Politicieni austrieci, daţi în judecată pentru că au ignorat „cuibul coronavirusului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunea de schi Ischgl  de unde a pornit valul de infectări cu noul coronavirus în mai multe state europene
Staţiunea de schi Ischgl  de unde a pornit valul de infectări cu noul coronavirus în mai multe state europene

Circa 2.500 de persoane din mai multe state din centrul şi nordul Europei au formulat o plângere penală colectivă împotriva autorităţilor austriece pentru o presupusă neglijenţă în gestionarea situaţiei create de răspândirea COVID-19 în statul federal austriac Tirol, a anunţat luni Asociaţia Protecţiei Consumatorului din Austria (VSV).

Alături de cetăţeni germani – grupul cel mai numeros - s-au raliat demersului turişti din Norvegia, Danemarca şi Islanda, precum şi familii ale unor persoane contaminate, în special din rândul celor spitalizate la terapie intensivă. Procuratura austriacă a primit săptămâna trecută din partea VSV plângerea împotriva guvernatorului Tirolului, Gunther Platter, membru al partidului creştin-democrat OeVP al premierului Sebastian Kurz, precum şi împotriva primarului din Ischgl şi altor autorităţi locale. Acestora li se reproşează că, deşi ar fi ştiut de prezenţa virusului în regiune, au întârziat decizia de a închide localurile, hotelurile şi pistele de schi pentru a nu suferi pierderi economice. 

Frumoasa staţiune Ischgl, situată la o altitudine de 1.400 de metri aproape de graniţa cu Elveţia, are puţin mai mult de 1.600 de locuitori, dar capacitatea hotelurilor ei este de circa 11.000 de persoane. Însă ”Ibiza Alpilor” a ajuns acum să fie numită ”cuibul coronavirusului”, după ce sute de turişti străini ar fi contractat aici coronavirusul, mai ales într-un bar denumit Kitzloch, de unde ar fi dus COVID-19 în alte zone ale Europei. Între timp, autorităţile au luat măsuri mai dure de protecţie. 

Toţi austriecii vor purta măşti în magazine

Toţi austriecii vor trebui să poarte măşti când sunt la cumpărături, a anunţat luni guvernul austriac. Lanţurile de supermarketuri vor da fiecărui cumpărător o mască la intrarea în magazin. În acelaşi timp, autorităţile austriece au primit luni la Viena 231 de îngrijitoare originare din România şi Bulgaria pentru a preveni o penurie de mână de lucru care ar putea surveni din cauza restricţiilor de circulaţie în interiorul Uniunii Europene, relatează AFP.

Sectorul de asistenţă pentru persoanele în vârstă din Austria depinde foarte mult de lucrătorii din Europa Centrală obişnuiţi să facă naveta pentru a acorda asistenţă la domiciliu persoanelor în vârstă. Asistenţii la domiciliu care au sosit luni, în mare parte femei, au fost plasaţi în izolare preventivă în hoteluri. Cazarea, la fel ca şi transportul cu avionul, este asigurată de provincia Austria Inferioară (est) unde vor fi apoi repartizaţi timp de patru până la şase săptămâni, potrivit unui oficial local.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite