Polonia, dispusă să ierte masacrele ucrainenilor din război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski a pledat pentru reconcilierea Poloniei şi a Ucrainei, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la teribilul masacru asupra a zeci de mii de polonezi de către naţionali ucraineni în Al Doilea Război Mondial.

Niciunul dintre cele două guverne nu vrea ca istoria să umbrească relaţiile actuale, mai ales în condiţiile în care Varşovia încurajează Ucraina să se îndepărteze de influenţa rusă şi să îşi realizeze ambiţia de a deveni membră a Uniunii Europene.

Komorowki, prezent la ceremonia din Lutsk, un oraş din nord-vest, alături de vicepremierul ucrainean Kostyantyn Gryshchenko, a declarat că trecutul nu trebuie să mai ameninţe relaţiile dintre cele două state.

„O interpretare onestă a trecutului ar trebui să pună bazele reconcilierii şi cooperării dintre cele două popoare şi statele noastre independente“, a subliniat preşedintele polonez.

„Sper că această rană dintre popoarele noastre înrudite, să se vindece rapid“, a adăugat el.

Komorowski a lăsat să se înţeleagă că Moscova este singura câştigătoare din disputa Ucrainei cu Polonia.

„Nu trebuie să uităm că numai o terţă parte - care a ameninţat întotdeauna independenţa şi libertatea noastră – are de câştigat atunci când poporul ucrainean şi cel polonez se află în conflict“.

Deoarece caută să menţină relaţii bune cu Kievul, parlamentul polonez a oprit vineri apelul politicienilor de a cataloga masacrul drept genocid, o mişcare ce ar fi cauzat probleme diplomatice.

Opoziţia conservatoare a propus o rezoluţie specială care să definească măcelul ca genocid, însă parlamentul a optat pentru o formulare mai precaută – „purificare etnică caracterizată de semne ale genocidului“.

Majoritatea istoricilor consideră că zecile de mii de polonezi au fost ucişi în Polonia ocupată de nazişti, de către naţionaliştii din Armata Insurgentă Ucraineană (UPA).

UPA avea ca scop minimalizarea numărului polonezilor într-un viitor stat independent al Ucrainei, o ambiţie pentru care au pornit un război de gherilă împotriva forţelor sovietice în anii 50.

În timpul masacrelor, regiunea de nord-vest Volhynia făcea parte din Polonia ocupată de nazişti, dar a fost inclusă în republica sovietică Ucraina după război şi ulterior, în statul ucrainean independent, după 1991.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite