Europa

articolul anterior articolul urmator

Politolog american: O Ucraină instabilă şi neatrăgătoare pentru UE şi NATO, deznodământul ideal pentru Putin

6
20 May 2022 17:27:36
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Deznodământul ideal” al războiului din Ucraina ar fi pentru Vladimir Putin ca ţara vecină să fie „instabilă şi neatrăgătoare ca parteneră pentru NATO şi Uniunea Europeană”, apreciază istoricul şi politologul Jack Snyder.

Într-un interviu publicat pe rfi.ro, Jack Snyder observă că Ucraina s-a schimbat mult din 2015 încoace, când a întreprins o vizită în această ţară.
 
„S-a produs (...) o schimbare frapantă, parţial datorită venirii la putere a  preşedintelui Zelenski, dar şi din cauză că Rusia a început să fie văzută ca ineficientă, iliberală, coercitivă, coruptă. Ucrainienii au decis că reformele trebuie luate mult mai în serios, fiind singura cale de a se alătura Vestului, singura opţiune pentru a-şi proteja societatea de presiunea rusească şi efectul coroziv al corupţiei interne”, spune istoricul american.
 
În opinia sa, războiul din Ucraina se poate încheia prin negocieri, în condiţiile în care Rusia ar avea „poziţii consolidate în Crimea, Donbas, poate Herson în sud”, dar ar suferi în acelaşi timp din cauza unor „succese tactice” ale Ucrainei şi din cauza sancţiunilor. „Ar fi o conjunctură care l-ar putea convinge pe Putin că în interesul stabilităţii şi economiei ţării sale trebuie să negocieze o înţelegere care să pună capăt luptelor şi să fie acceptabilă pentru Ucraina”, afirmă el.
 
Întrebat despre ce crede că ar putea accepta Ucraina, Jack Snyder a declarat că nu exclude organizarea unor referendumuri de autodeterminare în Donbas şi Crimeea cu prezenţa unor observatori ONU. „Acceptabil pentru Ucraina ar putea fi un plebiscit în Doneţk, Luhansk, poate chiar Crimea, unde Rusia ar avea toate şansele să câştige. Rusia ar putea accepta observatori ONU la un astfel de referendum, pentru a garanta ucrainienilor că votul este liber şi corect. Ar putea fi un acord bun pentru ambele părţi, just şi corect procedural, în conformitate cu principiile auto-determinării naţionale”, a susţinut el.
 
Şi totuşi, potrivit lui Snyder, „deznodământul ideal” pentru Putin ca Ucraina să fie „instabilă şi neatrăgătoare ca parteneră pentru NATO şi Uniunea Europeană”. „Dacă-i pace şi Ucraina îşi păstrează suveranitatea deplină asupra unei vaste majorităţi a teritoriului său, cred că va fi impulsul decisiv în direcţia reformelor şi a unei economii orientate hotărât către Vest. Dacă însă deznodământul militar nu-i suficient de clar, ci amestecat, cu unele zone sub control rusesc,  altele  sub controlul unor grupări locale sprijinite de Rusia, iar economia ţării  continuă să fie obstrucţionată de pildă pentru că Rusia menţine blocada coastei sudice,  atunci ar creşte riscul ca Ucraina să cadă într-o stare de semi-anarhie.  Ar fi, pentru Putin, deznodământul ideal: o Ucraină instabilă şi neatrăgătoare ca parteneră pentru NATO şi Uniunea Europeană. Cred că asta şi voia Puţin de la bun început. Rămâne de văzut dacă militarmente poate să atingă acest obiectiv”, comentează Jack Snyder.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

indianul joe
20.05.2022, 17:55:27

Gloata spune ca rusul e ineficient...parca americanii sunt mai eficienti... Trimit bani, trimit mercenari, arme, munitie, informatii si totusi nu se misca mai deloc ''eliberatorii''... E un razboi intre americani si coloniile lor contra rusilor si...atat.Rusul e cam singur...chinezul ai apara spatele, doar atat.Adica contra banilor, resurselor, aurului ofera sprijin logistic si vinde ce-i lipseste rusului...Dar arme, militari, logistica nu primeste rusul de la nimeni... E singur impotriva OTAN.Credeti ca e usor sa te lupti cu OTAN ???

-11 (15 voturi)
IRINT
20.05.2022, 18:08:21

Oprirea războiului acum nu este benefică pentru State. Ei vor înarma până la urmă și vor împinge mulțimi de ucraineni în mașina de tocat carne din est. America pierde dolari, ucrainenii - oameni. Acum, majoritatea locuitorilor din estul regiunilor „rusești”. Nimănui dintre cei mari nu o să-i fie milă de ucraineni.

-1 (3 voturi)
X-Files1
20.05.2022, 18:30:35

" „Dacă-i pace şi Ucraina îşi păstrează suveranitatea deplină asupra unei vaste majorităţi a teritoriului său, ..." ---------------------------------------------- Acum ramane de vazut cat de "vasta" e "vasta majoritate"...dar imi place cum si aliatul strateJic le spune Ukrainenilor sa se obisnuiasca cu ideea. II pregateste, cum ar veni!

-12 (14 voturi)
AltGr PrtScr
20.05.2022, 19:28:12

Ați văzut noua linie? Ați mai văzut și că uașintonul și-a retras trolii? Scabros!

+1 (1 vot)
Niculaie Ionel
20.05.2022, 19:34:34

E game over și știu și ei…

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările