Politico: Rusia seamăna neîncredere pe reţelele de socializare înainte de alegerile din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

RT Deutsch, un post TV aflat în solda Kremlinului, a devenit un jucător major pe reţelele de socializare din Germania cu doar câteva săptămâni înainte de deschiderea urnelor.

Un videoclip care rostogoleşte teorii conspirative antivacciniste a fost vizualizat de peste un milion de ori pe YouTube-ul german. O postare care promovează un mesaj al unui partid de extrema dreaptă din Germania a fost redistribuit de zeci de mii de utilizatori de Facebook. Un mesaj care atacă un politician de frunte german în contextul alegerilor a fost apreciat în mod repetat de-a lungul ultimelor luni pe Twitter. Mii de postări de acest gen se răspândesc pe reţelele de socializare ale celei mai mari economii a Europei şi toate provin de la RT Deutsch, un instrument media aflat în slujba Kremlinului, relatează Politico.

RT Deutsch - care susţine că oferă o alternativă la perspectiva presei occidentale asupra actualităţii dar de fapt promovează interesele strategice ale Moscovei - a devenit un jucător major pe reţelele sociale din Germania cu doar câteva săptămâni înainte de scrutinul parlamentar din 26 septembrie.

Din martie 2021, RT Deutsch s-a focusat pe inducerea unor temeri în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19 şi susţinerea Alternativei pentru Germania (AfD), o formaţiune politică de extrema dreaptă. Postările sale au acumulat aproximativ 22,7 milioane de interacţiuni pe Facebook sub formă de comentarii, aprecieri şi redistribuiri, potrivit unui calcul efectuat de German Marshall Fund (GMF), un grup de reflecţie cu sediul la Washington, Statele Unite. Aceste cifre plasează RT Deutsch în topul prezenţei pe social media din Germania, înaintea tabloidului naţional „Bild”, deţinut de Axel Springer, şi Deutsche Welle, canalul public destinat străinătăţii, remarcă Politico.

„Există în mod clar o cerere uriaşă pentru ceea ce Rusia distribuie aici printre germani. Şi aceasta, cred, este profund îngrijorător în Occident”, a declarat pentru sursa citată Bret Schafer, şeful echipei de procesare a informaţiilor din cadrul Alianţei GMF pentru Securizarea Democraţiei.

„Este clar de unde provine acest conţinut. Aceasta nu este ca o operaţiune de informare sub acoperire în care există un site partizan creat de Rusia. Într-un fel, depăşeşte majoritatea, dacă nu chiar toate canalele media tradiţionale”, a adăugat el.

Pro-AfD şi anti-Verzi

O mare parte a conţinutului RT Deutsch se axează pe dezinformări în legătură cu alegerile, promovând mai ales teorii conspirative ale unor facţiuni extremiste care se inspiră din tacticile grupărilor care au luat cu asalt Capitoliul la 6 ianuarie. Aceste teorii sunt menite să provoace neîncredere asupra corectitudinii următoarelor alegeri.

Înaintea votului din 26 septembrie, RT Deutsch duce o dublă strategie: în timp ce dă curs politicilor AfD, îi atacă pe Verzi, în special pe liderul lor, Annalena Baerbock. RT Deutsch nu îşi exprimă deschis sprijinul pentru AfD, dar face vizibile punctele sale de vedere, cum ar fi discursul anti-refugiaţi şi cel pentru încetarea restricţiilor anti-COVID-19. În acelaşi timp, exagerează controversele legate de Baerbock, vizată înainte de alegeri de un scandal de plagiat. Este, de altfel, o încercare de subminare a candidatei Annalena Baerbock, care, spre deranjul Kremlinului, se opune gazoductului Nord Stream 2.

Pentru Kristine Berzina, cercetător principal la German Marshall Fund, linia editorială a RT Deutsch în legătură cu alegerile din Germania se aliniază intereselor Kremlinului.

„Este clar că aceste alegeri contează cu adevărat pentru Rusia. (...) Există sentimentul că provoacă discordie şi instabilitate, (manifestări, n. red.) pe care Rusia le consideră benefice” ei, afirmă Berzina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite