Politico: CE, gata să ofere despăgubiri Ungariei pentru a refuza petrolul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Banii ar trebui transferaţi la Budapesta ca parte a noii strategii energetice a UE, care este programată să fie formulată săptămâna viitoare.

Comisia Europeană (CE) este gata să ofere despăgubiri Ungariei pentru sprijinirea embargoului asupra livrărilor de petrol ruseşti şi al celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei în ansamblu. Acest lucru a fost relatat marţi de ediţia europeană a ziarului Politico .

Potrivit ziarului, oficialii europeni analizează posibilitatea de a oferi compensaţii financiare Ungariei în încercarea de a-l convinge pe premierul Viktor Orban să accepte propunerile UE de sancţiuni asupra petrolului rusesc. Banii urmează să fie transferaţi la Budapesta ca parte a unei noi strategii energetice a UE care urmează să fie formulată săptămâna viitoare, au declarat trei oficiali europeni.

Ministrul maghiar de externe şi relaţii economice, Péter Szijjártó, a declarat marţi că, după discuţiile urgente ale lui Viktor Orban cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Ungaria aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene cu privire la modul în care va fi asigurată securitatea energetică a ţării în cazul unui embargo asupra livrărilor de petrol ruseşti către UE. Potrivit acestuia, premierul Viktor Orban a informat-o în detaliu despre impactul asupra Ungariei ce l-ar avea sancţiunile care includ interzicerea livrărilor de petrol din Rusia.

Szijjarto a subliniat că cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, elaborat de Comisia Europeană, va cauza prea mari prejudicii economiei ungare dacă include un embargo petrolier. Potrivit acestuia, Budapesta va putea susţine un nou set de sancţiuni doar dacă „această problemă creată de Comisia Europeană va fi rezolvată”. Absenţa unor propuneri acceptabile de la Bruxelles riscă să submineze „poziţia unită a Uniunii Europene” în ceea ce priveşte eliminarea dependenţei de aprovizionarea cu energie din Rusia, a spus şeful Ministerului de Externe ungar.

Linie roşie pentru Ungaria
La sfârşitul săptămânii trecute, comentând despre stabilirea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, Orban a comparat embargoul asupra achiziţiilor de petrol ruseşti cu o „bombă atomică” pentru economia maghiară. În acest sens, el a subliniat că guvernul său consideră încă aceasta o linie roşie. Anterior, acesta a explicat că singura mare rafinărie de petrol de la Dunăre din ţară este proiectată tehnologic în aşa fel încât cel puţin 65% din materiile prime trebuie să vină la ea din Rusia şi va dura cel puţin doi ani şi sute de milioane de dolari. pentru a reconfigura producţia.

Ursula von der Leyen a anunţat pe 4 mai al şaselea pachet de sancţiuni, care include un embargo amânat asupra livrărilor de petrol ruseşti. Potrivit acesteia, CE este în favoarea interzicerii importului de ţiţei din Rusia în UE în şase luni şi a importului de produse petroliere în 2023. În acelaşi timp, CE a propus să se permită Ungariei şi Slovaciei să achiziţioneze petrol rusesc până la sfârşitul anului 2024. Potrivit unor surse, Comisia Europeană a trebuit deja să înlăture o serie de propuneri privind momentul introducerii, parametrii şi posibilele excepţii de la embargoul petrolier.

Ambasadorii ţărilor UE nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la parametrii celui de-al şaselea pachet de sancţiuni de mai bine de o săptămână. Şeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat marţi că „mai rămân o serie de dificultăţi”. El nu a exclus ca problema să fie discutată la o şedinţă a Consiliului UE la nivelul miniştrilor de externe din 16 mai.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite