Europa

articolul anterior articolul urmator

Poliţia cehă a găsit arme la reşedinţa ambasadorului palestinian la Praga

0
2 Jan 2014 18:11:00
Autor: Viorica Marin
Jamal al-Jamal, ambasadorul Palestinei la Praga, ucis de explozia unui seif
Jamal al-Jamal, ambasadorul Palestinei la Praga, ucis de explozia unui seif

Poliţia a găsit arme la reşedinţa ambasadorului palestinian la Praga, Jamal al-Jamal, care a murit miercuri într-o explozie, a anunţat joi şeful poliţiei Martin Vondrasek pentru postul public de radio, relatează AFP. "Nu pot spune cu precizie ce arme am găsit. Putem spune că ele nu erau înregistrate în Cehia", a declarat el.

Ambasadorul palestinian în Republica Cehă, Jamal al-Jamal, a murit, miercuri, în urma rănilor grave căpătate după o explozie care s-a produs la reşedinţa sa din Praga. Ambasadorul a murit la câteva ore după ce fusese transportat la spitalul militar din capitala cehă, unde a fost plasat în comă indusă, relatează Radio Praga.

Explozia s-a produs cu puţin înainte de prânz şi a zguduit locuinţa cu două etaje a ambasadorului. Potrivit unor informaţii neconfirmate, ambasadorul deschidea un seif în momentul în care a avut loc explozia. Întreaga familie a diplomatului era în reţedinţă, dar nimeni altcineva nu a fost rănit.

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei, deflagraţia a fost cauzată de un amestec de explozibili deocamdată neidentificaţi. Totuşi, directorul poliţiei a declarat că nu sunt dovezi până acum că ar fi fost vorba de un atac terorist. Una dintre ipotezele luate în calcul este că explozia a fost cauzată de un mecanism de securitate existent în seif care avea rolul de a distruge conţinutul acestuia, în cazul în care ar fi fost forţată deschiderea.

Seiful, în urma exploziei căruia a murit ambasadorul palestinian la Praga, nu a fost deschis în ultimii 20-25 de ani. Potrivit mass-media, anterior el s-a aflat la sediul vechi al misiunii diplomatice şi a fost adus în cel nou, în care ambasadorul Jamal al-Jamal s-a mutat în urmă cu două zile.

„Ambasadorul a vrut să afle ce se află în seif. El l-a deschis şi i-a cerut soţiei sale să-i aducă hârtie şi un pix ca să poată face un inventar al obiectelor ce se aflau în interior. Imediat ce femeia a ieşit din cameră, s-a produs explozia”, a declarat ministrul de Externe palestinian, Riyad Al-Maliki. Investigarea incidentului continuă.O delegaţie specială de experţi din Palestina a sosit la Praga pentru a participa la investigaţii.


Săptămânalul ceh de mare tiraj „Respect“ a afirmat joi pe site-ul său de Internet, citând surse din cadrul poliţiei, că aceasta a descoperit mitraliere şi alte arme ilegale, cu care putea fi echipată o unitate de luptă formată din zece oameni.

Potrivit cotidianului, ambasadorul Jamal al-Jamal probabil a manipulat necorespunzător o bombă care se afla în seiful său.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a poliţiei cehe, Andrea Zoulova, declarase pentru AFP că explozia ar fi fost "cauzată de un sistem exploziv antifurt, plasat sub uşa seifului".

Într-un interviu acordat joi postului de radio Vocea Palestinei, şeful diplomaţiei Autorităţii Palestiniene Riyad al-Malki a calificat această explozie drept un "accident de muncă".

"Aparent, a fost un accident de muncă, având în vedere că seiful era vechi şi conceput astfel încât o deschidere realizată incorect să declanşeze sistemul exploziv ataşat uşii sale, ceea ce s-a şi întâmplat", a declarat al-Malki, excluzând orice "suspiciune de crimă".

Purtătorul de cuvânt al ambasadei palestiniene la Praga, Nabil al-Fahel, a afirmat totuşi, joi, că seiful nu era probabil echipat cu un astfel de sistem.

"Putem presupune că nu avea un sistem antifurt. Seiful era destul de vechi, fusese cumpărat la mijlocul anilor '80 şi, potrivit informaţiilor noastre, nu era echipat cu un sistem antifurt integrat", a declarat el pentru AFP.

Ministerul palestinian de Externe a precizat că explozia s-a produs după ce diplomatul a deschis un seif vechi care fusese transportat la noua sa locuinţă din fostul sediul al ambasadei, situat în cartierul Troja din Praga.

Poliţia cehă lucrează împreună cu o echipă specială palestiniană care a ajuns la Praga miercuri.

Un expert ceh, Andor Sandor, fost şef al serviciilor secrete militare, apreciază că "administraţia palestiniană trebuie să răspundă la multe întrebări cu privire la explozie".

"Trebuie, de asemenea, să ştim dacă au multe astfel de seifuri pe teritoriul ceh, în apartamente, şi cine instalează astfel de echipamente", a declarat el pentru AFP.

El a apreciat totuşi că ipoteza unui atac terorist este "foarte improbabilă".

"Nu văd cine ar fi putut face acest lucru şi în ce scop - de ce israelienii ar comite o crimă pe teritoriul unei ţări care este un mare susţinător al Israelului?", s-a întrebat el.

"Iar un atac al Hamas nu pare nici el realist", a adăugat el.

Născut în 1957 la Beirut, într-o familie palestiniană care s-a instalat acolo după înfiinţarea statului Israel, Jamal al-Jamal s-a alăturat Fatah în 1975.

El a ocupat posturi în misiunile diplomatice palestiniene din Bulgaria şi fosta Cehoslovacie.

Al-Jamal a preluat funcţia de ambasador al Autorităţii Palestiniene la Praga la 11 octombrie, după ce a fost consul la Alexandria, în Egipt, începând din 2005.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările