Europa

articolul anterior articolul urmator

Polonia vrea să îngreuneze procesul de divorţ pentru a reduce numărul acestora. „Obligaţia statului este să consolideze legăturile care unesc familiile”

8
18 Jan 2022 17:49:26
Autor: Lorena Mihăilă
Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei polonez intenţionează să simplifice formalităţile pentru acordarea pensiei alimentare.
Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei polonez intenţionează să simplifice formalităţile pentru acordarea pensiei alimentare.

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a anunţat marţi revizuirea legii ce reglementează divorţurile prin modificări ce vor îngreuna acest proces, mai ales în cazul soţilor care au copii minori.

Ministrul a subliniat că această reformă are drept scop ajutarea familiilor cu copii şi protejarea copiilor, precum şi prevenirea litigiilor care adesea durează ani la rând pentru stabilirea ajutorului economic la care este obligat un părinte după divorţ.

Guvernul polonez propune ca înaintea aprobării unei cereri de divorţ înaintate de un cuplu cu copii minori, judecătorul să poată impune varianta unei reuniuni de mediere timp de câteva luni pentru a vedea femeia şi bărbatul se înţeleg şi pot, totuşi, să renunţe la divorţ şi, dacă consideră întemeiat, le poate respinge cererea de divorţ.

Vice-ministrul polonez al Justiţiei Marcin Romanowski a declarat marţi la postul de radio public polonez că aproximativ 10% dintre cuplurile care cer divorţul renunţă la acest demers în timpul desfăşurării procesului, „procent care sperăm că va creşte la 50% cu ajutorul reuniunilor de mediere”.
 
Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei polonez intenţionează să simplifice formalităţile pentru acordarea pensiei alimentare. Conform proiectului, va fi necesar doar certificatul de naştere al copilului şi completarea unui formular pe internet astfel încât în cel mult două săptămâni după divorţ părintele să înceapă plata pensiei.
 
„Obligaţia statului este să consolideze legăturile care unesc familiile, mai ales instituţia căsătoriei şi cu atât mai mult în cazul celor care au copii”, a explicat în noiembrie 2020 ministrul polonez al justiţiei, mai notează EFE, citată de Agerpres.
 
Reforma se află momentan în stadiul consultărilor interministerale, iar noua lege care reglementează divorţurile ar putea intra în vigoare în 2023.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Omul UnOm
18.01.2022, 18:08:50

Chestia asta imi aduce aminte de cum era tratat divortul la noi, inainte de '89. Erau cupluri care erau efectiv silte sa traiasca impreuna "in acte" chiar daca in realitate nu mai aveau de multa vreme o viata de cuplu impreuna.Si mai ales imi aduc aminte de ce scene penibile aveau loc pe la tribunale. In unul din blocurile in care am stat(era pe la inceputul anilor '80), unuia de pe scara ii plecase nevasta cu altul. La procesul de divort, tribunalul i-a cerut sa aduca "martori" care puteau depune marturie despre "eveniment" si asa unii dintre vecini au ajuns sa fie citati la proces.

+1 (1 vot)
Ludwig
18.01.2022, 20:04:29

Exact, daca erai divortat, nu erai moral, etic, etc. Aveai un dosar prost. De obicei la procese de divort se venea cu martori mincinosi, iar principalul motiv la divort era...nepotrivirea de caracter intre tovarasi...

+2 (2 voturi)
Omul UnOm
18.01.2022, 20:07:42

Ohoo asta cu "nepotrivirea de caracter" era cea mai tare. Desi in epoca nu se putea spune la ce se referea "caracterul" insa cam toata lumea intelegea ca era o lipsa de ceva ce nu poate fi scris pe forum ca nu ar trece de cenzura.

+2 (2 voturi)
Ludwig
19.01.2022, 07:56:46

unom..ca sa nu mai zic ca daca erai necasatorit plateai un impozit in plus numit taxa pe celibat...Cat de aiurea era?! Sa te forteze sa te casatoresti...

+1 (1 vot)
Omul UnOm
19.01.2022, 16:43:19

Cel mai aiurea era lipsa oricarei masuri de contraceptie. Le puteai gasi numai la negru.Cand te vedeai cu o fata de multe ori nu se intimpla nimic tocmai din frica de sarcina.Multe perechi,mai ales cele necasatorite, ajungeau sa traiasca aproape ca si calugarii. Nu mai spun ca si la hotel daca mergeai iti cereau buletinul.Daca te vedeau cu o femeie si mai erai si din localitate de multe ori refuzau sa iti inchirieze camera - deh, isi dadeau seama ca nu mergeai acolo sa ii reciti versuri :))

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările