Europa

articolul anterior articolul urmator

Polonia, obligată să desfiinţeze Camera Disciplinară a judecătorilor pentru a avea acces la Planul de Redresare şi Rezilienţă

24
28 Oct 2021 16:57:21
Autor: Ion Gaidau
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Polonia trebuie să desfiinţeze Camera Disciplinară pentru judecători, o instituţie recent înfiinţată, pentru a i se aproba Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Dorim să punem în acest plan de redresare şi rezilienţă un angajament clar de dizolvare a Camerei Disciplinare, de a pune capăt sau de a reforma regimul disciplinar şi de a începe procesul de reinstalare a judecătorilor”, a spus von der Leyen, citată de Reuters.

„Cred că este realizabil, sper că vom ajunge la un acord. Dar partea de reforme este o condiţie sine qua non (necesară, n. red.)”, a subliniat şefa Comisiei Europene într-o conferinţă de presă.

Camera Disciplinară a Curţii Supreme din Polonia se află în centrul unor dispute aprigi între Varşovia şi Bruxelles. Comisia Europeană afirmă că noua instituţie afectează independenţa judecătorilor prin expunerea acestora unor interferenţe politice, în timp ce guvernul ultraconservator al Poloniei susţine că nu vrea decât să reformeze sistemul judiciar şi contestă primatul dreptului comunitar asupra dreptului naţional.

La sesizarea Comisiei Europene, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a dispus pe 14 iulie Poloniei să suspende imediat activitatea Camerei Disciplinare a Curţii Supreme. Guvernul de la Varşovia s-a adresat la rândul său Tribunalului Constituţional din Polonia, care a conchis că decizia CJUE este neconstituţională. Prin acest verdict, Tribunalul Constituţional din Polonia a contestat şi întâietatea dreptului comunitar asupra celui naţional, amplificând astfel disputa, notează Reuters.

Pentru neaplicarea verdictului dat în iulie, CJUE a decis să amendeze Polonia cu un milion de euro pe zi. După aflarea veştii despre amendă, premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat UE de „şantaj”. El promisese anterior că va dizolva Camera Disciplinară, dar în cadrul unor reforme ample.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Omul UnOm
28.10.2021, 17:09:31

Cred ca discutia ar trebui sa fie mai ampla tocmai pentru a se evita astfel de conflicte pe viitor. Desi se discuta mai mult in culise nu este clar unde se sfarsesc competentele europene si unde incep cele nationale. Iar ambiguitatea asta dureaza de multi ani.De fapt discutia este legata de ce fel de Europa de dorim sa avem. Daca se merge spre un fel de confederatie de state (cam cum este Elvetia) atunci dreptul european ar trebui sa primeze in toate statele membre. Daca uniunea se va reduce la simple acorduri economice atunci nu va mai avea nici un cuvant de spus in politicile nationale. Din pacate discutiiile despre viitorul uniunii au fost tot timpul "deraiate" de teme nationale, fiind mai tot timpul "confiscate" de dispute locale intre politicienii unui stat membru.

-5 (13 voturi)
fact check
28.10.2021, 17:19:07

polacii au luat-o in mana au curaj baietii astia cat timp le curg banii in buzunare. Cand raman fara lovele s-a cam terminat...Generatia celui de-al 2 lea razboi numai exista. Ca si imaginea care si-au format-o. susunt curios, ungurii ii vor da papucii lu' Viktorash sau vor face inca sluj in fata grasunului mikrodictator local

+6 (12 voturi)
Scârţan.Cu floretă şi toroipan !
28.10.2021, 17:36:01

Omul UnOm- Ce este acu UE e o confederatie cu exceptii. Da, moneda comuna, nu peste tot insa, dar ca sistem de raportare. Integrarea economica, insa o Europa cu doua sau mai multe viteze. Nu avem Aparare comuna. Avem NATO Nu avem politica Externa comuna. Avem Germania si Franta. Un tandem cu socoteli proprii... Nu avem inca destule in comun, sau mai bine zis aproape nimic, insa avem ambitii nerealiste. Incercarea care se face acum e de FEDERALIZARE. Dar, aici, Franta sau Germania vor rolul de Metropola. Cum nicio constructie de tip imperial nu a rezistat cu doua capitale, doua centre de putere, nu vad cum va fi posibila FEDERALIZAREA UE intr-o astfel de situatie. Mai bine i-ar spune pe nume. Noul Imperiu Romana de limba franco-germana. Altfel, mai vorbim...Vin vremuri interesante !

0 (4 voturi)
Pisicul Tunetului
28.10.2021, 17:16:57

Respect Polonia!...ei au lideri care au sange in instalatie....UE e pe aratura...direct in sant..

+3 (9 voturi)
Scârţan.Cu floretă şi toroipan !
28.10.2021, 17:23:01

Fi barbata Ursulo ! Asa cum ai fost si la Ministerul Apararii in Germania.... Numai ca Polonia isi urmareste propriul interes, care precis acuma, nu coincide cu interesul UE. O situatie delicata in curs de a deveni conflictuala. De urmarit cu maxima atentie !

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările