Post-BREXIT: risc de grave tulburări civile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertismentele au un ton urgent şi nu mai lasă decât puţine îndoieli asupra stării de spirit care domneşte în UK, acum când se ştie foarte clar că UE nu va face concesiile pe care miza Boris Johnson şi că, pe de altă parte, acesta reiterează promisiunea că, în orice caz, Marea Britanie va părăsi edificiul comunitar pe 31 octombrie.

Lăsaţi-mă să vă spun care sunt faptele, anume că poliţia, în acest moment, se pregăteşte pentru posibilitatea unor tulburări civile“, a declarat Sadiq Khan, primarul general al Londrei. A mai adăugat şi că efectele iminentei ieşiri a UK din Uniunea Europeană se fac deja simţite la Londra. Vă reamintesc faptul că la finele lunii septembrie 2018 Sunday Times publicase un raport confidenţial redactat de către Centrul de coordonare al poliţiei care indică foarte clar că  o posibilă penurie de medicamente „ar putea alimenta tulburări de stradă“ şi că a creştere a preţurilor bunurilor de consum ar produce „proteste ample care ar putea escalada în dezordine civilă“. Raportul indica, printre consecinţele posibile, o creştere a infracţionalităţii (precum furturile), cozi masive la punctele portuare de frontieră care să ducă la întreruperi masive şi fără precedent ale traficului pe şosele. Extrem de îngrijorătoare sunt remarcile din raport care vorbesc despre „posibilitatea reală“ ca soldaţii să primească ordinul de a ieşi din cazărmi, iar forţele de poliţie vor fi menţinute în formaţie completă, fără concedii şi permisii.

Din păcate, aceasta este doar varianta clasică a Operaţiunii Temperer deoarece, în acest moment, relatează diverse surse britanice preluate în analizele unor servicii de informaţii, lucrurile au devenit mult mai complexe: oficialii britanici iau în calcul, în mod public, posibilitatea ca în provinciile istorice Scoţia, Irlanda de Nord, Ţara Galilor, să apară asemenea focare de revoltă civilă şi nu numai din considerente economice. Iniţial, răspunsul prevedea ca armata să pună la dispoziţie în răstimp de 24 de ore un număr de 1200 de militari, şeful Statului Major general Nick Carter anunţând că, în total, 10.000 de soldaţi ar putea fi disponibili pentru operaţiuni de acest gen. Atunci însă, spusele lui Brandon Smith, fost ministru conservator pentru probleme de securitate, păreau numai o exagerare politicianistă menită să constituie o presiune suplimentară pentru guvernul Theresa May: „Cred că, într-un an de acum înainte, UK se va afla sub lege marţială... vom ajunge să trăim într-un cadru complet totalitar“.

Imagine indisponibilă

Dincolo de poveştile senzaţionaliste, există însă şi o reală şi urgentă preocupare a politicienilor de prim rang care să justifice sperietura? Cred că, mai ales că prestaţia publică a Lui Boris Johnson, în mai mic şi mai fără mijloace de supravieţuire, copie conformă a mai marelui său prieten şi protector Donald Trump, a reuşit doar să semne un plus de discordie care să alimenteze uriaşa falie socială existentă. Şi, într-adevăr, perspectiva declarării legii marţiale şi suspendarea tuturor drepturilor civile, ar fi putea fi o soluţie care, imediat după BREXIT, să interzică partidelor politice din provincii să se gândească la independenţă.

Irlanda de Nord şi Scoţia se află în criză deschisă în raport cu ce se decide la Londra şi, în primul rând, faţă de nonşalanţa cu care prim-ministrul invocă posibilitatea unui BREXIT fără reguli, cu toate consecinţele sale dramatice economice şi sociale. Dar în orice discuţie oficială de până acum se trecea foarte uşor peste perspectiva ca Ţara Galilor să se poată alătura unei posibile rupturi care să reducă UK doar la teritoriul Angliei. Numai că acum s-au făcut auzite primele semnale clare că aşa ceva poate fi chiar posibil.

În vizită ieri în Ţara Galilor, prim-ministrul Boris Johnosn a fost avertizat oficial că, în cazul unui BREXIT fără acord, în regiune se pot naşte revolte civile. Atenţie la declaraţia prim-ministrului galez Mark Drakeford: „Cred că Regatul Marii Britanii şi Irlandei de Nord se confruntă acum cu mai multe riscuri decât am văzut vreodată în viaţa mea de politician. Prim-ministrul (B.Johnson, n.n.) trebuie să se gândească într-un mod foarte serios la viitorul Marii Britanii... În acest moment, nu vorbim doar despre probleme economice. Vorbim despre un mod de viaţă care a existat de secole şi care este periclitat acum mai mult ca vreodată în istorie... este suficient să provoci sau să pui în aplicare acte de nesupunere civilă“. În timpul vizitei în Ţara Galilor, Boris Johnson a vizitat zona agricolă, auzind cuvinte grele de la fermierii crescătorii de oi care l-au avertizat să se pregătească pentru acţiuni civile de protest extrem de dure în caz de No BREXIT Deal deoare „impactul economic ar fi catastrofal“ pentru economia Ţării Galilor. Şi chiar s-ar putea să aibă dreptat dacă luăm în considerare că 92% din exportul de oi din regiune este acum către piaţa UE şi doar 4% pentru piaţa internă din UK.

Context în care s-a năsut un zvon, acum la dimensiunea unei adevărate legende urbane, că este inevitabil să urmeze un măcel al mieilor şi turmelor de oi, fapt care l-a făcut pe Glyn Roberts, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de oi din Ţara Galilor, să spună că „nu ne dorim un masacru al turmelor noastre din cauza unor motive economice. Vrem ca guvernul să înceapă să achiziţioneze şi apoi să stocheze carnea refrigerată astfel încât să nu existe vreo întrerupere a aprovizionării atunci când pieţele vor fi redeschise“.

1998, semnarea acordului istoric Belfast Agreement (sau Good Friday Agreement)

Imagine indisponibilă

Dar cel mai grav semnal dintre toate, cel care a provocat fiori de spaimă, este vestea că guvernul britanice discută acum o legislaţie care să anuleze acordul denumit „Good Friday, cel care reuşise în 1998 să instituie pacea în Irlanda de Nord şi să revină la „guvernarea directă“ de la Londra. Cu desfiinţarea tuturor instituţiilor locale prevăzute prin Acordul de la Belfast, inclusiv a Parlamentului. Dacă se va întâmpla cumva asta, se deschide drumul spre reaprinderea războiului civil în Irlanda de Nord, inevitabil deoarece mulţi dintre foştii lideri IRA vor realimenta pasiunile mortale şi vor declara că acum este ultimul moment posibil pentru reunirea naţiunii şi izgonirea opresorilor englezi. Iar dacă de la Londra vor fi trimise trupele speciale de intervenţie ale poliţiei plus armată, ca odinioară, atunci din nou spirala evenimentelor va scăpa de sub control.

Se poate ca evenimentele să se învenineze rapid şi în Scoţia unde tensiunea este acum palpabilă şi poate exploda în orice moment dacă va fi blocată prin forţă ţinerea unui referendum pentru independenţă şi rămânerea ţării în UE?

Vom vedea cum vor decurge evenimentele dar, în aceste condiţii, să începem să fim pregătiţi pentru lucruri foarte ciudate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite