Politician german, candidat la preşedinţia CDU: Viitorul relaţiei transatlanice în pericol dacă Trump va fi reales. China ar putea să umple golul lăsat de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comitetului de afaceri externe din Parlamentul german, Norbert Röttgen, a lansat un avertisment tranşant privind viitorul ameninţat al legăturilor transatlantice dacă preşedintele american Donald Trump câştigă pe 3 noiembrie al doilea mandat, în timp ce China şi alte puteri vor căuta să ocupe vidul de putere lăsat în urmă de SUA.

Oficialul german, unul din candidaţii la preşedinţia partidului creştinilor democraţi, de centru dreapta (CDC -Uniunea Creştin-Democrată), a declarat într-un interviu pentru Politico că relaţiile de cooperare viitoare între Europa şi SUA vor fi periclitate de o eventuală realegere a lui Donald Trump.

„Actuala administraţie americană se conduce după o logică a pedepsei ori de câte ori cineva nu se conformează. Nu se poate construi niciun parteneriat pe aceste baze”.

„SUA îşi vor vedea abilitatea de a-şi asuma un rol de lider internaţional erodându-se şi mai mult. O ţară divizată intern şi înveninată îşi va pierde la un moment dat capacitatea de a direcţiona afacerile externe, astfel că vom vedea cum America va continua să se retragă din politica internaţională, creând un vid de putere pe care alţii vor fi bucuroşi să-l ocupe”, a apreciat el.

Observaţiile sunt cu atât mai grăitoare ţinând cont de dependenţa puternică a Germaniei de SUA atât în termeni de securitate, cât şi economic, scrie Politico. SUA este cea mai mare piaţă de export a Germaniei şi o bază critică pentru corporaţii majore inclusiv producători auto de marcă, precum BMW şi Daimler, care deţine Mercedes. Faptul că un conservator influent poate vorbi atât de direct despre administraţia Trump arată ce relaţie disfuncţională s-a instalat între cele două ţări. Trump a criticat repetat Germania de la preluarea mandatului - într-o serie de chestiuni de la bugetul modest de apărare la politicile privind refugiaţii. Eforturile de compromis ale Angelei Merkel nu au găsit prea mult răspuns, iar relaţiile s-au deteriorat la un nivel şi mai scăzut în iulie, când Trump a decis retragerea a 12.000 de soldaţi americani din Germania.

Röttgen, 55 de ani, a fost de-a lungul anilor port-drapelul alianţei transatlantice şi este cunoscut la Washington, în special printre republicani, aliaţi naturali ai conservatorilor germani. Alături de cancelarul Merkel şi preşedintele Parlamentului Wolfgang Schäuble, este unul din cei mai cunoscuţi şi respectaţi conservatori germani peste graniţe.

Deşi nu este cotat cu mari şanse la preşedinţia partidului creştin-democrat, candidatura sa a fost propulsată de o serie de crize internaţionale , inclusiv din Belarus care i-a pus în lumină abilităţile în materie de politică externă.

„Dacă iese învingător Biden, mă aştept la o revenire la un parteneriat bazat pe gândire raţională şi cooperare”, spune el subliniind că noua administraţie americană va înţelege că scopul nu e impunerea poziţiei sale Germaniei şi Europei, ci o „nouă diviziune a muncii” în care ambele părţi să aibă o contribuţie.

O arie de atenţie este China. Administraţia Trump a evaluat-o ameninţare sistemică, iar la Washington există un consens bipartizan în acest sens, or nu este cazul în Europa. Biden poate realiza strategia transatlantică în privinţa acestei ţări.

Spre deosebire de Marea Britanie şi SUA, Germania nu a decis încă în privinţa Huawei, care luptă pentru construirea infrastructurii de comunicaţii în această ţară - chestiunea e încă în dezbatere.

Röttgen nu s-a exprimat direct în favoarea interdicţiei Huawei impusă de Washington, dar a subliniat riscurile tehnologiei chineze care pot duce la o dependenţă a Europei de China şi o situaţie de şantaj.

Este o viziune ce a prins treptat teren în sistemul politic german în ultimele luni, iar chestiunea ar putea fi tranşată curând.

„Pe parcursul acestui an, ne-am angajat într-o dezbatere intensivă, iar drept rezultat nici nu am luat decizii greşite. Acum ar fi însă dezirabil să o luăm pe cea corectă cât mai curând - astfel încât să ne îndeplinim obiectivul de expansiune a suveranităţii digitale germane şi europene. Sunt optimist”, a spus el.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite