Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria cer Uniunii Europene să trateze toate statele membre egal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Uniunii Europene
Liderii Uniunii Europene

Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria au cerut Uniunii Europene, într-un comunicat comun, să trateze toate statele membre egal, înainte de un summit UE la Roma, pe 25 martie, când se vor sărbători 60 de ani de la înfiinţarea blocului comunitar şi va fi analizat viitorul Europei, relatează Reuters.

“Nu suntem de acord cu diviziunile din Uniunea Europeană şi nu vom fi de acord niciodată cu nicio diviziune, pentru că aceasta este cea mai simplă cale de a slăbi Europa”, a spus premierul polonez Beata Szydlo într-o conferinţă de presă, după discuţii cu premierii Slovaciei, Cehiei şi Ungariei.

“Este important pentru noi ca reformele UE să se bazeze pe egalitate în interesele tuturor ţărilor membre”, a adăugat ea.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să permită unor ţări membre să-şi avanseze integrarea în anumite domenii, fără ca celălalte ţări europene să fie obligate să adopte acelaşi model de integrare în UE.

Miercuri, el a prezentat o “Carte Albă” prin care a prezentat cinci scenarii pentru viitorul UE după Brexit, printre care şi Europa cu mai multe viteze.

Un oficial din Comisia Europeană a declarat marţi pentru News.ro că, până în vară, Executivul UE va prezenta o serie de materiale de reflecţie şi analize privind fiecare dintre aceste scenarii. Apoi, la discursul său anual din toamnă,preşedintele C.E Jean-Claude Juncker. ar urma să îşi exprime preferinţa şi argumentele sale. Iar, dacă totul va decurge conform estimărilor actuale, la Consiliul European din iarnă, liderii UE ar putea lua o decizie privind calea pe care o va urma blocul comunitar.

Europarlamentarul S&D Victor Boştinaru a cerut marţi, într-o întâlnire cu jurnaliştii la Bruxelles, preşedintelui român să lanseze un dialog cu europarlamentarii şi cu Parlamentul naţional pentru definirea unei poziţii comune a României în privinţa propunerii proiectului Europei cu două viteze.

Parlamentul României ar trebui să demareze o dezbatere privind ideea unei Europe cu mai multe viteze, pentru a stabili poziţia ţării în această privinţă, a declarat marţi, şi europarlamentarul ALDE Renate Weber. La rândul său, colegul său de grup parlamentar european, Mircea Diaconu, a anunţat că ALDE va face, în viitor, interpelări naţionale pe astfel de teme, pentru lansarea unor discuţii.

Europarlamentarul Cristian Preda a catalogat drept ”ridicolă” atitudinea eurodeputaţilor PSD şi ALDE care acum luptă cu ”Europa cu două viteze”, dar care, atunci când s-a discutat în Parlamentul European raportul care trata această chestiune au tăcut, nu au depus nici un amendament şi nici nu le-au susţinut pe cele depuse de el şi care vizau eliminarea paragrafelor care se refereau la discriminarea statelor din afara zonei Euro.

​Franţa şi Germania susţin o Europă cu mai multe viteze 

Miniştrii de Externe din Franta şi Germania au semnalat într-o declaraţie comună că susţine ideea unei Europe cu mai multe viteze, o Uniune care să ia în calcul „diferitele niveluri de ambiţie" ale statelor membre. Reprezentanţii Franţei şi Germaniei atrag atenţia în scrisoarea lor comună că UE e fondată pe valori comune şi pe statul de drept.

Jean-Marc Ayrault şi Sigmar Gabriel vin astfel în susţinerea unuia dintre cele cinci scenarii de lucru privind viitorul UE prezentate, miercuri, de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite