Europa

articolul anterior articolul urmator

Polonia, turul doi al prezidenţialelor. Cursă strânsă între preşedintele în exerciţiu, Andrzej Duda, şi primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski

2
12 Jul 2020 09:18:39
Autor: Viorica Marin
Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, şi preşedin tele în exerciţiul Andrzej Duda se confrunta în turul doi al alegerilr prezidenţiale din Polonia
Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, şi preşedin tele în exerciţiul Andrzej Duda se confrunta în turul doi al alegerilr prezidenţiale din Polonia

Polonezii votează astăzi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după două săptămâni de la primul tur câştigat de şeful de stat în exerciţiu Andrzej Duda, dar fără majoritate absolută. Ultimele sondaje de opinie îl credit-au cu un uşor avans pe primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski.

Adversarul lui Duda în turul decisiv de duminică este primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a candidat din partea celei mai mari formaţiuni politice de opoziţie, Platforma Civilă, de centru. Duda este aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare.
 
Circa 30 de milioane de polonezi sunt aşteptaţi să-şi aleagă preşedintele, inclusiv peste o jumătate de milion de alegători din afara ţării. Mulţi dintre ei votează prin corespondenţă, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, care a determinat şi amânarea alegerilor prezidenţiale iniţial programate pentru luna mai.
 
În primul tur prezenţa la vot a fost de 64,5%, cea mai ridicată din ultimii 25 de ani, iar la al doilea tur de regulă prezenţa este şi mai ridicată.
 
Pentru a respecta precauţiile impuse de coronavirus, la vot alegătorii sunt obligaţi să stea la doi metri distanţă unul de altul şi să poarte măşti de protecţie şi sunt încurajaţi să-şi aducă propriile instrumente de scris şi să folosească soluţii dezinfectante la intrarea în secţii.
 
Votul a început la ora 07.00 a.m. (8.00 ora României) şi urnele se închid la ora 09.00 p.m. (22.00  ora României), când sunt aşteptate rezultatele exit-polurilor.
 
Ultimele sondaje indică şanse egale între cei doi candidaţi.
 
Rezultatul scrutinului va fi decisiv pentru viitorul guvernului PiS, pe care criticii îl acuză de subminarea libertăţilor democratice dobândite la căderea comunismului, acum trei decenii.
 
Candidatul liberal Rafal Trzaskowski l-ar putea învinge la limită pe preşedintele conservator aflat la final de mandat, Andrzej Duda, în turul doi al alegerilor prezidenţiale programat pentru duminică în Polonia, potrivit rezultatelor ultimelor două sondaje publicate vineri, informează AFP.
 
Un al treilea sondaj indică totuşi că preşedintele Duda ar putea obţine 53% din sufragii, faţă de 47% pentru primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, iar majoritatea analiştilor consideră că este prea devreme pentru a se pronunţa, mobilizarea alegătorilor constituind un factor cheie.
 
Susţinut de principalul partid de opoziţie, Platforma Civică (PO), Rafal Trzaskowski a câştigat teren în rândul alegătorilor, care se tem că o victorie a rivalului său va ajuta partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, să meargă înainte cu reformele controversate, în special în domeniul justiţiei, criticate de UE.
 
Susţinătorii preşedintelui în exerciţiu apreciază că, din punctul lor de vedere, acesta oferă o garanţie mai bună pentru menţinerea unei serii de avantaje sociale.
 
Alegerile, prevăzute iniţial pentru 10 mai, au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.
 
Potrivit unui sondaj al Institutului independent Kantar, realizat pentru canalul de ştiri TVN24, Rafal Trzaskowski ar obţine 46,4% sufragii, faţă de 45,9% pentru adversarul său.
 
Dar 7,7% dintre cele 1.500 de persoane chestionate se declară încă indecise.
 
Un sondaj IBRIS din 8 iulie relevă că primarul Varşoviei ar obţine 45,3% din voturi, faţă de 44,4% pentru preşedintele în exerciţiu, iar 10,3% dintre cele 1.100 de persoane intervievate s-au declarat indecise.
 
Un al treilea sondaj, CATI Ipsos, efectuat în 7-8 iulie, pronostichează la rândul său o victorie a lui Andrzej Duda, cu 53% din voturi, faţă 47% pentru adversarul său, cu doar 3% indecişi dintr-un eşantion de 1.014 persoane chestionate.
 
Preşedintele Duda este considerat un aliat-cheie al preşedintelui american Donald Trump, în timp ce partenerii europeni ai Varşoviei îi critică reformele, considerând că acestea erodează democraţia, la trei decenii după căderea comunismului, notează AFP.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Pano
12.07.2020, 09:45:20

Comentariu considerat abuziv.

stop propaganda
12.07.2020, 14:06:18

Castiga Duda din nou. Abia astept urletele degeneratilor.

+1 (3 voturi)