Polonia. Derivele oligarhice ale noii elite: Cazul Daniel Obajtek, supranumit „Don Orleone”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Obajtek FOTO rp.pl
Daniel Obajtek FOTO rp.pl

Ascensiunea fulgerătoare şi plină de zone gri a lui Daniel Obajtek, fost primar al unui mic oraş de la poalele munţilor devenit peste noapte şeful principalei companii petroliere din Polonia, ilustrează controlul strâns exercitat asupra companiilor de stat de către partidul aflat la putere la Varşovia, scrie „Le Monde”.

Situat la poalele masivului montan Tatra Mare, „Micii Alpi” din sudul Poloniei, micul oraş Pcim are în prezent o imagine total diferită faţă de clişeele care i s-au atribuit în trecut. Văzut pe vremuri, adesea sarcastic, drept unul dintre cele mai izolate locuri din ţară, Pcim cunoaşte de câţiva ani un boom imobiliar impresionat. Pe culmi, de-a lungul unor drumuri şerpuitoare mărginite de verdeaţă, proprietăţi de lux răsar ca ciupercile după ploaie dispus în aşa fel încât să le ofere proprietarilor şi oaspeţilor privelişti uluitoare spre vârfuri.

Liniştea celor aproximativ 11.000 de locuitori ai Pcimului a fost tulburată atunci când fostul său primar, Daniel Obajtek, a devenit brusc epicentrul unui cutremur politic major, ale cărui replici încă lovesc din plin Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator), aflat la putere în Polonia. De câteva luni încoace, numele Obajtek este sinonim cu practicile de corupţie. Mass-media i-a luat la puricat trecutul şi dezvăluie aproape zilnic zone gri din viaţa acestui om care i-a devenit foarte drag lui Jaroslaw Kaczynski, atotputernicul lider al PiS şi al ţării, şi un protejat politic al fostului premier Beata Szydło. De altfel, Obajtek fusese văzut chiar ca un posibil candidat pentru înlocuirea succesorului lui Szydło, actualul premier Mateusz Morawiecki.

Daniel Obajtek, 45 de ani, este genul de politician care întâi face carieră, apoi se alege cu diplome de studii. A obţinut primul mandat de primar al Pcim în 2006, pe când avea doar 30 de ani. A mai fost ales de două ori consecutiv la conducerea Primăriei Pcim, dar de aceste dăţi cu sprijinul PiS şi cu aproximativ 85% din voturi. Toată lumea de acolo îşi aminteşte de el ca de un primar exemplar cu alura unui ginere ideal. Apropiat de oameni, atent la nevoile acestora şi un bun manager, aşa îl caracterizează prietenul şi succesorul său la Primăria Pcim, Piotr Hajduk. „A făcut multe în domeniul social şi pentru infrastructură”, spune edilul. „Este o personalitate puternică care merge direct la subiect, sigur pe el şi pe binele adus de deciziile sale”, adaugă Hajduk.

Pcim FOTO Wikipedia 

Pcim Polonoa FOTO Wikipedia

Însă detractorii au o altă opinie. Îl consideră un om corupt care a încălcat legile îmbinând politica cu administraţia publică şi afacerile. Zonele gri sunt numeroase, acuză ei.

Plecat din Pcim la scurt timp după alegerile parlamentare din toamna anului 2015, încheiate cu victoria PiS, Daniel Obajtek a avut parte, la Varşovia, de o ascensiune profesională şi financiară spectaculoasă. După preluarea puterii de către PiS, fostul edil din Pcim a ajuns în cele mai înalte cercuri economice şi politice din capitală, culminând cu obţinerea, în februarie 2018, a funcţiei de director general al PKN Orlen, gigantul petrolier al statului polonez. Anterior, fusese preşedintele Agenţiei pentru Restructurarea şi Modernizarea Agriculturii (noiembrie 2015 - martie 2017) şi preşedintele companiei energetice Energa SA (martie 2017 - februarie 2018).

Acest parcurs fulminant a intrat în atenţia opoziţiei, iar de la sfârşitul lui februarie, în urma unei avalanşe de dezvăluiri a cotidianului „Gazeta Wyborcza” şi a site-ului de investigaţii OKO.press, numele Obajtek este legat numai de scandaluri. Directorul general al PKN Orlen este acuzat de favoritism până în cercuri înalte, nepotism, îmbogăţire ilicită, deturnări de fonduri publice şi alte acte de corupţie.

„Don Orleone”

„Gazeta Wyborcza” scrie că Obajtek se ocupa de afaceri în paralel cu administrarea Pcimului, găsind legături între el şi compania TT Plast. Obajtek a negat acest lucru în instanţă, dar ziarul polonez insistă că fostul edil a minţit, fapt pentru care riscă până la opt ani de închisoare. „Gazeta Wyborcza” a întocmit totodată o listă cu membri de familie şi prieteni ai lui Obajtek ajunşi în funcţii de conducere în companii de stat sau în instituţii guvernamentale. Pe listă figurează mai ales Zofia Paryły, o fostă colegă a lui Obajtek care până acum trei ani a lucrat contabilă în Pcim, iar de anul trecut este preşedinta companiei petroliere Grupa Lotos. Acum Grupa Lotos este în curs de fuziune cu PKN Orlen, un demers considerat extrem de controversat. Pe listă mai figurează fiul lui Szydło, care în 2019 a renunţat la hainele preoţeşti pentru un post la o companie de materiale plastice la care Obajtek şi mama sa sunt acţionari. Obajtek este acuzat totodată că a achiziţionat mai multe proprietăţi din surse de venit nedezvăluite, iar aceste proprietăţi aveau în momentul tranzacţiei o valoare de piaţă mai mare decât posibilităţile financiare ale politicianului. Iar afacerile sale se extind acum de la gaze şi materiale plastice către presă. La începutul lui martie, PKN Orlen şi-a extins prezenţa pe piaţa media, prin cumpărarea a sute de ziare şi site-uri de ştiri locale. Criticii spun că măsura este menită să ofere guvernului o influenţă mai mare asupra mass-media, în timp ce Obajtek insistă că este doar o decizie de afaceri.

De altfel, Obajtek şi susţinătorii săi resping acuzaţiile şi le cataloghează ca fiind motivate politic.

Relaxat, nepăsător faţă de acuzaţiile aduse lui Obajtek, noul primar al Pcimului zâmbeşte: „Sună a campanie de presă”. Întrebat despre îmbogăţirea de peste noapte a comunei sale, Piotr Hajduk spune că investiţiile imobiliare „aparţin în principal oamenilor de aici, antreprenorilor locali”. A beneficiat oare Pcimul de succesul fostului său primar la Varşovia? „Să fim sinceri”, răspunde Hajduk, „multe cluburi sportive şi asociaţii locale sunt subvenţionate de PKN Orlen”. „Este un lucru bun, le permite să se dezvolte”, subliniază el.

Pe fondul înmulţirii acuzaţiilor şi presiunilor din partea opoziţiei pentru luarea unor măsuri, Daniel Obajtek s-a prezentat la iniţiativa sa la Biroul Central Anticorupţie (ACB) pentru a i se „verifica sursele de venit”. În opinia sa, acuzaţiile sunt „absurde”. „Am dreptul să câştig bani, am dreptul să investesc, am dreptul să cumpăr”, a declarat el pentru Polskie Radio. Avocatul său este de părere că auditul va „risipi toate îndoielile cu privire la persoana şi la bunurile sale”.

Premierul Mateusz Morawiecki a oferit şi el o declaraţie de susţinere pentru Obajtek, catalogând acuzaţiile drept „calomnii” care au venit în contextul „succesului” avut de fostul edil în sectorul energetic. Însă o parte a presei poloneze constată că scandalul Obajtek i-a fost util lui Morawiecki, întrucât a permis eliminarea unui potenţial concurent la fotoliul de premier. Unii politicieni de rang înalt sugerează chiar, potrivit Deutsche Welle, că Morawiecki ar fi la originea acestui scandal.

Daniel Obajtek (dreapta) insotindu-l pe premierul Mateusz MOrawiecki la o intrevedere cu premierul lituanian Saulius Skvernelis FOTO EPA-EFE

Daniel Obajtek (dreapta) însoţindu-l pe premierul Mateusz Morawiecki (tânga) la o întrevedere cu premierul lituanian Saulius Skvernelis FOTO EPA-EFE

O contestare a practicilor corupte din rândul puterii sau o luptă internă? Un răspuns clar încă nu poate fi dat, dar Obajtek s-a ales deja cu un supranume - „Don Orleone”. Caricaturistul Andrzej Milewski a transpus întregul scandal într-un desen în care imaginează un joc monopoly cu proprietăţile atribuite personajului central şi cu mesajul, scris în centru pătratul central, „Nu merge la închisoare”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite