Polonia afirmă că criza de la graniţa cu Belarus poate fi preludiul „a ceva mult mai rău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE (Arhivă)
Foto EPA EFE (Arhivă)

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat duminică că criza migranţilor de la graniţa cu Belarus poate fi preludiul ”a ceva mult mai rău”, iar autoritate de frontieră a afirmat că forţele belaruse încă transportă migranţi către frontieră, transmite Reuters.

Uniunea Europeană acuză Belarus că a transportat cu avionul mii de persoane din Orientul Mijlociu şi că le-a încurajat să treacă în Polonia, Lituania şi Letonia, membre ale UE şi NATO, ca răspuns la sancţiunile europene.

Minskul, care neagă că a provocat criza, a evacuat joi o tabără de migranţi din apropierea graniţei şi a început să repatrieze unii oameni în Irak, în timp ce Polonia şi Lituania au raportat un număr mai mic de încercări de trecere a graniţelor în ultimele zile.

Dar Morawiecki a avertizat că criza este departe de a fi încheiată, acesta efectuând duminică un turneu în Estonia, Lituania şi Letonia pentru a discuta despre situaţie.

Un sondaj publicat duminică de cotidianul polonez Rzeczpospolita arată că 55% dintre polonezi sunt îngrijoraţi că criza de la graniţă ar putea escalada într-un conflict armat.

”Cred că lucrurile care se desfăşoară în faţa ochilor noştri, aceste evenimente dramatice, pot fi doar un preludiu la ceva mult mai rău”, a spus Morawiecki la Vilnius. El a subliniat prezenţa militară sporită a Rusiei în apropierea Ucrainei, precum şi în Belarus şi enclava Kaliningrad a Rusiei, care se învecinează cu Polonia şi Lituania, ca ”un instrument care ar putea fi folosit pentru un atac direct”.

Situaţia din Afganistan după preluarea puterii de către talibani ”poate fi folosită ca următoarea etapă a crizei migraţiei”, a spus Morawiecki.

Premierul lituanian Ingrida Simonyte a avertizat partenerii europeni să nu ignore vecinii Belarusului, după ce cancelarul german Angela Merkel l-a sunat de două ori pe Lukaşenko în căutarea unei soluţii pentru criza umanitară.

”Pentru noi este foarte important ca orice discuţii (cu Belarus) să fie coordonate cu Lituania, Polonia şi Letonia, care sunt în faţa atacului hibrid, şi să nu fie luate decizii care să nu rezolve situaţia în mod fundamental”, a spus Simonyte după întâlnirea cu Morawiecki de duminică.

Ministrul de Externe al Franţei a declarat duminică că Rusia trebuie să exercite presiuni asupra aliatului său, Belarus, pentru a pune capăt crizei migranţilor.

Polonia spune că Minskul continuă să transporte cu camioanele sute de străini la frontieră, unde se crede că aproximativ 10 imigranţi au murit pe fondul temperaturilor scăzute.

”Sâmbătă... un grup de aproximativ 100 de străini foarte agresivi, aduşi la graniţă de militarii belaruşi, au încercat să intre în Polonia cu forţa”, a a anunţat duminică autoritatea pentru frontieră, pe Twitter.

O duzină de migranţi din Irak, au declarat sâmbătă, portalul de ştiri lituanian DELFI, peste graniţa cu Belarus, că au fost aduşi acolo cu forţa în camioane militare de către oficialii din Belarus, care au ignorat dorinţa lor de a se întoarce în Irak.

Sute de polonezi au participat sâmbătă la proteste pentru a cere ajutor pentru migranţi. Biserica Catolică a organizat duminică o strângere de fonduri pentru cei aflaţi la graniţă şi pentru a sprijini integrarea refugiaţilor care vor rămâne în Polonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite