Politico: Cele mai mari ţări europene nu au oferit asistenţă militară Ucrainei, în iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obuziere autopropulsate M109 FOTO EPA-EFE
Obuziere autopropulsate M109 FOTO EPA-EFE

Potrivit şefului proiectului Ukraine Support Tracker, Christophe Trebesh, UE alocă mult mai multe fonduri pentru a depăşi consecinţele pandemiei de coronavirus.

Cele mai mari şase ţări din Europa nu au oferit nicio măsură de sprijin militar Kievului, în luna iulie. Acesta este primul astfel de caz de la începerea invaziei ruse în Ucraina, a relatat joi ziarul Politico, citând date publicate de Institutul Kiel pentru Economia Mondială, care, în cadrul proiectului Ukraine Support Tracker, evaluează asistenţa militară, financiară şi umanitară oferită Ucrainei.

Potrivit şefului proiectului, Christophe Trebesh, de la sfârşitul lunii aprilie, s-a înregistrat o tendinţă de scădere a volumului asistenţei militare către Ucraina din partea ţărilor europene. Trebesh a remarcat că pe 11 august, ţările participante la conferinţa donatorilor „Copenhaga – Ucraina – 2022” au convenit să aloce 1,5 miliarde de euro pentru achiziţionarea de arme pentru Kiev, dar această sumă pare „minoră în comparaţie cu ceea ce a fost anunţat la conferinţele anterioare. " Deşi ostilităţile au intrat într-o fază critică, „noile iniţiative de ajutorare au secat”, a spus el.

Trebesh a mai menţionat că UE alocă mult mai multe fonduri pentru a depăşi consecinţele pandemiei de coronavirus decât pentru a sprijini Ucraina. Ca exemplu, el a citat Fondul European de Redresare Economică (RRF), care are la dispoziţie 800 de miliarde de euro, în timp ce „asistenţa europeană totală acordată Ucrainei astăzi este doar o mică parte din această sumă”.

„Această observaţie este un semn că, în ciuda schimbărilor istorice în politica europeană de apărare, <...> asistenţa militară acordată Ucrainei poate fi redusă chiar în momentul în care Kievul lansează o contraofensivă decisivă”, rezumă publicaţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite