Politico: Din culisele misiunii eşuate a diplomaţiei unilaterale a lui Emmanuel Macron pe tema Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron (stânga) în conferinţă de presă la Kremlin după ce a fost primit de Vladimir Putin (dreapta) FOTO EPA-EEF
Emmanuel Macron (stânga) în conferinţă de presă la Kremlin după ce a fost primit de Vladimir Putin (dreapta) FOTO EPA-EEF

Un documentar realizat în culise despre eforturile diplomatice ale lui Macron de a opri războiul din Ucraina expune o serie de eşecuri diplomatice şi o abordare foarte individuală a politicii externe franceze, relatează Politico.

Este duminică, 20 februarie 2022, cu patru zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina. Preşedintele francez Emmanuel Macron îl sună pe Vladimir Putin pentru a face o ultimă încercare de a-l convinge pe liderul de la Kremlin să accepte o întâlnire la Geneva cu omologul lor american Joe Biden. În timp ce Macron şi echipa sa de consilieri cred că sunt pe punctul să reuşească, în loc să confirme întrevederea, liderul de la Kremlin bate în retragere şi vorbeşte despre hochei.

„Este o propunere care merită luată în considerare. (...) Să le transmitem consilierilor noştri să se sune cât mai curând posibil, dar să înţelegeţi că sunt de acord în principiu”, spune Putin pe un ton anost.

„Foarte bine, deci confirmaţi că sunteţi de acord în principiu şi să sugerez ca echipele noastre să încerce să lucreze la o declaraţie comună după acest apel?”, insistă Macron.

„Să fiu perfect sincer cu tine, vreau să merg să joc hochei pe gheaţă, pentru că acum vorbesc din sala de sport înainte să încep exerciţiile fizice. Dar, înainte de antrenament, promit că îmi voi suna consilierii. Je vous remercie, Monsieur le President (Vă mulţumesc, domnule preşedinte”)!”, încheie Putin în franceză.

Macron închide zâmbind

După apel, consilierul diplomatic al lui Macron, Emmanuel Bonne, este filmat făcând paşi de dans, în timp ce una dintre cele trei colaboratoare care au asistat la discuţie spune: „Sincer, e foarte bine”. Apoi Palatul Elysée comunică faptul că Putin şi Biden sunt de acord cu organizarea unui summit pe tema Ucrainei.

Dar summitul anunţat de preşedinţia franceză nu a avut loc niciodată. A doua zi după discuţia cu Macron, Putin a recunoscut oficial teritoriile separatiste proruse Luhansk şi Doneţk ca state independente. Trei zile mai târziu, şi-a trimis soldaţii în Ucraina.

Conversaţia telefonică dintre Macron şi Putin este o scenă de prim-plan a documentarului „Un preşedinte, Europa şi războiul”, difuzat la sfârşitul săptămânii trecute pe France 2. Este un documentar care arată eşecul lui Macron în tratativele sale diplomatice cu Kremlinul. După zeci de ore de discuţii purtate cu Putin, Macron nu a obţinut decât promisiuni false sau a fost pur şi simplu trimis la plimbare în cel mai rău caz, remarcă Politico.

În opinia fostulului ambasador Michel Duclos, în prezent consilier special la Institutul Montaigne, scena conversaţiei relevă că Putin nu a vrut decât să-l învârtă în cerc pe Macron. Fostul ambasador denunţă un comportament neserios şi batjocoritor din partea liderului de la Kremlin.

În interiorul echipei diplomatice de la Elysée

Documentarul uimeşte prin deschiderea manifestată de Palatul Elysée, cunoscut de obicei pentru precauţia sa faţă de mass-media.

Regizorul Guy Lagache a reuşit să filmeze apelurile lui Macron şi către alţi lideri străini - nu este clar dacă aceştia erau conştienţi de acest lucru la momentul respectiv - şi comentariile făcute de consilierii săi în legătură cu războiul din Ucraina.

Unele scene sunt inedite şi fascinante, cum ar fi cea în care preşedintele francez îi transmite clar lui Putin că propunerile separatiştilor din estul Ucrainei nu au nicio relevanţă şi aproape că îi reproşează faptul că şi-a ales prost consilierii juridici. Dar, în acelaşi timp, aruncă o lumină crudă asupra ineficienţei eforturilor diplomatice ale lui Macron de a preveni, apoi de a opri războiul, notează sursa preluată.

Documentarul confirmă criticile precum că Macron conduce de unul singur politica externă a Franţei, fiind ajutat doar de o echipă mică de consilieri. În cele 115 minute ale documentarului, ministrul de Externe Jean-Yves Le Drian poate fi văzut doar o singură dată şi atunci fără să spună un cuvânt. În schimb, consilierul diplomatic al lui Macron, Emmanuel Bonne, ascultă toate apelurile şi le dezbate împreună cu şeful său, în timp ce ceilalţi consilieri nu îndrăznesc să provoace în mod semnificativ.

Toate aceste elemente indică „o diplomaţie operată de o mână de oameni, de parcă ar conduce un start-up, de parcă totul s-ar putea rezolva cu numerele de mobil ale lui Olaf, Volodimir şi Vladimir (fără a neglija, evident, importanţa contactelor directe)”, a reacţionat pe Twitter corespondentul „Le Monde” la Washington, Piotr Smolar.

Preşedinţii francezi au în mod tradiţional un control mai mare asupra politicii externe a ţării lor decât alţi lideri occidentali, care trebuie să se confrunte cu foruri legislative sau cu diplomaţii cu atribuţii însemnate. Dar, potrivit lui Duclos, documentarul expune slăbiciunile unei maşini diplomatice hipercentralizate.

„Politica externă nu a fost niciodată atât de individuală ca astăzi”, subliniază Duclos. „Filmul confirmă că acest model de politică externă complet centralizat la Elysée şi-a atins limitele”, adaugă fostul ambasador.

De exemplu, Macron este profund convins că nu este nimic greşit în a discuta frecvent cu Putin, în ciuda scepticismului din presa occidentală şi a criticilor publice din partea premierului Poloniei, care a comparat aceste contacte telefonice cu negocierile purtate pe vremuri de unii lideri occidentali cu Hitler.

Apoi, deşi admite că eforturile sale diplomatice au eşuat, totuşi Macron consideră că nu au fost fără rost. „Am vorbit, am petrecut mult timp încercând să oprim (războiul, n. red.), să-i implicăm pe ceilalţi. Am crezut că putem găsi o cale cu Vladimir Putin bazată pe încredere şi conversaţie intelectuală”, spune preşedintele Republicii a V-a.

Frontul de acasă

Un sondaj realizat luna trecută de institutul IFOP arată că sprijinul pentru Ucraina este încă puternic în Franţa, 79% dintre francezi precizând că au o opinie favorabilă faţă de ţara atacată de soldaţii lui Putin.

Dacă strategia diplomatică a lui Macron i-ar fi putut convinge pe mulţi din Hexagon, nu este cazul aliaţilor săi şi partenerilor UE din Europa de Est.

„Ceea ce Macron nu pare să vadă este costul atât pentru el cât şi pentru Franţa în ceea ce priveşte credibilitatea faţă de aliaţi şi faţă de partenerii săi europeni”, denunţă Duclos.

„De asemenea, care este prejudiciul lui Macron în relaţia sa cu Putin? Arată ca un solicitant respins”, conchide el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite