Porţile Infernului s-au deschis lângă Atena: incendiile au ucis cel puţin 74 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupuri carbonizate, oameni cu arsuri grave, persoane dispărute, case în flăcări şi maşini arse, păduri cuprinse de foc şi fum pretutindeni. Aşa arată regiunea Attica de lângă Atena, capitala Greciei, care se confruntă cu cele mai grave incendii de pădure începând din 2007.

GALERIE FOTO

Zeci de incendii au izbucnit în zonele din apropierea capitalei elene, cu două focare principale: unul la Kineta (circa 50 de kilometri vest de Atena) şi altul la Rafina (30 de kilometri nord-est de Atena). 

Bilanţul provizoriu al victimelor a ajuns martţi seară la cel puţin 74 de morţi şi peste 170 de răniţi, iar autorităţile se tem că numărul victimelor va creşte, mai ales că serviciile de intervenţie primesc multe apeluri de la oameni disperaţi că nu-şi găsesc rudele sau prietenii.  

Au murit îmbrăţişaţi

În satul Mati, situat în zona Rafina, la mai puţin de 40 de kilometri de Atena, unde flăcările, alimentate de vântul puternic, au devorat case şi maşini, echipele de intervenţie au găsit în curtea unei vile cadavrele a 26 de adulţi şi copii. Unele dintre victime păreau să se fi îmbrăţişat chiar în ultimele momente din viaţă.

Cei implicaţi în misiunile de ajutorare a populaţiei pot doar să-şi imagineze ce s-a întâmplat în Infernul declanşat la numai câţiva metri de mare.

„Au încercat să găsească o cale de scăpare, dar, din păcate, acei oameni şi copiii lor nu au reuşit să se salveze la timp. Instinctiv, văzându-şi sfârşitul aproape, s-au îmbrăţişat“, a afirmat şeful Crucii Roşii din Grecia, Nikos Economopoulos, citat de BBC.

Dimitri Piros, director serviciilor elene de ambulanţă, a declarat că oamenii au suferit răni înfiorătoare din cauza vitezei focului. Unii au murit prinşi în clădirile cuprinse de flăcări şi înecate de fum, alţii - în timp ce se aflau în maşină, încercând să fugă din calea prăpădului. 

Colaj incendiu Grecia

Plaje cu cadavre carbonizate

Navele pazei de coastă şi câteva ambarcaţiuni private au salvat circa 700 de persoane care au reuşit cumva să ajungă în porturi sau pe plaje pentru a intra apoi în mare.

„Din fericire, marea era acolo şi am intrat în ea, pentru că flăcările ne fugăreau pe toţi spre apă“, a declarat un supravieţuitor - Kostas Laganos. 

George Vokas, a cărui familie a scăpat intrând în mare, a declarat pentru BBC că două femei pe care a încercat să le ajute au murit. „Vorbim despre o catastrofă biblică în zona Mati“, a spus el. 

Fotograful Pantelis Saitas a declarat pentru agenţia de presă AMNA că trupuri carbonizate zăceau la numai 15 metri de mare. 

România sare în ajutor

Premierul Alexis Tsipras a declarat stare de urgenţă în Attica şi a cerut altor ţări europene elicoptere şi pompieri, iar Italia, Germania, Polonia şi Franţa au sărit deja în ajutorul Republicii Elene, unde au fost decretate trei zile de doliu naţional.

Şi România a pus la dispoziţia Greciei un avion C-27 J Spartan configurat pentru stingerea incendiilor şi o aeronavă C-130 Hercules pentru sprijin logistic, precum şi un total de 20 de militari gata să le ridice în aer în orice moment.

Nici veştile privind vremea nu sunt deloc bune. În timp ce Attica arde, furtunile şi ploile puternice afectează vestul Greciei, insulele din Marea Egee şi Macedonia (în principal Halkidiki).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite