Europa

articolul anterior articolul urmator

Politica Agricolă Comună: Mai verde. Şi mai justă?

7
27 Jun 2013 23:41:39
Iulia Badea-Guéritée

O Politică Agricolă Comună mai ...altfel. Poate că era şi cazul, după atâtea decenii de produs intensiv şi de aruncat banii pe fereastră, în folosul cui nu trebuia. Sau nu-i folosea aşa cum ar fi trebuit. Dacă însă anglo-saxonii nu s-au pronunţat încă iar Bucureştiul aşteaptă vizita de mâine, 28 iunie, a comisarului Dacian Cioloş, Presseurop a încropit o revistă de presă.

"Spre o agricultură mai verde", anunţă La Libre Belgique a doua zi după acordul semnat de Comisie, Parlament şi Consiliul European asupra Politicii Agricole Comune (PAC), semnat în 26 iunie la Bruxelles. Acordul, pentru un buget de 53 de miliarde de euro pe an, prevede legarea procentului de 30% din subvenţiile europene de respectarea măsurilor ecologice, cum ar fi, de exemplu, diversificarea culturilor.

În editorialul său, cotidianul notează totuşi că:

în faţa numeroaselor reţineri exprimate de majoritatea parlamentarilor europeni şi a statelor membre, noua PAC va da impresia de a fi croită "la comandă", într-atât multiplică ea dispoziţiile particulare care permit fiecărei ţări să o adapteze la propriul calapod. Nu este sigur deloc că aceasta va câştiga în coerenţă şi în lizibilitate, şi nici că spiritul european va câştiga în putere.

În România, site-ul Hotnews scrie că reforma şterge definitiv câteva "nedreptăţi, precum subvenţionarea aeroporturilor sau cluburilor de golf care deţin terenuri agricole" şi prevede o manieră mai echitabilă de a repartiza subvenţiile (niciun stat membru nu va primi mai puţin de 75% din media comunitară până în 2019). Este prevăzut în acelaşi timp un sprijin acordat tinerilor agricultori în timpul primilor cinci ani de activitate, ca şi reguli specifice în domeniul concurenţei.

Pentru Público, care se bucură pentru creşterea ajutoarelor acordate agriculturilor portughezi, este vorba de "cea mai profundă reformă a PAC din ultimul deceniu", chiar dacă "nu corectează distorsiunile iniţiale ale Politicii Agricole Comune". Însă cotidianul portughez se întreabă dacă noile măsuri vor putea reechilibra un PAC care nu a fost un model de echitate şi nu "a reuşit să apropie agricultura ţărilor aflate în întârziere, ca Portugalia, de cele avansate":

In viitor, ajutoarele date celor care au obiceiul de a primi din ce în ce mai mult vor scădea, în beneficiul celor care astăzi primesc foarte puţin. Problema este că această idee de avangardă este timidă. În 2019, un agricultor portughez va primi în medie ajutoare în valoare de doar 610 euro pe an în timp ce omologul său danez va avea dreptul la 910 euro. Dincolo de aceasta, Portugaliei îi va reveni un ajutor mai puţin important decât a fost prevăzut în ultimul ciclu de planificare financiară. Apoi, va trebui să vedem în ce măsură vor afecta cerinţele de mediu înconjurător cele mai productive şi mai competitive întreprinderi, cum ar fi cele care produc roşii sau porumb.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Menumorut
28.06.2013, 00:23:03

Nu se va echilibra mai nimic...O piata bazata pe cote negociate de productie....sau cote negociate de ajutoare...numai libera nu e...UE a luat-o razna...Paradoxal...ca numai o astfel de uniune...e in stare de acest paradox...in timp ce sa va ajunge sa se importe mancare...o alta mancare va fi aruncata...Asta nu e piata....ci mercurial...aplicat direct la producator...Asa ceva nici ceasca nu a facut...

+2 (2 voturi)
Menumorut
28.06.2013, 00:24:26

@Iulia..apreciez articolele tale...si mai ales faptul ca ai un talent aparte de a vedea dincolo de ..."ziduri"...Sau prin ele...Felicitari...!

+2 (2 voturi)
Menumorut
28.06.2013, 00:28:12

In fizica se numeste difractie...E adevarat ca in fizica doar se ocolesc obstacolele...fara a intoarce semnalul...spre emitent...i..Cu atat mai multe...felicitari..!

+2 (2 voturi)
Menumorut
28.06.2013, 01:13:43

:)) Multumesc!

+1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
28.06.2013, 07:59:16

Esti scabros, indecent de lingau si ridicol..! Hi..hi..hi..! Nu mai stii cum sa cersesti atentia doamnei Iulia Badea-Guéritée..! Parca ai fi un copil de vreo 12 ani care se gudura pe langa o colega de banca cu "sofisme'" tembele si teribiliste, in incercarea "de-ai lua ochii" cu tot felul de "chinezarii 'telectuale"..! Relitatea e ca speri din toata fiinta ta de propagandist antenist, antidemocrat si antieuropean, ca cineva sa te mai ia in serios..!

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările