Polonia alege un nou preşedinte al Camerei Disciplinare a Curţii Supreme, în timp ce Comisia Europeană pregăteşte amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Camera Disciplinară a Curţi Supreme din Polonia urmează să aleagă un nou preşedinte,  trei candidaţi fiind propuşi pentru post, în pofida hotărârii Curţii Europene de Justiţie care a cerut dizolvarea ei, a dezvăluit site-ul de investigaţii jurnalistice OKO Press, informează Euractiv.

„Camera plănuieşte să-şi continue activitatea ca şi cum ar fi încrezătoare în soarta ei viitoare”, a scris portalul, relatând că toţi cei trei candidaţi propuşi sunt aliaţi ai Ministrului polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, care e preşedintele partidului „Polonia Solidară”, una din forţele principale de opoziţie faţă de decizia justiţiei UE.

Principalii candidaţi sunt un fost procuror, care a încălcat deja decizia  Curţii Europene de Justiţie, în timp ce rivalul său este mai moderat şi unul din cei care au refuzat să dea curs solicitării procurorului general de a examina sau formula acuzaţii împotriva unui judecător critic faţă de guvernarea naţionalistă a Poloniei.

Alegerile preşedintelui Camerei Disciplinare „este o dovadă că Camera nu va fi suspendată şi va continua să funcţioneze ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat”, comentează OKO Press.

Camera Disciplinară a Curţii Supreme a Poloniei face obiectul unei proceduri de infringement după ce Comisia Europeană a decis că înfiinţarea ei nu se conformează legislaţiei UE.

Avocaţii polonezi şi europeni susţin că noul organism este ilegal, fiind fondat pentru a servi drept instrument de pedepsire a judecătorilor critici la adresa puterii.

Anul trecut, Curtea de Justiţie a UE a decis că funcţionarea Camerei de disciplină reprezintă o ameninţare la adresa independenţei sistemului judiciar în Polonia şi a dispus dizolvarea ei. Varşovia încă nu a respectat decizia.

Comisia Europeană urmează să impună Poloniei amenzi în valoare de circa 70 de milioane de euro în săptămânile următoare pentru că nu a renunţat la Camera disciplinară destinată judecătorilor, au declarat în urmă cu două săptămâni surse pentru Reuters.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat reporterilor că Executivul de la Bruxelles a primit ultimele explicaţii ale Poloniei în această speţă, adăugând: „UE are modalităţi de a se asigura de plata amenzilor datorate de Polonia”, relatează Euractiv.

11 ianuarie a fost termenul-limită pentru ca Varşovia să transmită Comisiei Europene când şi cum va desfiinţa Camera de disciplină a Curţii Supreme a Poloniei. Curtea Europeană de Justiţie a amendat în octombrie 2021 Polonia cu un milion de euro pe zi pentru că a ignorat o hotărâre a instanţei europene care cere suspendarea camerei disciplinare a Curţii Supreme a ţării.

Dacă răspunsul Poloniei nu convinge Comisia, a dezvăluit o sursă din Executivul UE, aceasta va trimite o factură la Varşovia, cu un termen de plată de 45 de zile.

Amenda se va ridica la aproximativ 70 de milioane de euro, a declarat o altă sursă din cadrul Comisiei, adăugând că solicitarea de plată va fi trimisă la Varşovia „foarte curând”.

Întrebat despre acest caz la începutul acestei luni, un adjunct al ministrului polonez al justiţiei a acuzat UE că face „cereri ilegale” şi a subliniat că Varşovia nu va ceda ”şantajului”.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a introdus Camera disciplinară pentru judecători în 2017, în cadrul unor modificări radicale ale legilor justiţiei, schimbări criticate de UE pentru că subminează independenţa instanţelor şi a judecătorilor.

Asociaţia judecătorilor polonezi „Iustitia” a dezvăluit că aceasta a suspendat până acum şase judecători pentru contestarea politicilor guvernamentale şi încă doi aşteaptă o decizie.

Dintre cei şase, doi au fost suspendaţi pentru mai bine de un an, cazurile lor fiind redistribuite altor judecători sau reluate de la zero, inclusiv unul pentru uciderea unui copil, a precizat „Iustitia”.

„Iustitia” a adăugat că peste 1.000 de noi judecători au fost numiţi de oficiali guvernamentali de când PiS a schimbat legea, cu scopul ca aceştia şi nu alţii să facă parte din completurile de judecată.

Dacă Polonia continuă să refuze să plătească şi să nu respecte decizia Curţii Europene de Justiţie – ale cărei decizii sunt obligatorii pentru toate statele membre – Comisia ar putea deduce suma totală datorată din fondurile UE alocate pentru Varşovia, relatează Euractiv.

Cu toate acestea, situaţia e neclară, deoarece nu există un precedent. Până acum, statele membre UE au respectat măsurile decise de CJUE sau au plătit amenzile impuse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite