Europa

articolul anterior articolul urmator

Politologul Péter Krekó: „În fond, Partidul Popular European l-a dat afară pe Orban”

26
4 Mar 2021 18:48:03
Deutsche Welle
Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban

Ce consecinţe va avea ieşirea partidului lui Viktor Orban din PPE? Se întrevede chiar un "Hungexit"? Politologul ungar Péter Krekó, director al institutului Political Capital, despre conflictul dintre Ungaria şi UE.

DW: Domnule Krekó, cum evaluaţi ieşirea partidului Fidesz al premierului maghiar Viktor Orban din grupul europarlamentar PPE?

Péter Krekó: Din punct de vedere formal este o retragere, dar de fapt vorbim despre o decizie care a fost luată împotriva voinţei premierului Viktor Orban şi a partidului său Fidesz. Lui Orban îi place să stea la masa celor mai puternici la nivel politic, iar Partidul Popular European este unul dintre cele mai influente la nivel european, cu o tradiţie veche şi o reţea uriaşă de relaţii. Chiar dacă Orban îşi prezintă decizia drept ieşire voluntară din PPE, în fond este vorba de o excludere a Fidesz - partidul lui Orban a fost dat afară. 

Ce consecinţe are această decizie pentru politica europeană şi pentru Ungaria?

Este o decizie bună pentru Partidul Popular European şi pentru mainstream-ul politic european, deoarece delimitările dintre cei care se simt obligaţi să respecte democraţia şi statul de drept şi cei care nu o fac devin mai clare. În vremuri în care Uniunea Europeană trece printr-o serie de crize, inclusiv din cauza unor guverne precum cel condus de Orban, o astfel de evoluţie e bună pentru Europa. În Ungaria, ieşirea europarlamentarilor Fidesz din PPE nu va schimba nimic în bine. Guvernul lui Orban va contribui în continuare la slăbirea statului de drept, iar retorica sa anti-Bruxelles va deveni mai puternică, prezentând UE în mod şi mai pronunţat drept ţap ispăşitor.

Este vorba de primii paşi în direcţia unui Hungexit?

Nu, nu cred că va exista un Hungexit (ieşirea Ungariei din Uniunea Europeană, n.r). Orban ştie că UE stabilizează Ungaria şi economia ţării sale. E vorba de comerţul liber, foarte important pentru Ungaria, dar şi de ajutoarele financiare de miliarde. Se ştie că membri ai familiei lui Orban şi oameni de afaceri din cercurile lui beneficiază de bani europeni. Aşadar, o ieşire din UE nu ar fi în interesul lui Orban. Cu toate acestea, el va încerca să influenţeze şi mai mult opinia publică din Ungaria într-o direcţie anti-UE. 

Însă până acum această tentativă n-a avut sorţi de izbândă. Cu toate că majoritatea ungurilor sprijină politica lui Orban privind refugiaţii, ei nu sunt de acord cu vituperările împotriva Europei. În ultimele luni, popularitatea lui Orban a scăzut, potrivit sondajelor de opinie, din cauza retoricii sale anti-europene...  

Politologul Péter Krekó

Politologul Péter Krekó

Da, opinia publică din Ungaria e mai pro-europeană decât, spre exemplu, cea britanică. Se poate spune chiar că e vorba de o atitudine pro-europeană de amploare şi stabilă. Orban nu a reuşit să o schimbe în mod fundamental în zece ani. Din acest motiv, nu cred că societatea ar sprijini un Hungexit. 

Disputele din ultimii ani dintre Fidesz şi majoritatea partidelor din componenţa PPE simbolizează incapacitatea Uniunii Europene de a se opune în mod eficient schimbărilor antidemocratice promovate de Orban în Ungaria. S-a ajuns acum la un punct de cotitură?

Decizia PPE privind partidul Fidesz este un punct de cotitură ieşit din comun şi o schimbare majoră. Până acum, Fidesz era băiatul cel rău, care stă la masă cu băieţii buni, dar mai nou nu mai e decât băiatul cel rău şi atât. Cel mai important mi se pare că reprezentanţii conservatorilor germani, respectiv creştin-democraţii şi aliaţii lor bavarezi creştini-sociali, care au luat mult timp apărarea partidului Fidesz, s-au distanţat tot mai mult de acesta. 

Fidesz şi conservatorii germani de la CDU/CSU au avut mereu o relaţie specială, iar Ungaria are o relevanţă deosebită pentru economia germană. Ce efecte va avea ruptura dintre Fidesz şi PPE asupra relaţiilor germano-maghiare?

Să o spunem pe şleau: Orban şi Fidesz nutreau speranţa că achiziţionarea de tancuri şi alte echipamente militare din Germania, precum şi întreţinerea de relaţii excelente cu marile concerne auto germane asigură şi bunul mers al relaţiilor politice. Actuala decizie a PPE arată care sunt limitele acestei politici. Relaţiile economice nu sunt decisive pentru orice se întâmplă la nivel politic. În plus vor exista repercusiuni negative asupra identităţii formaţiunii Fidesz în cazul în care partidul nu va mai fi în viitor aliatul oficial al celei mai puternice forţe politice din Germania şi Europa. 

Keno Verseck - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

jan11
4.03.2021, 19:22:35

Pai de ce sa avem numai noi falitii nostri,ca Dragnea,de exemplu.Pacat ca decizia asta ii impinge pe sogori drept in bratele lui tatuca putinica.Sau poate ca nu-i pacat,poate ca-i chiar kuser,daca intra-n hora cu ivanii sigur de alege prafu' de tot.

+4 (10 voturi)
Maleficio Decenu
4.03.2021, 19:36:51

Auleo ne ocupă șogorii mai repidi așa între ciocan și nicovală.

-2 (2 voturi)
cititorul
4.03.2021, 19:43:56

Political Capital e o fundatie finantata de liberali - personal de George Soros. Dansul nu e doar un politolog, e un politolog platit de liberali. Fidesz de 2 ani s-a autosuspendat in PPE in speranta de a rezolvara conflictelor interne cu Manfred Weber, fara nici un rezultat - Weber a avut a continuat razboiul impotriva crestin-democratilor membrii PPE din Polonia si Ungaria preluand retorica toxica a liberalilor. Practic PPE a devenit un partid liberal.

-5 (17 voturi)
jan11
4.03.2021, 20:04:47

Victor Orban este un fel de Bela Kuhn,dar pe invers.Si ala se crede mare scula la bascula si a luat-o-n goarna la foc automat.Orban credea ca are dantura suficient de tare sa roada la baza UE.Acum a luat placuta suedeza.Si dansul abia a inceput.Vrea sa scoata Ungaria din UE?In primul rand nu cred ca va reusi,ca o sa-i puna sogorii pielea pe bat.In al doilea rand,daca va reusi,opt,cu-a branzei noua,nu cred ca vor fi multi care vor plange dupa ei.Or sa sughite nitel dar le va trece repede.Iar noua,romanilor ne va trece si mai repede.

+7 (19 voturi)
Păcală
4.03.2021, 19:59:10

Prima întrebare: de unde vor să-l excludă pe Fidesz? Din la Partidul Popular. Ce este Partidul Popular? O formațiune politică care nu îndrăznește să-și folosească nici măcar propriul nume, deoarece conține termenul „creștin” ca concept; o formațiune politică care încet nu are absolut nimic de-a face cu conservatorismul și creștinismul; o formațiune politică care este trasă împreună de liberalii sălbatici, anarhisti sălbatici, stângaci sălbatici și chiar verzi sălbatici care s-au mutat în ea și ale căror rămășițe sunt disperate să le întâlnească; o formațiune politică care s-a pierdut, fără nici un suflet și nici un caracter din care un Helmut Kohl ar fugi astăzi fără sá ezite ”. „Acum este cazul în care conducerea Partidului Popular, cu Weber în frunte, ne citește poezii stupide despre liberalism, Europa deschisă, incluziune, valorile europene comune, ce altceva și am fost primii care spunem că aceste poezii sunt plictisitoare și stupide. În plus, sunt sinucigași. De atunci, Partidul Popular, împreună cu ceilalți, ne lovește, aruncându-ne în colț cu polonezii, italienii și cehii. Iar situația este cât se poate de simplă astăzi: continuăm să ascultăm, să zdrobim și să intimidăm poemul de peste douăzeci și două de pagini din colț sau, în sfârșit, plecăm și respirăm adânc în aer liber? A sosit momentul: în sfârșit putem respira aer liber! Fidesz a recâștigat astfel libertatea de mișcare în politica europeană. Nu trebuie să vă adaptați la liberali și cei de stánga! Dar este mare lucru! Mai ales într-un moment în care identitățile umane și valorile tradiționale naționale și europene sunt abolite. În astfel de cazuri, oamenii normali, conservatorii, creștinii, naționaliștii, antiglobaliștii și, într-adevăr, stânga naționalá trebuie să se reunească și pentru a preveni deteriorarea finală. Deteriorarea finală reprezentată de Weber, Schulz și Verhofstadt, numită globalizare, Statele Unite ale Europei, primirea fără sens a migranților, planul Soros. Deteriorarea finală este atunci când sprijinul și facilitarea nașterii copiilor maghiari este clasificat ca nazism. Când Coca-Cola organizează „instruire de sensibilizare” pentru angajații săi despre „cum să fii mai puțin alb”. Deteriorarea finală este atunci când un bărbat nu mai poate fi bărbat și o femeie nu mai poate fi o femeie. Când un partid teoretic creștin și conservator exclude creștinii și conservatorii din calitatea sa de membru. Am scris aici și acum doi ani că „afară, dar imediat din această mlaștină! Nu este posibil să rămâi mult timp cu nemernicii lipsiti de principii în rândul unor astfel de ticăloși lași. Ieșiți din Partidul Popular, dar repede!

-1 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările