Europa

articolul anterior articolul urmator

Polemică în Italia şi la Bruxelles în urma unor declaraţii despre Musolini ale preşedintelui PE Antonio Tajani

4
14 Mar 2019 14:05:31
Autor: News.ro
Antonio Tajani FOTO EPA-EFE
Antonio Tajani FOTO EPA-EFE

Preşedintele ParlamentuluiEuropean (PE) Antonio Tajani (drepta), a provocat o polemică în Italia şi la Bruxelles, evocând la radio aspectele ”pzotive” ale bilanţului dictatorului fascist Benito Mussolini, relatează AFP.

”Nu-i putem împărtăşi metoda (...). Însă să fim cinstiţi, Musolini a făcut drumuri, poduri, clădiri, instalaţii sportive, el a reamenajat atâtea părţi ale Italiei noastre”, a declarat Tajani miercuri-după-amiaza la un post italian de radio.
 
”În general, eu nu-i consider acţiunea în Guvern ca pozitivă. Însă există lucruri pe care le-a făcut”, a insistat acest apropiat al lui Silvio Berlusconi, evocând totodată ”erori (...) foarte grave, inacceptabile” precum eliminarea opozanţilor, legi rasiste sau eclararea războiului.
 
În faţa primelor reacţii, Tajani a scris miercuri seara, pe reţele de socializare, ”ruşine celor care-mi instrumentalizează declaraţiile despre fascism! Sunt dintotdeauna un antifascist convins, nu voi permite nimănui să insinueze contrariul. Dictatura fascistă, legile sale rasiale, morţile pe care le-a provocat sunt pagina cea mai sumbră a istoriei italiene şi europene”.
 
Cu toate acestea, declaraţiile sale au provocat reacţii aprige în Italia, unde #Tajani se afla între cele mai partajate hashtaguri, joi, pe reţele de socializare.
 
Un navigator pe Internet a publicat o fotografie cu apă sălcie şi mesajul ”în acest pahar este şi apă potabilă”.
 
Declaraţiile sale se aflau de asemenea în centrul unei polemici la Bruxelles, unde mai mulţi aleşi de stânga au denunţat vechea alianţă - în continuare valabilă în toate alegerile locale - a Forza Italia, partidul lui Tajani, cu Liga şi Fratelli d'Italia, douăpartide de extremă dreapta.
 
”Declaraţiile preşedintelui PE sunt nedemne şi absolut inacceptabile. Antonio Tajani trebuie să-şi retragă declaraţiile care banalizează fascismul sau să demisioneze de la preşedinţia parlamentului European”, a declarat Ska Keller, preşedinta grupului Verzi-ALE.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

gigi banateanul
14.03.2019, 14:24:48

Ce ne facem fratilo,nu mai avem voie sa spunem adevarul ???! Si Ceao a facut baraje hidrgrafice,autostrada,Transfagarasanul,samd ...Nu mai recunostem cine le-a facut ?? Pe Stefan cel Mare il iertam ca a fost afemeiaT...PT. CA A FACUT SI MULT BINE,IAR PE ALTII NU-I IERTAM ???Una e sa recunoastem ca au facut si bine si rau si alta este sa devenim fani....

+3 (3 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
14.03.2019, 14:39:22

Retorica bolsevica a initiat politica anatemelor care au murdarit generatii intregi. Pentru ei nationalist = fascist. Si aici este vorba de italieni care au fost in istorie mai rosii decat un c..r de maimuta.

0 (2 voturi)
Stancu Dan
14.03.2019, 14:55:38

Intamplator, Tajani are dreptate. In conditiile de atunci Mussolini a fost ceea ce se numeste un bun administrator. Italia era extrem de saraca (raportat la Franta, Germania si UK) iar initiativele individului erau, dpdv economic si social, realmente pozitive. Lui Mussolini i se pot reprosa aberatiile politice. Poate fi condamnat, injurat, dispretuit sau urat pentru aberatiile alea. Da' e cale lunga de-aici si pan' la isteriile analfabetilor progresisti pentru care orice individ etichetat drept "fascist" e rau iar orice putoare etichetata drept "sarman persecutat" e bun.

+4 (4 voturi)
Goicea Niculae
14.03.2019, 16:37:06

Mussolini este responsabil pentru modernizarea Italiei . Italienii ar trebui sa-i puna câte o statuie la fiecare colt de strada.

+1 (1 vot)