Politico. Test rusesc pentru cancelarul Scholz: Ameninţările la adresa Ucrainei dezvăluie diviziunile de la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olaf Scholz FOTO EPA-EFE
Olaf Scholz FOTO EPA-EFE

Abordarea faţă de confuzia semănată de Rusia în privinţa Ucrainei şi conflictul Moscovei cu Occidentul denotă diviziuni în noua coaliţie de guvernare a Germaniei, fiind un test timpuriu de politică externă pentru cancelarul Olaf Scholz, scrie Politico.

Marţi, ministrul de Externe Annalena Baerbock, din partea Verzilor, partener junior de coaliţie, s-a deplasat la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov pentru discuţii care speră că vor duce la o detensionare la graniţa cu Ucraina, unde Rusia a comasat aproximativ 100.000 de militari.

În timp ce Baerbock a pledat atât pentru dialog cu Rusia, cât şi pentru o linie mai strictă, vizita ei la Moscova este complicată de semnale contradictorii venite dinspre Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului şi riscă să dea impresia că Berlinul poate fi o verigă slabă în faţa Kremlinului.

Diviziunile din cadrul coaliţiei germane sunt deosebit de vizibile când vine vorba de controversatul gazoduct Nord Stream 2, pe care criticii îl numesc o „armă geopolitică” pe care Moscova ar putea-o folosi împotriva Ucrainei sau împotriva UE şi despre care SUA au spus că va fi supus unor sancţiuni severe în cazul unui atac asupra Ucrainei.

Membri de rang înalt ai SPD au apărat Nord Stream 2, inclusiv ministrul Apărării Christine Lambrecht şi secretarul general al partidului Kevin Kühnert, care au declarat săptămâna trecută că această conductă nu trebuie să fie legată în niciun fel de tensiunile ruso-ucrainene. Această abordare a ridicat semne de întrebare asupra greutăţii avertismentelor oficialilor germani când afirmă că Rusia se va confrunta cu „consecinţe grave” în cazul unei noi agresiuni împotriva Ucrainei.

Scholz se poziţionează de asemenea pe o linie blândă în acest dosar, susţinând chiar că Nord Stream 2 este un „proiect economic privat” - o viziune contestată aprig mai ales de Ucraina, Polonia şi ţările baltice, comentează Politico.

Scholz şi Baerbock au făcut noi declaraţii, marţi, despre subiectul Nord Stream 2 vs criza ucraineană. La Berlin, cancelarul Scholz a respins ideea că o agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei ar putea însemna blocarea Nord Stream 2, care încă nu este operaţional, adăugând însă că „totul trebuie luat în discuţie în cazul unei intervenţii militare” a Rusiei împotriva Ucrainei. „Dacă energia este folosită ca armă, aceasta va avea consecinţe corespunzătoare, care includ acest gazoduct”, a spus ministrul Baerbock la Moscova.

Olaf Scholz a exclus totodată un răspuns militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Va exista un cost politic ridicat, un cost economic ridicat dacă se produce o intervenţie şi se încalcă principiul integrităţii teritoriale”, a spus el în conferinţa de presă avută marţi cu şeful NATO, Jens Stoltenberg.

În ceea ce priveşte furnizarea de arme Ucrainei, Olaf Scholz a confirmat mesajul transmis de Annalena Baerbock luni la Kiev, şi anume că Germania nu va face acest lucru, ceea ce este o veche politică a Berlinului, indiferent de guvern.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus la rândul său un răspuns militar împotriva Rusiei.

Dacă alege calea „violenţei”, Moscova se va confrunta cu un „preţ ridicat” politic şi financiar, a subliniat şeful Alianţei Nord-Atlantice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite