Europa

articolul anterior articolul urmator

Poliţia nord-irlandeză suspectează Noua IRA în atacul cu bombă de la Londonderry

1
21 Jan 2019 00:38:10
Autor: Cristina Ene
Mark Hamilton, conferinţă de presă Londonderry FOTO AFP
Mark Hamilton, conferinţă de presă Londonderry FOTO AFP

Doi bărbaţi au fost arestaţi duminică în atacul de la Londonderry, Irlanda de Nord, la scurt timp după ce o maşină a explodat din cauza unei bombe. Poliţia investighează implicarea militanţilor Noii Armate Republicane Irlandeze, scrie Reuters.

Bărbaţii au fost reţinuţi sâmbătă seara la câteva ore după explozie, a declarat Adjunctul Comisarului, Mark Hamilton, într-o conferinţă de presă.

„Din fericire nu există morţi, însă nu ne îndoim că a fost o tentativă serioasă de a ucide oameni din această comunitate,” a declarat el.

Hamilton a precizat că investigaţiile se opresc în principal asupra Noii Armate Republicane Irlandeze – una din cele câteva grupări care s-au opus armistiţiului de pace din 1998, armistiţiu care a pus capăt a trei decenii de violenţe în provincia britanică. 

Toate partidele politice, inclusiv Sinn Fein, vechea aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA) naţionaliste, au condamnat explozia.

Forţele de ordine nord-irlandeze au declarat că au avut la dispoziţie doar câteva minute pentru a evacua locuitorii clădirilor din apropiere, un număr mare de copii ai unui club de tineret şi sute de oaspeţi ai hotelului din zonă înainte de explozie. Dispozitivul rudimentar,extrem de instabil, ar fi putut fi detonat în orice clipă.

O patrulă de poliţie a observat un autoturism suspect la 19.55 ora locală, ca 5 minute mai târziu să primească o avertizare că un dispozitiv fusese amplasat în el.

Autoturismul , o dubă ce transporta pizza, a fost complet distrus de explozie după zece minute. Duba fusese preluată cu două ore înainte de către 2 bărbaţi înarmaţi, au declarat autorităţile.

Hamilton a mai declarat că în opinia sa atacul a reprezentat o continuare a campaniilor militanţilor mai degrabă decât o escaladare.

„Noua Armată Republicană, la fel ca alte grupări republicane disidente sunt grupări mici, în marea lor majoritate nereprezentative, care nu vor decât să readucă cu forţa oamenii acolo unde nu-şi doresc să fie,” a spus el.

Ultimul atac devastator al Noii Armate Republicane Irlandeze care a implicat o maşină-capcană a fost  în 2016. Atunci un gardian a fost rănit mortal de o bombă amplasată sub duba sa în Belfast.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

bla Bla
21.01.2019, 13:06:25

"Tiocfaidh ár lá" !