Europa

articolul anterior articolul urmator

Polonia va cumpăra 32 de avioane de luptă de ultimă generaţie F-35. Varşovia va plăti o sumă uriaşă

31
12 Sep 2019 09:40:24
Autor: Viorica Marin
Avioane de luptă de ultimă generaţie, F 35
Avioane de luptă de ultimă generaţie, F 35

SUA au anunţat miercuri că au aprobat vânzarea a 32 de avioane multirol invizibile pe radar de tip F-35, valoarea contractului fiind estimată la 6,5 miliarde de dolari.

Acordul prevede vânzarea a 32 de avioane de vânătoare fabricate de Lockheed Martin şi 33 de reactoare F-135 Pratt and Whitney, însoţite de armamentul şi sistemele de navigaţie necesare, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat. Anunţul privind tranzacţia a fost publicat miercuri pe site-ul Agenţiei de Cooperare în Securitate şi Apărare (DSCA).
 
Prin onorarea acestei comenzi a Varşoviei, anunţată în iunie cu prilejul vizitei preşedintelui polonez Andrzej Duda la Washington, Statele Unite vor să "echipeze un aliat cheie al NATO cu avionul de vânătoare cel mai avansat din lume" şi "să-i reducă dependenţa de echipamentele ruseşti depăşite", a comentat un oficial din Departamentul de Stat.
 
"Vânzarea propusă va sprijini politica externă şi securitatea naţională a Statelor Unite prin consolidarea securităţii unui aliat NATO, care este o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi progresul economic în Europa", se arată şi în comunicatul agenţiei.
 
Potenţiala achiziţie "va oferi Poloniei o capacitate defensivă credibilă să descurajeze agresiunea în regiune şi să asigure interoperabilitatea cu forţele americane", mai afirmă DSCA.
 
Polonia a iniţiat în luna mai procedura de achiziţie pentru avioane F-35A. Membrii Congresului american pot contesta această tranzacţie în termen de 30 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat însă de câteva decenii.
 
F-35 este cel mai costisitor program de armament lansat vreodată de Pentagon, cu o finanţare estimată la 398,6 miliarde de dolari pentru 2.443 de aparate, adică 163 de milioane de dolari pe unitate.
 
În prezent, SUA oferă acces la acest avion, aflat încă în starea de operaţionalizare şi trecere a tuturor testelor oficiale, doar anumitor aliaţi de-ai săi: Marea Britanie, Canada, Danemarca, Israel, Australia, Turcia, Italia, Norvegia, Olanda, Japonia, Coreea de Sud şi Belgia. Finlanda şi-a exprimat,de asemenea, intenţia de a cumpăra F-35. În unele dintre aceste ţări sunt produse şi componente pentru F-35.
 
Costurile de achiziţie pentru un avion F-35, în cazul select în care o ţară intră pe lista de clienţi ai SUA, sunt însă foarte ridicate. Cele mai recente costuri de achiziţie, negociate între Lockheed Martin şi Pentagon în 2018, pentru al 11-lea lot de avioane, care conţinea 141 de avioane F-35, au fost de 89 de milioane de dolari pentru un F-35A (modelul de bază, cu decolare convenţională, de la Lockheed Martin), 115,5 milioane de dolari pentru F-35B (modelul cu decolare verticală, folosit mai ales în Marină) şi 107,7 milioane de dolari pentru F-35C (modelul destinat pentru folosirea pe portavioane).
 
Compania Lockheed Martin intenţionează să scadă preţul modelului de bază F-35A la 80 de milioane de dolari, până în 2020. Belgia este cel mai recent client care a făcut o comandă fermă de F-35, alocând un buget de 4 miliarde de euro pentru această achiziţie. Principalul client pentru acest model de avion sunt însă Forţele Aeriene şi cele Navale ale SUA. România are 12 F-16 care au costat cât un singur F-35. 
 
Aparatul este lăudat pentru tehnologia care îl face nedetectabil de radare, pentru viteza supersonică, agilitate şi diverse captatoare care îi oferă pilotului un acces fără precedent la o gamă largă de informaţii.
 
Este de aşteptat ca tranzacţia să irite suplimentar Rusia, care consideră că prezenţa trupelor şi echipamentului militar american în Polonia riscă să destabilizeze regiunea est-europeană. 
 
Polonia se numără printre ţările membre ale NATO care alocă cel puţin 2% din PIB pentru apărare. Varşovia a fost de acord în 2017 să crească treptat cheltuielile pentru apărare, de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă că bugetul anual ar trebui să se majoreze de aproape două ori, până la circa 80 de miliarde de zloţi (21 de miliarde de dolari) până în 2032. 
 
Clubul select al ţărilor care au acces la programul de dezvoltare şi achiziţie a celui mai modern avion american de luptă, F-35, ar urma să se mai lărgească . Şi România ar urma să facă parte din el, împreună cu Grecia, Polonia, Spania şi Singapore. Intenţia SUA a fost exprimată în scris, în aprilie, în cadrul Congresului american, de către şeful programului F-35 de la Pentagon, viceamiralul Mathias Winter, conform Reuters.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

IonIon Codreanu
12.09.2019, 09:56:54

Polonezii sunt ”specialiști” în afaceri e securitate proaste, cum a a rătat-o perioada dintre cele două războaie mondiale.

-2 (6 voturi)
GAN
12.09.2019, 10:08:23

ai impresia ca nu au invatat nimic de atunci?

+2 (4 voturi)
Lucifer
12.09.2019, 10:11:52

Polonia este deja o mare putere economică şi vrea să fie şi o putere zonală politică şi militară. Au învăţat multe de la cele 3-4 desfiinţări ca stat făcute de Germania, Imperiul Habsburgic şi Rusia.

+7 (9 voturi)
Lucifer
12.09.2019, 10:09:39

Mda, cred că Polonia se pregăteşte să ocupe Ucraina şi...Germania. Aşa se schimbă roata lumii....

-1 (3 voturi)
Sorin Constantin
12.09.2019, 10:13:05

Autoarea de articol doar a copiat o informație, și a postat-o pe acilea...Turcia nu mai este pe lista țărilor cărora li se va vinde F-35, ba mai mult, Turcia după ce a primit din Rusia 2 sisteme S-400, și va produce în licență alte 2 sisteme, a cam decis să cumpere și niște Su-57, așa ca să arate Amerikuței că dacă are bani cumpără ce vrea și de la cine vrea...

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (31)