de la Liberation, Le Monde şi Les Inrocks au anunţat că vor boicota evenimentul.

Jurnalişti ai portalelor Buzzfeed, Mediapart, Les Jours, Rue89, StreetPress, Politico, Bondy Blog, Explicite, Brut, Konbini, dar şi de la săptămânalul Politis şi de la emisiunea Quotidien difuzată de  TMC, au anunţat pe Twitter că nu au primit acreditare din partea formaţiunii de extremă-dreapta.

“În semn de solidaritate cu colegii noştri, redacţia Liberation, care nu ştie la momentul scrierii acestor rânduri dacă este afectată de măsură, a decis să nu meargă la evenimentul organizat de partidul de extremă-dreapta. Aceste măsuri antidemocratice şi contrare libertăţii de informare trebuie să înceteze, la fel ca şi intimidarea jurnaliştilor la aceste mitinguri”, a anunţat într-un articol Johan Hufnagel, director-adjunct al Liberation.

“În semn de solidaritate, boicotăm şi noi evenimentul electoral al FN”, a anunţat săptămânalul Les Inrocks pe Twitter.

La primul tur de scrutin, Mediapart, Quotidien şi un jurnalist de la Marianne, coautor al unei cărţi de investigaţie despre Marine Le Pen, nu au primit acces la petrecerea electorală de la Hénin-Beaumont, în Pas-de-Calais, unde a aşteptat rezultatele Le Pen.

Asociaţiile de jurnalişti de la aproape 40 de instituţii media, inclusiv AFP, au semnat o petiţie între cele două tururi de scrutin, prin care au protestat faţă de decizia FN de a “alege presa autorizată să o urmărească pe Marine Le Pen” şi au denunţat “o încălcare a libertăţii” de informare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

freeson freeson4
7.05.2017, 21:14:54

:) Vive la France!

+2 (4 voturi)
Florin Munteanu
7.05.2017, 22:32:58

Banuiesc, ca doreati sa spuneti parastasul sau priveghiul de dupa alegeri :))

-1 (5 voturi)
Radu Alexe
8.05.2017, 01:43:34

Este vorba despre presa neomarxista ?! Ca cea de stanga si comunista franceza l-au pupat pe Ceausescu in dos pana in 1989 , si din pacate au ramas urmasii !

0 (4 voturi)
Turistul
8.05.2017, 13:49:39

Pai cum sa-i primeasca daca singurul lor scop este defaimarea, insultarea dezinformarea a tot ce înseamna Front National, a membrilor lui si a electoratului care a votat pentru el ! Dar, membrii FN nu au dreptul sa faca o petitie pentru activitatea de dezinformare a presei la adresa lor, ca sunt catalogati de : fascisti, nazisti... si li se intenteaza cu siguranta un proces cu despagubiri... Asta se explica prin faptul ca toata mass-media este cumparata de miliardari de genul Patrick Drahi, (miliardar franco-maroco-israelian, rezident în Elvetia) patron al Altice (un holding domiciliat la paradisul fiscal Guernesey), prieten si sustinator al lui Macron.

Modifică Setările